Lubicie spędzać wakacje etc. nad polskim morzem?

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Post Reply
kyzzn
Ostra jak żyleta

Post by kyzzn »

A wiecie co żyje w Bałtyku?!

To taki wątek edukacyjny, nie mogłam się powstrzymać :D Bo pewnie nie wiecie :D

Otóż w Bałtyku są rekiny :D I to nie jakieś takie pitu-pitu, ale takie, które osiągają do 3,5m i 200kg... GOSH. Ja już nie wchodzę do Bałtyku głębiej niż po kostki. Bo woda w Bałtyku jest mętna i kto wie czy to, co właśnie dotknęło Waszej nogi to wodorost czy przerośnięty śledź!...

Check yourself (nawet mapka jest): http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C ... 9Bledziowy.

Ja bym padła na zawał widząc coś takiego:
Image
Image - tutaj niezwykłe podobieństwo do mojej pani od polskiego z podstawówki, wręcz zastanawiam się, czy to nie ona :P
Image

I jeszcze skubańczyk jest gatunkiem zagrożonym, więc jak zdecyduje się na Waszą nogę, to będziecie musieli poświęcić ją dla dobra przyrody :P

To jak, kto w tym roku będzie pływał w polskim morzu? :D :D :D
ImageImageImage
Diav3l
Emerytowany Admin

Post by Diav3l »

Słodziutki nie powiem :) Rekiny mnie nie przerażają, a te zafajdane obślizgłe meduzy. Jestem sadystą i w tym roku za to, że jedna się o mnie otarła polowałem godzinę na inne z patykiem w ręku. A na dodatek miałem dziwnie zwinięte nogawki nie zapiętką koszulę i wykonywałem dziwne ruchy patykiem po wodzie. I nie mogłem dojść dlaczego ludzie się dziwnie na mnie patrzyli.(byłem trzeźwy, chyba).
Image
ImageImage
OrdonekQ7
Moderator

Post by OrdonekQ7 »

Odżywianie

Żywi się rybami ławicowymi i głowonogami.
Kyzzn, jesteś rybą ławicową czy głowonogiem? :D No, bo jeśli się boisz takiego, co to Cię nie zje. :D
Image
Feed the fire, break your vision
Throw your fists up, come on with me!
Jarecki
Pirat drogowy

Re: Lubicie spędzać wakacje etc. nad polskim morzem?

Post by Jarecki »

kyzzn wrote:
To jak, kto w tym roku będzie pływał w polskim morzu? :D :D :D
Jak będę miał teściową kiedyś to jej zasponsoruję :)

EDIT: Może nawet wraz z córką ją wyśle :P

EDIT 2: A później sam pojade ucałować to fantastyczne stworzenie!
Image
Image

Bum tarararara za oknami noc
Czego chcesz dziewczyno ja wiem - Tarzana!
mikohn_vegas
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by mikohn_vegas »

kyzzn wrote:Ja bym padła na zawał widząc coś takiego
Jakbyście się spotkali Face2Mug to nie wiem czy zawał by zdążył :lol: :lol: :lol:
kyzzn
Ostra jak żyleta

Post by kyzzn »

"Only a few shark attacks (...) have been attributed to the porbeagle." - co oznacza, że jednak jakieś były! Poza tym czy atakiem nie jest pojawienie się nagle pół metra od człowieka i spowodowanie jego ataku serca? ;> Nawet gdyby taki rekin chciałby się przywitać i zaprosić na herbatę. Bo ja umarłabym na miejscu ze strachu, nawet gdyby ten rekin żywił się wodorostami :P No bo wyobraźcie sobie, że sobie pływacie, a tu nagle koło Was wynurza się taka płetwa jak w 'Szczękach' i okazuje się, że należy ona do jakiegoś trzymetrowego śledzia ;D ZAWAŁ! ;P

Jaruś, żeby one Ciebie nie wysłały :P Nie wywiozły na środek morza i nie zostawiły :P
ImageImageImage
Abszt
Pirat drogowy

Post by Abszt »

Polskie morze jest nudne. Góry są lepsze - lepsze widoki, klimat, powietrze, ludzie. W sumie trochę się dziwię, że w jednym z najbardziej zanieczyszczonych mórz w Europie są rekiny. Szczerze - nie słyszałem o tym. Pewnie zasmakowały ruskiego mięsa...

Ogólnie w Polsce szybciej można zginąć podczas jazdy samochodem niż od zębów rekina, więc nie ma się czego bać.
khorinis
Doświadczony driver

Post by khorinis »

Oj tak rekiny są straszne, a co dopiero ten na filmiku? http://www.youtube.com/watch?v=3Ms6Wf2c-Gw
"Człowiek uczy się na błędach" - nie jestem człowiekiem
Davox
Jeździ konno

Post by Davox »

Tylko ,że ten rekin z tego filmiku chyba nie jest prawdziwy... Ma coś takiego dziwnego pod sobą... Ale jakby taki rekin prawdziwy zobaczył tą zabawkę to na pewno od razu by się ją zainteresował.
Image
digger
V.I.P.

Post by digger »

Diav3l wrote:Słodziutki nie powiem :) Rekiny mnie nie przerażają, a te zafajdane obślizgłe meduzy. Jestem sadystą i w tym roku za to, że jedna się o mnie otarła polowałem godzinę na inne z patykiem w ręku. A na dodatek miałem dziwnie zwinięte nogawki nie zapiętką koszulę i wykonywałem dziwne ruchy patykiem po wodzie. I nie mogłem dojść dlaczego ludzie się dziwnie na mnie patrzyli.(byłem trzeźwy, chyba).
W tym roku? To jesteś hardkor nie sadysta bo przecież w tym roku ta cały czas zima jest :p Kąpiel w lodowatej wodzie podobno zdrowa ale ja wolę latem :)
A te "rekiny" to żadne zagrożenie. Już prędzej sinice sprawią, że ludzie przestaną się kąpać w Bałtyku niż one.
Image
kyzzn
Ostra jak żyleta

Post by kyzzn »

Mniej się boję, że taki zmutowany śledź mnie zje; bardziej, że przepłynie koło mnie i umrę ze strachu :D

Okazuje się w ogóle, że w Bałtyku żyje 31 gatunków rekina i ryb rekinopodobnych, z czego 18 to rekiny :D I nawet rekiny błękitne były widywane, a te są jednymi z najbardziej agresywnych w stosunku do człowieka ;)

Tutaj interesujący link: www.sharkalliance.org/do_download.asp?did=30478 [in English]

Cieszycie się na wakacje nad morzem? :D Czy może jedziecie na piwko do Abszcika? :D
ImageImageImage
Maybe.
Pirat drogowy

Post by Maybe. »

Abszt wrote:Polskie morze jest nudne. Góry są lepsze - lepsze widoki, klimat, powietrze, ludzie. W sumie trochę się dziwię, że w jednym z najbardziej zanieczyszczonych mórz w Europie są rekiny. Szczerze - nie słyszałem o tym. Pewnie zasmakowały ruskiego mięsa...

Ogólnie w Polsce szybciej można zginąć podczas jazdy samochodem niż od zębów rekina, więc nie ma się czego bać.
Góry są spoko, ale nie pojechałbym tam raczej wypoczywać. Spacer po szlaku przy +30 mnie nie pociąga :p wolę zdecydowanie pograć w siatę na plaży przy delikatnym wietrze znad morza lub po prostu poleżeć i popatrzeć (wiadomo na co), a w Sopocie jest co robić i w dzień i w nocy. Do wody zwykle nie wchodzę, bo brzydzę się po prostu tym całym syfem. Zresztą dlatego akurat morza w Sopocie nie polecam, bo za czyste to ono nie jest.
Cappy
Pirat drogowy

Post by Cappy »

Hm, mało realne zagrożenie. Nie ma ich w tych rejonach Bałtyku, a jeżeli jakiś się zaplącze, to nie podpływa na tyle blisko wybrzeża. Mieszkam w Świnoujściu od urodzenia i nic, co przynajmniej przypominałoby rekina nigdy tutaj nie widziałem. Jestem ratownikiem WOPR, więc raczej trudno by mi było to przeoczyć. Najwyżej morświn od czasu do czasu się pojawi :wink: Foki, podobnie jak on, też nie stanowią zagrożenia :roll:
Na meduzy też ludzie się raczej nie skarżą. Najwięcej problemów sprawiają pszczoły i osy, czyli żyjątka nie mające wiele wspólnego z wodą :D
Image
kyzzn
Ostra jak żyleta

Post by kyzzn »

Cappy, rujnujesz mój plan zapodania psychozy :P

Taki morświn w sumie też mógłby sprawić, że umarłabym na zawał, gdyby tak sobie pływał pod powierzchnią i wystawiał tylko płetwę grzbietową, bo oczywiście moja wyobraźnia dorobiłaby sobie do tej płetwy rekina ;D I nieważne, że od razu widać, co jest rybą a co ssakiem (po ogonie czy coś), bo na takie myślenie nie starczyłoby mi już czasu, jako że zawał już by mnie pozbawił życia :P
ImageImageImage
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Ja tam lubię w wakacje nad morze wyskoczyć :P A ty tam marta bajkasy wciskasz wszystkim :D
kyzzn
Ostra jak żyleta

Post by kyzzn »

I Ty Brutusie... :P
A poza tym Szramik wierzy, że rekiny żyją w rurach i gryzą w pupkę jak ktoś siedzi na kibelku :P A niektóre mają okulary i są rekinami-profesorkami :P SERIO! Na gg mi pisał, szalony! :P
ImageImageImage
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Profesorków to już ty wymyśliłaś :D Różne rzeczy żyją w rurach.. :P
Post Reply

Return to “Off-Topic”