GIEŁDA - FAQ

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Post Reply
Scrappler
Yo MaDaFaKa

GIEŁDA - FAQ

Post by Scrappler »

Tu proszę zadawać wszelkie pytania i wzajemnie sobie pomagać :) Będę tu zaglądał i odpowiadał na wszlekie niewyjaśnie kwestie.

proszę przeglądać ten topic przez zadaniem pytania, bo może padło wcześniej i odp też :)

proszę nie offtopować, bo to jest duży temat i szkoda byłoby psuć to bzdurami

thx z góry

ENJOY
...
Twist
Zaczyna szaleć na ulicach

GIEŁDA - FAQ

Post by Twist »

to ja mam jedno pytanko.
jak kupie jakieś akcje to mogę je trzymac ile chce? tzn kupie i się okaze ze zaczely spadac i ciagle spadaja. to chce przeczekac zeby je moc sprzedac dopiero gdy ich cena wzrosnie
ImageImage

hyhy
Chmielu
Doświadczony driver

GIEŁDA - FAQ

Post by Chmielu »

jeżeli dobrze się orientuje to aukcje mozesz trzymac ile się chce :)

a ja mam pytanie o ten portfel to mialo być sto zł czy sto tys.? :D
Last edited by Chmielu on 17 June 2009, 21:16, edited 1 time in total.
Scrappler
Yo MaDaFaKa

GIEŁDA - FAQ

Post by Scrappler »

oczywiście, to jest nieuniknione podczas kryzysu. wyjątkiem od tej zasady jest np bankructwo firmy której akcje kupiles lub zawieszenie obrotu jej akcjami. najcześciej niestety ludzi wpadaja w psychoze i podczas wielkich spadków sprzedają swoje akcje... Twoje pytanie ukrywa sens grania, jak spada nie sprzedawaj, jak rosnie nie kupuj (mniej więcej)

(Dodano 17 czerwca 2009, 21:15)
heh: PROSZĘ O ZAŁOŻENIE PORTFELA O WARTOŚCI 100.000ZŁ :p :)
...
Twist

GIEŁDA - FAQ

Post by Twist »

wielkie dzięki.. jeszcze jedno pytanie, na stronie jak się kupuje akcje, to jest pole prowizja. co tam nalezy wpisac? jak nic nie wpisze to mi kasy nie odejmuje dodatkowej, ale to chyba zrobili "po coś"
ImageImage

hyhy
W@ND@L
Team Poland

GIEŁDA - FAQ

Post by W@ND@L »

Można (czy trzeba) miec wartosc portfela tylko i wylacznie w gotowce, czy nalezy kupic inne aktywa?
Scrappler
Yo MaDaFaKa

GIEŁDA - FAQ

Post by Scrappler »

PROWIZJE
odnośnie wpisywania prowizij, wpiszcie 0. prowizje są różne:
jak się kupuje przez internet to z reguły 0,3%wartości zakupowaynych lub sprzedawanych akcji - pamiętać trzeba, że prowizje płaci się 2 razy! jak się kupuje i jak się sprzedaje
e.g. kupuje 100akcji po 10 zł za sztukę co daje 1000zł. Od 1000zł płacę bankowi 0,3% prowizji, jak sprzedaje akcje za np 1500zł bo cena urosła to płącę znów 0,3% prowizji od wartości sprzedaży akcji
jak się kupuje akcjie przez telefon to płaci się z reguły 1% przy zakupie i sprzedaży też 1%

PORTFEL - pojęcie bardzo względne. Portfel akcyjny to albo akcje, albo akcje i kasa albo sama kasa oczekująca na obserwowane akcje. Portfel finansowy to: akcje, kasa, jednostki funduszy, obligacje, etc. Portfel biznesowy to: akcje, obligacje, nieruchomości itp
Tak więc mówiąc o potfelu typowo giełdowym należy mieć akcje, jf (jednostki funduszy), ale również gotówkę. Nie powinno doprowadzać się do sytuacji gdy za naszą przysłowiową 100.000zł kupimy aktywa za całość. DLACZEGO? dlatego, że jeśli kupimy np: za 100.000zł akcje KGHM po 70zł/akcje a spadnie do 50zł/akcje to możemy tylko czekać (Bóg wie ile) aż cena wzrośnie do 70 i powyżej by je sprzedać bez straty. W przypadku gdy kupimy tych samych akcji za 50.000zł mając kolejen 50.000zł na rachunku inwestycyjnym, gdy cena akcji spadnie z 70 na 50 należy natychmiast dokupić (akumulacja) akcji by obniżyć wartość średnią zakupu dla całego pakietu - ile wtedy wyjdzie? 60zł :) czyli musimy czekać nie by doszło do 70zł/akcje tylko już możemy odzyskać kasę przy 60zł/akcje. To oczywiście jeden z przykładów, wielu przykładów, gdy należy mieć miń 20-30% środków finansowych w stsunku do portfela aktywów.

(Dodano 17 czerwca 2009, 22:47)
proszę zapoznajcie się z właściwościami portfela udostępnionego przez money.pl

http://www.money.pl/portfel/instrukcja/
...
Twist

GIEŁDA - FAQ

Post by Twist »

Image
xD

Image

@scrappler

he sorry tak chciałem zobaczyc jak to dziala. już mam ponad 20% zyssku
Last edited by Twist on 19 June 2009, 10:31, edited 1 time in total.
ImageImage

hyhy
Scrappler
Yo MaDaFaKa

GIEŁDA - FAQ

Post by Scrappler »

a czy była komenda do rozpoczęcia gry??? :p :p :p
BTW najs wynik :P ale wstrzymajcie się proszę bo muszę doparcować plan działań!!!
...
TheViP
Emerytowany Admin

GIEŁDA - FAQ

Post by TheViP »

ujek nie szalej ;d bo ja tez poinwestowalem ;d kiedy gramy ? :D
Psik
Pirat drogowy

GIEŁDA - FAQ

Post by Psik »

właśnie ja też z kliku akcje sobie kupiłem xD
Post Reply