Trackmania 2!

Post Reply
[K&D]sonny
Doświadczony driver

Trackmania 2!

Post by [K&D]sonny »

Corvetter wrote:A ja gdzieś słyszałem , że u każdego będzie działać TM, jeśli na Stadiumie w TMNF dosyć płynnie działa na średnich detalach. A ty mówisz, że nawet 1GB z karty graficznej nie wyciśnie...
Ktoś chyba zapomniał, że jest coś jak minimalne wymagania sprzętowe, bądź ustawienia grafiki.

widziałeś foty yyy gdzieś na jakieś stronie. to wyglądało tak

a najgorsze jest to że teraz prawie każda gra na NAJNIŻSZYCH ma bump maping/ paralax mapping, i cienie. Wiesz jak to ostro zamula ?. A najlepsze jest to że teraz każda gra ma SHADERY (wikipedia jak co).

To nawet na niskich przy MOIM komputerze nie wycisne 20 fps. Musze lepszą karte graficzna i plyte glówna kupić.

Jak robili te screeny tych krajobrazów, płakać z piękności mi się chciało,

Trackmania to może być najbardziej realistyczna gra GRAFICZNIE po grand turismo 5.

Co do fizyki

zmieniają fizyke - nie zmieniam gry.

gdy przerzuciłem się z tmn:eswc na tmnf to już zauwazyłem lekkie zmiany w sterowaniu które mi ostro dokuczały, i zmiany w GRAFICE

tmn:eswc - 80 fps na WYSOKICH
tmnf - 30 FPS NA WYSOKICH

wtf ?

te gry się nie różnią prawie niczym, prócz dodaniem kilku blocków...
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

Trackmania 2!

Post by Vanitas / Lexiu »

Zawsze twierdziłem że TMNF ma tak zjebany silnik, który nie potrafi przetworzyć mocy obliczeniowej maszyny na grafikę, nie dostając przy tym zadyszki jak ja podczas sprintu na 10m (tak, dziesięć). Czy to na moim E7500 2x2.93GHz, 2GB DDR2 800MHz i 1GB GDDR3 HD4670, czy to na wujkowym E8400 2x2.14GGz, 4GB DDR3 1066Mhz i 512MB GDDR5 HD4870, zacinała się nawet na średnich ustawieniach (choć fps zawsze mam powyżej normy płynności ludzkiego oka).

PS Sonny jest kwintesencją mojego posta sprzed paru dni
IMO za duży odstęp czasowy między TMN/TMU (Forever nie liczę jako dodatku) a TM2, przyjmie się tylko wśród nowych graczy, reszcie nie będzie się chciało ruszyć tyłka z poczciwej TMNF/TMUF. To jest dobry przykład na powolny upadek plagi dzisiejszej kultury masowej - sequelizacji. I dobrze.
Discord: vanitasss
kamyl
Doświadczony driver

Trackmania 2!

Post by kamyl »

Ktoś tam wyżej pisał, że nie chce się przyzwyczajać do nowego stadionu czy islanda. No cóż, dziwny tok rozumowania. To ma być nowa TM, czyli nowe środowiska. To tak jak po TM(1) wyszło TMS z 3 nowymi środowiskami. Potem wyszła TMN - czyli "o niee, ja nie chcę przyzyczajać się do nowego isnaldu!!11". Nie chcesz nowych środowisk (czy tam przyzwyczjać się do nich) - nie kupuj nowej TM, która właśnie po to wychodzi.
Last edited by kamyl on 01 August 2010, 12:05, edited 1 time in total.
http://united.tm-exchange.com/main.aspx ... 05652#auto
// to tylko prowizorka, na wiecej nie mam czasu niestety - Yard
ksdfan
Doświadczony driver

Trackmania 2!

Post by ksdfan »

Jak na razie to ta wasza dyskusja na temat fizyki jazdy itd. jest kompletnie bez sensu, bo jeszcze nie wydali tm2 :P Jak wydadzą, to dopiero wtedy będzie można ocenić co i jak.
Image
Mike
Pirat drogowy

Trackmania 2!

Post by Mike »

Sonny, albo w TMNF coś z ustawieniami kompatybilności nie masz coś tak, albo masz naprawdę paradoksalną kartę graficzną, bądź nawet kompa. Rok temu z nudów testowałem TMN i TMNF prawie z tymi samymi ustawieniami (te ustawienia które w TMNF używam na codzień, z tymże dla testu używałem PC2, nie PC3 Low jako cieniowanie, bo tego TMN nie ma) i na tej samej trasie. Dziwne ale jednak - TMNF miał więcej FPS'ów niż TMN.
A te foty na stronie - nadal zapomniałeś że jest takie coś jak ustawienia. W trailerach, zdjęciach czy obrazach przed wydaniem jakieś gry zawsze grafika na maxa jest ustawiona.
Jeszcze w sprawie kompatybilności, dla przekonania jakiego kompa mam i jakie ustawienia grafiki w TMNF:
Proc: 1.79 GHz
RAM: 1,5 GB (1GB dołożony 2 lata temu)
Karta graficzna o pamięci 512MB (zmieniony też w tym dniu kiedy RAM dołożony, nie było to z myślą o Trackmanii)
A kompa mam od 7 lat i jak dotąd nigdy sformatowany.

Cieniowanie: PC3 Low
Filtr: Anisotropic 4x
Anti-Aliasing: off
Cienie: Medium
Jakość tekstur: Medium
Jakość modeli: Najsłabsza (w najwyższym nie widziałem żadnej różnicy w grafice, jedynie w płynności gry)
Po prawej stronie tylko obróbka efektu włączona.
I co mam w teście wydajności (Opcje/Zaawansowane/Test wydajności)?
Bowiem z włączonym dźwiękiem 34 FPS, a bez 40 FPS.

Jeszcze taka mała porada: są takie ustawienia (nie tylko w tej grze), że podczas grania nie widać różnicy w grafice czy dźwięku, a czasami mają ogromny wpływ na FPS.
Dzik
Jeździ konno

Trackmania 2!

Post by Dzik »

Tmnf odpala nawet na starszych sprzętach, ale żeby pograć z 40 fps'ami na techach w full HD i max. detalach trzeba mieć dosyć mocny sprzęt, nie wiem nawet czy mój komputer by tak potrafił, niestety nie mogę spróbować bo mam stary monitor (max. rozdziałka to 1240 na 1080).
ps.sonny jaką masz dokładnie kartę graficzna ??
Amd Athlon II x3 435 2.9ghz
2gb ddr3
Gainward GeForce gts250 gddr3
Sayer pl
Jeździ konno

Trackmania 2!

Post by Sayer pl »

[K&D wrote:sonny][...]tmn:eswc - 80 fps na WYSOKICH

wtf ?

U mnie na super sprzecie(Fake ofc.(choć nie jest az tak slaby ;D)) TMNF dziala na jakichś 40 fps, a na kompach w szkole TMN idzie na... 80 FPS??? looooooool kolego przezywam to samo zdziwienie co ty.
Być by Żyć xd
Winiacz
Pirat drogowy

Trackmania 2!

Post by Winiacz »

Ja sięnie mogłem przestawić ze starej TM na TMS ale poszło.
tu też damy radę.
Image
Mike
Pirat drogowy

Trackmania 2!

Post by Mike »

Ja po kupnie nowych TM'ów spokojnie przesiadłem na nich. To samo będzie z TM2. Chyba się gra 4fun, co nie? Ja mogę rozumieć ludzi, którym na skillu bardzo zależy.
[K&D]sonny
Doświadczony driver

Trackmania 2!

Post by [K&D]sonny »

Sayer pl wrote:
[K&D wrote:sonny][...]tmn:eswc - 80 fps na WYSOKICH

wtf ?

U mnie na super sprzecie(Fake ofc.(choć nie jest az tak slaby ;D)) TMNF dziala na jakichś 40 fps, a na kompach w szkole TMN idzie na... 80 FPS??? looooooool kolego przezywam to samo zdziwienie co ty.

problem rozwiazalem ;p nowa karta grafiki

co to tm

tmnf odrzucilo mnie, lcz się przesiadlem,

tmu, zachecilo w pizde bo nie gralem nigdy w sunrise ani takie tam inne tm'ki

tmuf - cd-key i już ;d

teraz będzie problem z tm2, jeżeli będzie coś ze tmuf -> tm2 to warto miec ta 2 na dysku

nie ma takiego -> za 3 lata się skusze, albo 5 jak będzie jeszcze nowsza tm

dobija mnie ciagle ta mysl o silniku fizycznym, havok jak by był - za bardzo realistyczne,

euphoria - no to prz****ne,
dawid5791
Jeździ konno

Trackmania 2!

Post by dawid5791 »

na pewno większość osób już to widziała ale na wszelki wypadek..... macie film z urywkami TM2
http://www.tm-tube.com/video/20042/IMC3-Faketrailer
Wg. Mnie po tym filmie można stwierdzić że TM2 to....... już nie TM. Jeżeli będziemy jechac na trasie i dotkniemy bariery,co często nam się zdarza wybijemy sobie szybę w samochodzie? To nie zgodne z prawami TM. Ale np. ten edytor to bardzo fajna sprawa.
Cappy
Pirat drogowy

Trackmania 2!

Post by Cappy »

Ehh, pod filmem jest jeszcze opis. Mogłeś go przeczytać, zanim wstawiłeś tutaj link :wink:
To nie jest żadna TM2, tylko jej wizja wg. dutchmana, stworzona za pomocą wielu modyfikacji TMUF i innych programów.
Z resztą nawet tytuł jest wymowny: IMC3 (konkurs dla moviemakerów, tegoroczna edycja dotyczyła właśnie wizji TM2) - FAKETRAILER
Image
Viki
Samochodowy prawiczek

Trackmania 2!

Post by Viki »

Pierwsze co zrobię w TM2: Wybije sobie szyby w samochodzie. Najlepiej w F1. Oj zapomniałam, F1 nie ma szyb XD.
Andery
Jeździ konno

Trackmania 2!

Post by Andery »

Hmm...
To jest nowa cześć Grida ? Dirta ? NFS'a ? :shock:

Nie za bardzo mnie to przekonało :( chociaż... edytor jest świetny :lol:
No ale poczekajmy do premiery wtedy dopiero będzie można wysnuć jakieś wnioski xD hehe
Nie mnie jednak jedynki nie zostawię dopóki nie zamkną wszystkich serwerów :winner:
szubi95
Jeździ konno

Trackmania 2!

Post by szubi95 »

eh było by dobrze jak by jeden z envirów w TM2 był darmowy, tak jak stadium w TMNF niby osobna trackmania a jednak darmowe demo gry :P . Wtedy może nationsowcy przenieśli by się do nowszej części. Mam nadzieję że z TM2 nie będzie tak jak z TMUF. Będzie tylko mała polska grupka graczy grająca w TM2. Znowu będzie nuda :P każdy będzie każdego znał i wszyscy są w jakimś zagranicznym clanie :P Aby tym razem więcej osób kupiło nową TM :D
Sebik
Gangsta Mapper

Trackmania 2!

Post by Sebik »

Możliwe że jak w przypadku TMO lub TMS będzie dostępne demko z jednym środowiskiem z bardzo okrojonym wyborem elementów do budowy i krótką kampanią.
Pożyjemy zobaczymy :)
Cezar
Pedo

Trackmania 2!

Post by Cezar »

Te auta wyglądają jak resoraki(przynajmniej dla mnie),edytor zapowiada się znakomicie,wiec pożyjemy zobaczmy co z tego ostatecznie będzie....
Cappy
Pirat drogowy

Trackmania 2!

Post by Cappy »

Ludzie, czy wy potraficie czytać?
Cappy wrote:Ehh, pod filmem jest jeszcze opis. Mogłeś go przeczytać, zanim wstawiłeś tutaj link
To nie jest żadna TM2, tylko jej wizja wg. dutchmana, stworzona za pomocą wielu modyfikacji TMUF i innych programów.
Z resztą nawet tytuł jest wymowny: IMC3 (konkurs dla moviemakerów, tegoroczna edycja dotyczyła właśnie wizji TM2) - FAKETRAILER
Image
[K&D]sonny
Doświadczony driver

Trackmania 2!

Post by [K&D]sonny »

Ehh, edytor - oo ile by taki był, było by fajnie, lecz jest to tylko nagranie jak koleś obracal sobie elementy w programie do grafiki trojwymiarowej (coś ala 3D Studio Max, Lightwave itd.)

Grafika ma być o wiele lepsza niz w tym filmiku (w koncu to tmuf w tym filmiku ;p).

A Poza tym, ubisoft przejmuje nadeo, ubisoft tworzy tm, ubisoft wszystko dosłownie - SPIERDOLI. na pewno dodadza silnik fizyczny havok, jak to jest w polowie ich gier.

ubisoft da demko z 1 trasa, tak jak split second, i nie będzie mozliwosci edytora

ale zobaczymy na koncu co - TRAILER z edytorka, innych gowien itd.

a i jeszcze coś.

Ubisoft dodaje zniszvzenie samochodow, i wolniejsza ich jazda ze wzgledu na ich stan

zegnam tm2, wracam tmuf

coś czuje ze na poczatku będzie niewypal jak Americas Army 3. może pozniej się poprawi

ale już się boje optymalizacji tej gry ;p
Voj4k
Admin

Trackmania 2!

Post by Voj4k »

Gre robi Nadeo, tak jak EA BlackBox robiła NFS'y Robią według siebie... I jestem pewien że nie zmienią zasad gry tylko zrobią, 3 nowe Enviry, Lepszy Mediatracker, ManiaScript. Słyszałem coś o systemie Klanowym ale nie jestem pewien.
Post Reply

Return to “TrackMania 2”