Od razu uprzedzam że nie będę odpowiadać na pytania typu "jak fajnie przedstawić mapę" czy "szukam inspiracji", tylko problematyczne "jak podzielić warstwę" lub "gdzie się to renderuje". Oczywiście wszechwiedzący nie jestem i całego programu (jeśli chodzi o After Effects) nie obcykałem, ale na większość pytań powinienem odpowiedzieć
Ulead Video Studio & Adobe After Effects - Helpline
- Vanitas / Lexiu
- V.I.P.
Ponieważ ostatnio namnożyło się trochę nas, czyli moviemakerów, dla wszystkich którzy mają problemy z tworzeniem filmu, postanowiłem założyć ten topic. Wszelkie problemy odnośnie wyżej wymienionych programów (do wersji 11 Pro / CS4 włącznie) należy stawiać tu. Niektórzy korzystają z Sony Vegas, ale topic założył iam, więc należy pogrzebać.
Od razu uprzedzam że nie będę odpowiadać na pytania typu "jak fajnie przedstawić mapę" czy "szukam inspiracji", tylko problematyczne "jak podzielić warstwę" lub "gdzie się to renderuje". Oczywiście wszechwiedzący nie jestem i całego programu (jeśli chodzi o After Effects) nie obcykałem, ale na większość pytań powinienem odpowiedzieć
.
Discord: vanitasss
No ja mam pytanie troszkę z innej beczki. Jakim kodekiem i przy jakiej rozdzielczości najlepiej nagrywać filmy z tm'a? Tak, żeby jakoś była bardzo dobra. ?? 
do nagrywania filmikow najlepszym kodekiem jest x264 ale mało osob potrafi nim kompresowac bo jest trudny w uzyciu
http://www.netmovies.pl/kompresja-x264-za-pomoca-megui/
z tego poradnika korzystalem przy moim pierwszym kompresowaniu, trudnosc polega na tym ze trzeba samemu wybierac ustawienia pod wlasnego kompa bo u kazdego inaczej kompresuje, nie ma jednego konfiga który będzie który ustawi dobra jakosc i mala wage na każdym kompie
http://www.netmovies.pl/kompresja-x264-za-pomoca-megui/
z tego poradnika korzystalem przy moim pierwszym kompresowaniu, trudnosc polega na tym ze trzeba samemu wybierac ustawienia pod wlasnego kompa bo u kazdego inaczej kompresuje, nie ma jednego konfiga który będzie który ustawi dobra jakosc i mala wage na każdym kompie