Sony Vegas

Poradniki i tutoriale własne oraz tłumaczone
Winiacz
Pirat drogowy

Sony Vegas

Post by Winiacz »

dzięki :wink:
myślałem żeby tak zrobić, ale teraz jestem na drugim końcu polski bez TM i vegasa
Image
skopol
Jeździ konno

Sony Vegas

Post by skopol »

ja ma dwa pytanka :D
wczoraj zacząłem użytkowanie tegoż kombajna i naprawdę jestem zagubiony :D
1. jak już renderuje to co zrobić zeby się film zrobil w 16:9 a nie 4:3 bo w 4:3 zawsze mam dwa czarne pasy po bokach :evil:
2. jak się dodaje przejścia ? :P mam napisy i później się filmik zaczyna i chcę jakieś efekciarskie przejście zrobić ale ni chuja nie wiem jak je wcisnąć pomiędzy dwa klocki :D
iam
Admin Mniejszy

Sony Vegas

Post by iam »

Co do 1 niezbyt wiem, jak to zrobić.

Co do 2: Przejścia to z angielskiego "transitions", czyli jedna z zakładek Sony Vegas. Po prostu dajesz jeden klip koło drugiego i z zakładki "transitions" przeciągasz wybrany efekt w miejsce "sklejenia się" dwóch bloków, powinno Ci załapać :)

Jak chcesz robić jakieś efekciarskie przejście to w Sony Vegas tego nie uświadczysz :)
skopol
Jeździ konno

Sony Vegas

Post by skopol »

hmm ok dziekowa :D jakby co będę się odzywal :P
mikohn_vegas
Zaczyna szaleć na ulicach

Sony Vegas

Post by mikohn_vegas »

skopol wrote: 1. jak już renderuje to co zrobić zeby się film zrobil w 16:9 a nie 4:3 bo w 4:3 zawsze mam dwa czarne pasy po bokach :evil:
A nie lepiej od razu w grze wyrenderować do rozdzielczości np 720x360? Wiem, że to nie jest w aspekcie 16:9 ale sprawdź efekt. Te ustawienia zależą od różnych kodeków, np. Xvid bodajże nie obsłuży ci 720x405 (16:9) ale stosując metodę prób i błędów 720x400 (~16:9) już kodek gada naszym językiem. Kilka innych też próbowałem i nie śmiga (pewno kwestia głębszej analizy:D).

Najlepiej zacznij prace z SV z ustawieniami projektu właśnie w podobnej rozdzielczości, albo zmień ją w trakcie pracy.

Mając już w programie filmik na ścieżce w 4:3 to, żeby go rozciągnąć zmień ustawienia projektu: File-->Properties-->Width i Height na to co wcześniej Ci napisałem. A następnie kliknij prawym klawiszem na wybrany filmik na ścieżce, kliknij Properties i odznacz opcję Maintain Aspect Ratio, to powinno Ci ładnie rozsadzić filmik w ramy projektu. Oczywiście tak byś musiał postąpić z każdym filmikiem na pasku. Więc lepiej wyrenderzyć filmasa w grze w odpowiedniej rozdziałce a później już tylko wrzućić do SV i bawić się dalej ustawieniami.

Sry Ajem, że Ci się wpierdoliłem w temat, ale kiedyś też przez to sraczki dostałem ;)
ACE
Doświadczony driver

Sony Vegas

Post by ACE »

iam wrote:Jak chcesz robić jakieś efekciarskie przejście to w Sony Vegas tego nie uświadczysz :)
niektore sa bardzo fajne :evil:
iam
Admin Mniejszy

Sony Vegas

Post by iam »

ja nie napisałem, że nie są fajne, tylko że nie są efekciarskie :)
Jack Bauer
Moderator

Sony Vegas

Post by Jack Bauer »

Czy mógłbym się dowiedzieć czym istotnym różni się trial od pełnej wersji?
Image
skopol
Jeździ konno

Sony Vegas

Post by skopol »

mikohn_vegas wrote:
skopol wrote: 1. jak już renderuje to co zrobić zeby się film zrobil w 16:9 a nie 4:3 bo w 4:3 zawsze mam dwa czarne pasy po bokach :evil:
A nie lepiej od razu w grze wyrenderować do rozdzielczości np 720x360? Wiem, że to nie jest w aspekcie 16:9 ale sprawdź efekt. Te ustawienia zależą od różnych kodeków, np. Xvid bodajże nie obsłuży ci 720x405 (16:9) ale stosując metodę prób i błędów 720x400 (~16:9) już kodek gada naszym językiem. Kilka innych też próbowałem i nie śmiga (pewno kwestia głębszej analizy:D).

Najlepiej zacznij prace z SV z ustawieniami projektu właśnie w podobnej rozdzielczości, albo zmień ją w trakcie pracy.

Mając już w programie filmik na ścieżce w 4:3 to, żeby go rozciągnąć zmień ustawienia projektu: File-->Properties-->Width i Height na to co wcześniej Ci napisałem. A następnie kliknij prawym klawiszem na wybrany filmik na ścieżce, kliknij Properties i odznacz opcję Maintain Aspect Ratio, to powinno Ci ładnie rozsadzić filmik w ramy projektu. Oczywiście tak byś musiał postąpić z każdym filmikiem na pasku. Więc lepiej wyrenderzyć filmasa w grze w odpowiedniej rozdziałce a później już tylko wrzućić do SV i bawić się dalej ustawieniami.

Sry Ajem, że Ci się wpierdoliłem w temat, ale kiedyś też przez to sraczki dostałem ;)
nagrywam filmiki w TM 1280x720 ;) wiesz HQ to podstawa :D
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

Sony Vegas

Post by Vanitas / Lexiu »

No to ja nie do końca na temat. Zna ktoś może dobry program do kompresji filmów? Zrobiłem 19min filmu który waży ponad 750MB...
Discord: vanitasss
mikohn_vegas
Zaczyna szaleć na ulicach

Sony Vegas

Post by mikohn_vegas »

skopol wrote: nagrywam filmiki w TM 1280x720 ;) wiesz HQ to podstawa :D
W takim razie myślę, że sobie poradziłeś z problemem :mrgreen:
iam
Admin Mniejszy

Sony Vegas

Post by iam »

750mb przy 19 minutach to niedużo :) Filmik dla Basera = około 5-8gb :> Także wiesz, nie chodzi Ci po program, a o metodę kompresji. Ale to faktycznie nie jest pytanie na temat, więc zadaj je gdzieś indziej :)
skopol
Jeździ konno

Sony Vegas

Post by skopol »

kur.... :D
oglądam już gotowy film w Vegas to wszystko wygląda idealnie... renderuje to jak mam klocki z napisami to już w gotowym filmie pojawia się napis ale zaraz znika i pojawia się pod koniec klocka, tak jakby ktoś środek wyciął i widać tylko początek i koniec ;D
ktoś wie co jest nie tak? :D
i tak w ogóle jaki kodek najlepiej wybrać do renderowania już? używam mpeg-4 jakby co :P
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

Sony Vegas

Post by Vanitas / Lexiu »

Ja renderuję z FFDshow Video Decoder, przy rozdziałce 1280x720 lub 960x540 oraz bitrate na poziomie 3500 kbps. Oczywiście do avi. Wystarczy na YT czy vimeo :D
Discord: vanitasss
Winiacz
Pirat drogowy

Sony Vegas

Post by Winiacz »

h264 dl mnie najlepszy :)
Image
skopol
Jeździ konno

Sony Vegas

Post by skopol »

Lexaeus wrote:Ja renderuję z FFDshow Video Decoder, przy rozdziałce 1280x720 lub 960x540 oraz bitrate na poziomie 3500 kbps. Oczywiście do avi. Wystarczy na YT czy vimeo :D
spróbowałem i jakość do kitu :lol:

h264 najlepszy ale uploadował bym filmacza tydzien chyba :D

zostanę przy moim xvid mpeg4 ;) jakość bardzo zadowalająca :D

apropo problemu znikających napisów skasowałem je i zrobiłem od nowa i wszystko jest git teraz ;) dzięki za pomoc wszystkim :P
Jack Bauer
Moderator

Sony Vegas

Post by Jack Bauer »

Pozwalam sobie ogrzać: jak dodawać w sony vegas text na filmiku? Bo przed każdym filmikiem to trochę nudne. Używam sv 8 jeżeli jest jakaś róznica.
Image
iam
Admin Mniejszy

Sony Vegas

Post by iam »

iam wrote:
DRIFT wrote:teraz moje lamerskie i banalne pytanie...
Jak zrobić by napis był na replaju:P bo ni jak nie potrafie zczaic:) heeeelp...
Mamy filmik jakiśtam, w moim przypadku klatka wygląda tak:
Image

jako, że tylko wrzuciłem jeden track, wygląda to:
Image

tworzymy nowy track poprzez ppm>insert Video track
(pamiętajcie, że musicie stworzyć nowy track NAD replayem, gdyż Sony Vegas wyświetla tracki warstwowo: warstwa u góry to warstwa wyświetlana na przedzie):
Image

i znów ppm>insert Text media:
Image

wpisujemy cośtam i cieszymy się, że ajem nam pomógł ;p
Image
Wystarczyło obejrzeć pierwszą stronę tematu Zbakany.
Jack Bauer
Moderator

Sony Vegas

Post by Jack Bauer »

Przepraszam :roll:
Image
Kulisa
Jeździ konno

Sony Vegas

Post by Kulisa »

mam jedno pytanie jak zrobić przejśće z czarnym obrazkiem?
Porządek może mieć każdy. Tylko geniusz panuje nad chaosem :D
Image
Image
Post Reply

Return to “Poradniki”