IRC - Internet Relay Chat

Dyskusje o darmowej wersji TrackManii
Post Reply
w4rLike
Jeździ konno

Post by w4rLike »

IRC (Internet Relay Chat) to narzędzie do porozumiewania się "na żywo" w sieci Internet. Użytkownicy przy pomocy odpowiedniego oprogramowania (tzw. klientów IRC) podłączają się do serwerów tworzących sieć IRC. W sieci tej użytkownika identyfikuje tzw. nickname (po polsku: pseudonim, ksywka -- w skrócie nick). W jednej chwili może przebywać na IRC tylko jedna osoba o danym nicku.

Rozmowa polega na przesyłaniu wiadomości między użytkownikami sieci IRC -- docierają one do rozmówcy zwykle po kilku sekundach. Takie wiadomości (linie tekstu) nazywane są mesgami.
(c) http://www.irc.pl/

Nie ma chyba już sceny, ktoraby nie posiadala swojego kanalu IRC. Jest to bardzo wygodny środek komunikacji poza czatem w samej grze. Wiadomo, ze nikt nie jest w stanie siedziec caly czas w grze i rozmawiac na czacie z wieksza grupa osob, oraz nie wszyscy maja ochote przesiadywac na TS/vt, dlatego tez odpowiednim srodkiem komunikacji jest IRC. Jego zaletami oprocz tego ze zawsze znajda się osoby do fajnych dyskusji jest także latwosc szukania sparingow miedzy teamami czy tez szukanie meczów dla reprezentacji. Taki kanal poza rozreklamowaniem wsrod graczy z Polski mozna rozreklamowac wsrod europejskiej stawki, i wtedy latwosc nawiazywania kontaktow, sparingpartnerow staje się dużo latwiejsza i bardziej dostepna.

Co myslicie o stworzeniu kanalu dla TM PL w sieci Quakenet?
iam
Admin Mniejszy

Post by iam »

Jak dla mnie bardzo fajna inicjatywa, Warlike ;) Ja już sobie rezerwuję miejsce na ircu. Jestem właśnie jednym z tyhc ludzi, które nie siadają na TS-ie ;> Zobaczymy, co się z tego urodzi, ale ode mnie masz aprobatę w sprawie tej inicjatywy.
oddowicz
Team Poland

Post by oddowicz »

jestem jak najbardziej na TAK TAK TAK !!!
Image Image
w4rLike
Jeździ konno

Post by w4rLike »

Postanowilem ze i tak zrobie, a ile osob będzie w tym uczestniczyc to wyjdzie w praniu.

#tm.pl @quakenet

taki maly poradnik: http://www.forum.wiaderko.com/internet- ... -mirc.html
Khasius
ESWC.pl 2k8 winner

Post by Khasius »

Ja to irca zrazilem się parę lat temu i nic mnie już do niego nie zaciagnie. :P

Wiem ze był (może i jest) kanal na ircu, gdzie wlasnie europejska (i nie tylko) stawka gada i umawia się na różne mecze. coś tam chyba przy NC było jak dobrze pamietam, ale niestety adresu nie znam. Chyba nawet polski kanal był. W każdym bądź razie coś tam chyba jest, ale szczerze watpie czy jest to czesto uzywane, chyba tylko przy turniejach. ;)
Ale zawsze to dodatkowa mozliwosc komunikacji, wiec czemu nie.

EDIT
Chyba taki adres #ET.TM ale ktos kto to uzywa musialby sprawdzic.
Last edited by Khasius on 05 June 2009, 13:44, edited 1 time in total.
Image
Coof
Osiwiał za kierownicą

Post by Coof »

Jeżeli już was to trochę interere to kanały, które warto znać trackmaniakom.

#et.tm <- kanał od et-generations. Siedzą tam czołowi gracze, z Bergiem nolifem można tam pogadać prawie non stop. To dzięki ircowi wrzuciłem wam chociażby mini-wywiad z frostbeule przed ESWC San Jose.
#esl.tm <- wiadomo
#trackmania.pl <- nie wiem czyje to ale idlować można ;d

No i są klanowe ale nie pamiętam innych niż #pgs.

Poza tym jeśli wam się nudzi to możecie wejsc na #quiz.pl i spróbować odpowiadać na ciekawe i mniej ciekawe pytania.

Poza tym headshot ma swój kanał i coś tam jeszcze. Ogólnie IRC to chyba najlepsze narzędzie do komunikacji między graczami.
Image
h0lus
Pirat drogowy

Post by h0lus »

jest wiele kanalow tmnf

#esl.tmn
#et.tm
#TrackMania.pl (kanal bodajze Lamy ale mamy tam +M )
#trackmania.se (.no etc etc)
#trackmania
#etcetcetcetc :p
etc etc etc ogolnie jak ktos nie ogarnia sprawy autho'w , bnc etc etc to pisać na gg to pomoge jak tylko się da
khorinis
Doświadczony driver

Post by khorinis »

Jak dla mnie pomysł też dobry. Tak samo jak iam nie wchodzę na tsa/vt, irc to świetna alternatywa. Oprócz tego, oferuje coś takiego jak irc quizy : ) : ),
devt
Doświadczony driver

Post by devt »

dobry pomysł z tym IRC :D
muszę sobie bnc załatwić :P
Image

Image
Jack Bauer
Moderator

Post by Jack Bauer »