Gdyby nie fakt, że można tu robić własne trasy (no i że jest taki wspaniały multiplayer ), nie kupiłbym zupełnie żadnej gry z serii TM. Daje wam tu linki do tras, które udało mi się zrobić:
Udało mi się stworzyć jedną z moich najkrótszych tras - Dynamic Galaxy. Mimo że trasa zawiera tzw. Corkscrewy i Wallride'y nie jest zbyt szybka. Jest także część po jednym z Corkscrew'ów, która potrafi zmylić - tam nie wolno jechać prosto. Na początku wstawiłem również skok z rampy do rampy. Daje wam tutaj parę screenshotów. Trasa korzysta z mojego Blues Moda, krótego możecie pobrać na stronie klanu CDD.
do nawiasa - te "bajerki" moim zdaniem są naprawdę łatwe do zrobienia
jak zaznaczyc poczatek zmiany kamery nad ziemia? bo ja rozumiem to tak ze w chwili wjechania na zaznaczony kawalek zmieni się potem ustawiona przeze mnie kamera. sek w tym ze nie mogę tego szitu uniesc
edit: no i już wiem, potrzeban jest rolka w myszce
szkoda ze moja 10 letnia pociecha nie jest w nia wyposazona
Last edited by nawias on 09 April 2006, 16:21, edited 1 time in total.
ten prostokącik musi jakby dotykać drogi, którą jedzie samochód. Jeśli twoje autko pojawi się w tym prostokącie, to dobrze robisz. wysokość zmienia się rolką na myszce, jeśli nie masz to może spróbuj PageUp i PageDown
Podobają mi się Twoje trasy, a najbardziej te bajeranckie przejścia kamer - są świetne. Jeśli mogę dodać trochę konstruktywnej krytyki, to moim zdaniem są bardzo trudne do ukończenia. Bez znajomości trasy i wszystkich ukrytych "pułapek" ciężko dojechać do mety. Ale ogólnie mówiąc - każdemu polecam Twoje trasy, bo jest w nich wiele elementów nowatorskich, które warto zobaczyć. Może kiedyś zrobisz mały kurs - jak zrobić te bajerki. Pozdrawiam- JUREK
Mam pytanie: Nie wiesz może jak się wstawia inny podkład muzyczny w trakcie przejeżdżanego odcinka? Parę razy spotkałem się z torami, w których zmieniono muzę. Czy jest sposób zamiany oryginalnego podkładu na nadowolnie wybrana muzykę odtwarzaną w czasie gry?
hmmm.. zmiana muzyki? Chyba to się robi tak, że dodaje się sound (którym jest muzyka), a muzykę która gra cały czas ścisza się do zera. Tak mi się zdaje
No cóż, dzięki za chęci pomocy, ale skoro nie wiecie jak to zrobić to trudno. O, jeszcze jedno pytanko: Pamiętacie GTA Vice City - tam była możliwość podłożenia własnej kolekcji plików MP3 i słuchania ich podczas jazdy. Czy w TMNations można tak zrobić. I żeby nie było, że się czepiam oryginalnej ścieżki dżwiękowej z gry - jest świetna, ale po dłuższym słuchaniu szybko się może znudzić - no nie? Pozdrawiam!
No... też mam Vice City A w TrackManii Nations musisz zmienić format muzyki na ogg (jedynym znanym mi darmowym programem do tego jest dbPowerAMP Music Converter) i jeśli chcesz żeby dowolna twoja muzyka leciała na wszystkich trasach wstaw piosenki do GameData/Skins/Stadium/Music. A jeśli chcesz wybrać pojedyncze piosenki do jednej lub kilku tras wstaw je do GameData/Skins/ChallengeMusics. Pamiętaj, z mp3 się nie da
trochę późno dałem ci tę odpowiedź po trochę źle cie zrozumiałem jam mi zadałeś to pierwsze pytanie, ale nie martw się Sorki, bo myślałem że chodzi ci o nagłą zmianę muzyki na jednej trasie z jednej na drugą
Last edited by Zeo on 10 April 2006, 19:07, edited 2 times in total.
żeby się zrehabilitować po tych wszystkich uderzeniach w ściany w meczu z Francją zrobiłem tą oto trasę, trwającą nieco ponad minutę i nazywającą się Green Jeans. Zawiera 4 pętle - 2 normalne, jedną wysoką przy mecie oraz jedną - szybką i krótką. Po późniejszej z tych normalnych czeka was skok w lewo, który może czasem okazać się niełatwy. Zamieśiłem też wallride'a, który co prawda jest krótki i łatwy, ale możecie mieć problemy z jego ukończeniem (możecie albo wypaść z trasy albo śmiało uderzyć w ściane z lewej). Na offroadzie z rurami również trzeba uważać. Jednak nie jest ona zbyt trudna do ukończenia. Jeśli macie problemy z PB (press backward - wciśnij "do tyłu") startem, wciśnijcie 2 razy Alt+Enter. Oto link: http://nations.tm-exchange.com/main.asp ... 39047#auto
A oto screeny:
Tak wygląda PB start, który trwa około 8 sekund
Tuż przed wallridem
Końcówka wallride'a
Ukończona szybka i krótka pętla
Pętla przez dziurę
A to was czeka tuż po pętli z poprzedniego screena
Offroad
musze przyznac ze ta trasa nie bardzo przypadla mi do gustu. Pomijajac to ze laduje mi się z pol minuty przez te 10000 blokow to i czasem przycina podczas jazdy w solo. Poza tym gdy za 5 razem nie mogę dojechac do mety to musi zanczyc ze coś jest nie tak. Po jakims czasie odkrylem dlaczego to tak przycina mianowicie laduje się jakiś filmik z carparku chyba coś takiego. teraz parę uwag co do konstrukcji to poczatek jest dziwny Zawsze się zastanawiam czy ludzie chca zrobić taki akurat poczatek ze woz się odbija tu i tam i jakos przypadkiem trafia na trase czy poprostu chca coś innego ale sprawdzajac dotychczasowa robote akurat im się udaje ze ten samochod stoi no ale mniejsza z tym. Kolejna sprawa zjazd z wallride - jest zdecydowanie nie adekwatny do posiadanej predkosci trzeba hamowac na scianie albo najezdzac calkiem z gory no ale da się to przezyc. Potem zjazd z hole loop (tak to się nazywa? ) i zmiana kamery w beznadziejnym momencie co sprawia ze wlasnie po 5 razach nie mogę trafic na droge. dalej nie dojechalem.
po prostu próbuj dalej... dam ci pewną rade jak ci pokonać ten skok po pętli. Spróbuj z tej pętli wyjść tak, żebyś był w samym środku drogi, oczywiście trzeba trochę skręcić w lewo na końcówce pętli, jeśli za mocno się skręci to można przyhamować w powietrzu, a jeśli za lekko no to raczej się nie wyląduje na drodze.
Zdążyłem wstawić tę trasę do TM Exchange tuż po zajęciu 2 miejsca w ROC'u. Korzysta ona z Coliseum Mod. Nie jest już tak szybka jak poprzednia, ale jest trochę szybszych części. Umieściłem 3 pętle w tym 2 normalne. Na wallridzie, który jest nieco lepiej dopracowany niż w poprzedniej trasie nie wolno ciąć, ponieważ można wylecieć z trasy, albo po prostu się wywrócić i stracić cenne sekundy. Trasa kończy się potężnym finiszem z mnóstwem dopalaczy. Link macie tutaj: http://nations.tm-exchange.com/main.asp ... 50170#auto
A tutaj zamieszczam screeny:
Tak wygląda start (czywiecie z jakiej gry pochodzi widoczny billboard? )
Auta na jednej z pętli
Końcówka symetrycznego kawałka
Zjazd z wallride'a
Skok z sekundowym MT ingame (MT to pułapka)
Dopalaczowa meta