[Poradnik] Malowanie bryki
Hmmm... W sumie to nie wiem, dlaczego ja jeszcze się za skiny nie wziąłem, ale parę pomocnych linków dla was mam:
1. Darmowa, pełna, 30 dniowa wersja Photoshopa:
https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/inde ... =photoshop
2. Plugin do obsługi DDS w Photoshopie (by nVidia):
http://developer.nvidia.com/object/phot ... ugins.html
3. Dla tych, którzy narzekają na Windowsa, i jęczą, że ich nie stać:
www.jakilinux.org
www.ubuntu.pl
Wszystko można legalnie i za darmo, tylko trzeba chcieć i nie ograniczać swoich zainteresować do pożyczania najnowszych gier od kolegów.
Peace.
EDIT:
Trz3ci, przesadziłeś z tym obrazkiem, proszę usuń go bo rozjebałes całe forum
1. Darmowa, pełna, 30 dniowa wersja Photoshopa:
https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/inde ... =photoshop
2. Plugin do obsługi DDS w Photoshopie (by nVidia):
http://developer.nvidia.com/object/phot ... ugins.html
3. Dla tych, którzy narzekają na Windowsa, i jęczą, że ich nie stać:
www.jakilinux.org
www.ubuntu.pl
Wszystko można legalnie i za darmo, tylko trzeba chcieć i nie ograniczać swoich zainteresować do pożyczania najnowszych gier od kolegów.
Peace.
EDIT:
Trz3ci, przesadziłeś z tym obrazkiem, proszę usuń go bo rozjebałes całe forum
Ja dalej widze maly bialy kwadracik z czerwonym X w rogu
a poza tym wielkosc obrazka, czyli rozwalone forum 
[img]http://the_deli.w.interia.pl/b/deli.jpg[/img]
respect trzeci... jak z takich "obrazeczkow" robisz takie skiny to ja nie wiem xD
ja nie biore się za skiny, bo nie mam weny jak trzeci
ale jeśli chodzi o technike to po prostu malujesz każdy element wozu w edytorze w tmn na pewien kolor, by wiedziec gdzie co jest (np. spojler, czy bok pojazdu) w diffuse.dds
potem już w photoshopie masz obrazek 2d, pomalowany na odpowiednie kolory i wtedy wiadomo gdzie co jest, jednak nigdy nie da się zrobić skina za pierwszym razem, wiec trzeba probowac metoda prob i bledow, po 4,5 skinach mozesz się nauczyc i przyzwyczaic co trzeba zrobić
ale jeśli chodzi o technike to po prostu malujesz każdy element wozu w edytorze w tmn na pewien kolor, by wiedziec gdzie co jest (np. spojler, czy bok pojazdu) w diffuse.dds
potem już w photoshopie masz obrazek 2d, pomalowany na odpowiednie kolory i wtedy wiadomo gdzie co jest, jednak nigdy nie da się zrobić skina za pierwszym razem, wiec trzeba probowac metoda prob i bledow, po 4,5 skinach mozesz się nauczyc i przyzwyczaic co trzeba zrobić
w zwykłych bolidach w folderze o ile się nie myle jest tylko Icon I Diffuse wiec wiecej nie ma w czym się bawic:P
ja mam problem z moim gokartem :/ właśnie zrobiłem wszystko i tak widac jak dawniej w tmn ;/ musze jeszcze sobie go pomalować na te kolory(w tmn, zeby rozrużnić) tylko on ma 2 pliki co się zmienia kolorki Diffuse i Details ...
ja mam problem z moim gokartem :/ właśnie zrobiłem wszystko i tak widac jak dawniej w tmn ;/ musze jeszcze sobie go pomalować na te kolory(w tmn, zeby rozrużnić) tylko on ma 2 pliki co się zmienia kolorki Diffuse i Details ...
mam pytanko potrzebuje lepszego programu do malowania aut niz paint macie coś takiego?może do zaoferowania np
?

Nie wiem dlaczego u mnie wystepuje takowy bląd ale jest, a mianowicie edytowalem już skina tak jak jest opisane w tym topicu, edytowalem za pomoca PS i jego plugina dds, poprostu zawszezapisze lub podmienie pliki wrzoce i NIGDY nie wykrywa mi skina :/ nie wiem co jest nie tak robię chyba wszystko dobrze a jednak dalej nie wykrywa , gdy sciagne gotowy z neta jest ok. nigdy nie wykrywa mi jeśli go sam zedytuje, z plikiem zawsze jest all ok ma swoj poprawny format.
pomocy.
[ Dodano 27 Maj 2008, 12:09 ]
Podbijam temat
Czy mogł by ktos powiedziec co jest przyczyna mojej sytuacji i opisanego problemu.
pomocy.
[ Dodano 27 Maj 2008, 12:09 ]
Podbijam temat
Czy mogł by ktos powiedziec co jest przyczyna mojej sytuacji i opisanego problemu.
można jeszcze ściągnąć plugin do np. Fotoszopka (bez urazy szopek
)
albo GIMP'ka (ja używam tego drugiego ), dzięki czemu nasz program będzie odczytywał bitmapki (pliki .dds), no i nie trzeba mieć oddzielnego programika do wypakowywania dds'ków.
to taka dobra rada na przyszłość
albo GIMP'ka (ja używam tego drugiego ), dzięki czemu nasz program będzie odczytywał bitmapki (pliki .dds), no i nie trzeba mieć oddzielnego programika do wypakowywania dds'ków.
to taka dobra rada na przyszłość

tylko niech mi ktos powie jak potem z photoshopa z powrotem do dds zapisac bo jak daje te domyslne to nie dzialaja mi skiny 

hyhy
lewy a mam pytanko ten plugin z ddsem do gimpa to jest taki sam jak do ps'a czy mam szukac specjalny do gimpa??
Edit:
powiem wam ze zaczynam się tym trochę bawic i k**wa jak dla mnie czarna magia
nie rozkminiam jak z czegoś takiego mozna robić takie skiny jak trz3ci lub np sekłe.
powiedzcie mi czy wy robicie jakieś rzeczy w edytorze z gry czy wszystko w ps'ie lub gimpie??
Edit:
powiem wam ze zaczynam się tym trochę bawic i k**wa jak dla mnie czarna magia
powiedzcie mi czy wy robicie jakieś rzeczy w edytorze z gry czy wszystko w ps'ie lub gimpie??

- gregorian
- Pirat drogowy
TRZ3CI podal bys swoje GG? albo coś bo widzialem twoje skiny i mam sprawe
)
A jak zrobie swoj skin w taki sposob to będzie widac go na TMNF ??
envy: szukałeś chociaż w faq @ tmnf? nie wydaje mi się, ostrzezenie slowne, nastepny będzie warn
envy: szukałeś chociaż w faq @ tmnf? nie wydaje mi się, ostrzezenie slowne, nastepny będzie warn
3. Dlaczego inni nie widzą mojego avatara/auta (skina)?
musisz kupic trackmanie united i wtedy dopiero sciagnac tmuf
uzywajac samego tmnf nie da rady
ja nie umie daje na painta i mi rozsypane wszystko wychodzi mam skina na biało chce go przerobic.robię to co jest w 1 poście i daj mam już ost na paincie(już przerabiac) no to mam to wsyzstko rozsypane i nie wiem za co się zabrac.Nie wiem ktura rama jest z kturej strony.
Nie kapuje. A nikt nie chce mi z chęci zrobić to se sam zrobie a co tam:E
Nie kapuje. A nikt nie chce mi z chęci zrobić to se sam zrobie a co tam:E
-
FlyeThemoon
- Jeździ konno
Sorry za bunping ale tak.
Chce zrobić przezrozyste tło, mam już zrobiony Decal logo firmy HKS w formacie gif, ale gdy go nakładam na auto pomalowane na czerwone tło tych wolnych miejsc jest szare czy tam białe, a chce je przezroczyste, tak aby na czerwonym samochodzie też było czerwone, co mam zrobić ? bo delikatne przemalowanie jest ryzykowne
.
Chce zrobić przezrozyste tło, mam już zrobiony Decal logo firmy HKS w formacie gif, ale gdy go nakładam na auto pomalowane na czerwone tło tych wolnych miejsc jest szare czy tam białe, a chce je przezroczyste, tak aby na czerwonym samochodzie też było czerwone, co mam zrobić ? bo delikatne przemalowanie jest ryzykowne
gimpem zaznaczasz to co chcesz wyciąć potem kanał alfa na zaznaczenie i potem klikasz delete.
mi działa.
mi działa.