nie no dobra..jasna sprawa....ale nie wciskajmy tu całej gamy ogniskowych na raz w tanim wykonaniu....lepiej chyba lekko uniwersalny który daje rade niż od razu cały arsenał zoomów.
Leon najpierw musi sobie zadać podstawowe pytanie,czy będzie chciał i czy go wkręci te hobby.Zdecydował się na canona to lepiej niech kupi szkło ze stabilizacją.Uważam że jedno szkło na razie wystarczy,by mógł się o tym przekonać. Chyba lepiej będzie by się zainteresował manuałem puszki aniżeli co chwila wymianą obiektywów,wiadomo że decydując się na lusterko nie będziemy siedzieć na automacie.Potem oczywiście wiadomo jednym z kolejnych szkieł w miarę zainteresowania(marzenie każdego amatora)to szeroki kąt przy niskich różnicach ogniskowych jak np:EF-S 10-22mmf/3.5-4.5 USM czy AF 11-18mm f/4.5-5.6 LD IF ASPH(tamron) niezbyt jasne ale w hiszpani słońca jest pod dostatkiem więc problemu nie będzie ..zresztą wiadomo że do krajobrazu lepiej trochę szkiełko przymknąć...czy nawet tokina AT-X 12-24/4.0 PRO DX....
.....jeśli zaś miałbym odrzucić 28-135 to zaczepiłbym elunie Canon 24-105mm f/4 do 50D( czy 450D.... by zmieścić się w zaplanowanych kosztach)..ryzykowne trochę ale tego szkła nasz Leon już nigdy nie sprzeda i satysfakcja gwarantowana,no i wiadomo motywacja do kolejnej klasy L..(krótko mówiąc ciąg dalszy pasji).no i tu znowu, czy 40d czy 50d to raptem 150yuro róznicy więc nie wiem czy warto aż tak dyskutować...parametry i róznice łatwo można znaleźć w sieci i samemu zadecydować....ja miałem w rękach pięćdziesiątkę i byłem mile zaskoczony więc ją proponuje.Jeśli chodzi o 450d to ów posiadam i jestem zadowolony...niesamowicie szybki dostęp do funkcji uważam to za wielki plus choć przy regulacji punktowej ostrości trzeba lekko wyginać kciuk ale i tak daje mu wysoką notę w tej klasie..wady to trochę za głośne lusterko(do zniesienia oczywiście) i gabaryty,mógłby być wielkości 50Dtak to nie mam zastrzeżeń jak narazie na liczniku 70tys.zdjęć...raz czyściłem matryce domowym zestawem.
Jeszcze raz powtarzam...dobre szkło...bo wszystkie modele aparatów o których wspominamy zadowolą Leona z pewnością..nie wiem tylko jak z oprogramowaniem do 1000D,reszta canonów ma dobre programy i łatwo można zaktualizować system(nie zdziwiłbym się gdyby kolejna aktualizacja do 450d to opcja z nagrywaniem filmów...jak w ogóle taka mozliwość istnieje oczywiście)
..a oto moja ostatnia zdobycz...dwie w sumie
nie mam zielonego pojęcia jak je zaczepie i co z tego będzie ale dorwałem te szkła na bazarze ze starociami(skusił mnie stan szkieł prawie idealny) więc....niech się dzieje co chce....YS-auto oznacza w optical sun coś jakby wymienne mocowanie,myśle ze znajde odpowiednik do canona