Problem z grafika

Jeśli masz jakiś problem z grą - pisz tutaj
Post Reply
KroliK
Jeździ konno

Problem z grafika

Post by KroliK »

Qurcze nie wiem co się dzieje aleod jakiegoś czasu mam problem ogolnie z grafika (chyba) w grach i nie tylko w tm.może ktos wie co się dzieje?

karta graficzta to geforece galaxy 7900 cm
plyta główna: asus p5b deluxe
procek: c2d e6320 1886Mhz
ram: corsair 1gb(x2)

Image
Mess with the best, die like the rest
Image
floccus
Jeździ konno

Problem z grafika

Post by floccus »

to się nazywa: artefakty :(
karta graficzna padła (ramdac/pamięć/lub coś innego)
domowymi sposobami już tego nie naprawisz na pewno, niestety.
pozdrawiam.
Jurek
Gangsta Mapper

Problem z grafika

Post by Jurek »

Takie coś miewałem często jak grałem na full detalach w trackmanii. Powód - przegrzewanie się karty graficznej.
Zwiększ obroty wiatraczka karty graficznej (progi temperaturowe - czyli przy danej temperaturze większe obroty) programem Riva Tuner.
Musisz polepszyć przepływ powietrza przez obudowę komputera: zwiększyć chłodzenie, dodatkowe wiatraczki w obudowie. Nie stawiaj kompa koło kaloryfera - możesz nieco go przykręcić, bo zauważ, że to zwykle się dzieje jak grzeją na full. :D
Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty.
KroliK
Jeździ konno

Problem z grafika

Post by KroliK »

dzięki za pomoc. najpierw pokombinuje z tym co Jurek napisal jak nic nie da no coz może się w coś innego zainwestuje.

Hmmm zdaje się ze zmiana predkosci wiatraczka pomogla poki co nic się nie dzieje jak gram w tm.
Image
CzarnyWilk
Jeździ konno

Problem z grafika

Post by CzarnyWilk »

JUREK wrote:Takie coś miewałem często jak grałem na full detalach w trackmanii. Powód - przegrzewanie się karty graficznej.
Zwiększ obroty wiatraczka karty graficznej (progi temperaturowe - czyli przy danej temperaturze większe obroty) programem Riva Tuner.
Musisz polepszyć przepływ powietrza przez obudowę komputera: zwiększyć chłodzenie, dodatkowe wiatraczki w obudowie. Nie stawiaj kompa koło kaloryfera - możesz nieco go przykręcić, bo zauważ, że to zwykle się dzieje jak grzeją na full. :D
Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty.
Karta graficzna 7900 ....
przy tm taka karta niema prawa się grzac XD

wedługmnie Flo ma racje i na pewno nie ejst to wina "przepływu powietrza przez obudowe" po prostu któryś z czip[setów może się przegrzewac z tąd takie efekty.
Jurek
Gangsta Mapper

Problem z grafika

Post by Jurek »

Pewnie tak jest jak mówisz, ale jak się gra na full detalach? U mnie GeForce8800 się grzał i zrobiłem tak jak proponowałem wcześniej. Od tej zmiany zniknęły artefakty.
Pewnie też felerna karta, ale gram na niej od roku.
Najbardziej mnie denerwowało to, gdy podczas budowania w edytorze to się stało i nie zapisałem wcześniej trasy.
KroliK
Jeździ konno

Problem z grafika

Post by KroliK »

z tym grzaniem to chyba faktycznie racja bo o ile mozna wierzyc programowi Everest to przy graniu w tam karta miala kolo 90 stopni. teraz jak zwiekszylem wiatrak na 80% jest już kolo 70-75 stopni.
Image
dawid-dada
Jeździ konno

Problem z grafika

Post by dawid-dada »

mialem kiedyś identyczne, u mnie grafa na smietnik
Post Reply

Return to “Pomoc”