problem z malowaniem detali
Cześc. Jestem nowym graczem trackmani i mam problem z malowaniem detali samochodu. Kiedy wybieram sobie jaki detal chcę pomalowac i wybieram kolor to nic w samochodzie się nie zmienia. jak wiecie jak pomóc to proszę pomóżcie 
Detale w samochodzie (np. felgi, opony czy elementy silnika w stadiumie) to plik Details.dds. Nie można go edytować w lakierni TM, dostępny jest jedynie plik Diffuse.dds, czyli karoseria, spoiler itp.
Aha...Ale ja jak maluję samochód to tylko np. na czarno to mam cały czarny i nie mogę miec więcej kolorów chyba, ze naklejki bo więcej się nie da pomalowac...
Niektóre modele nie są przystosowane do malowania w lakierni. Co chcesz pomalować? Stadium działa prawidłowo?
Ogólnie chciałam odmalowac samochód na jakieś fajne kolorki
Żeby nie był cały czarny ale miał np trochę czerwonego i białego, żeby to było możliwe bez naklejek 
Tak tego też używam ale jednak chciałabym malowac bezpośrednio dane części tylko niestety się nie przemalowują... :?
Po wyborze opcji "Maluj pędzlem", nad jej ikoną pojawią się dwie następne. Kliknij na "wybór pod-obiektu" (ta po lewej). W miejscu wyboru pędzla wyświetli się lista pod-obiektów. Możesz tego używać tylko na modelach Nadeo (stadium, coast, bay itd.). Jeżeli chcesz pomalować inny samochód, musisz zaznaczyć opcję "wszystkie" w wyborze pod-obiektów.
Jeszcze raz: jaki model chcesz pomalować?
Jeszcze raz: jaki model chcesz pomalować?
Last edited by Cappy on 20 August 2010, 18:09, edited 1 time in total.
tak wiem ale nawet jak wybieram opcje wszystkie nic się nie dzieje...
Dobra przeżyje malowanie każdego elementu osobno
Dzięki za pomoc 
Dobra przeżyje malowanie każdego elementu osobno
hmm po pierwsze jestem dziewczyną
A po drugie nie wiem jaki to model bo się nie znam jeszcze
To jest ten główny samochód Polski
Taki jak na nagłówku strony 
chyba rozumiem o co ci chodzi. najwyżej zignoruj ten post.
Bierzesz bolid Polski, otwierasz w Lakierni TM a.k.a. Edytor pojazdów...
Jak już wejdziesz, po prawej zmieniasz kolor (np. czarny)
Potem wybierasz Stencils (pędzel) z menu po lewej stronie. (skrajnie prawa ikona)
Wtedy na górze pojawiają ci się dwie ikonki dodatkowe (malowanie symetryczne i wybór pod-obiektu)
Klikasz symetrię jeśli chcesz sobie zaoszczędzić pracy, wybierasz pod-obiekt (np. Detale - lusterka, wydech i takie tam pierdółki)
Ze środka wybierz dowolny pędzel, suwakiem powyżej zmieniasz parametry (matowość, przezroczystość, wielkość). Przeciągnij suwak wielkości do oporu, zmień kolor po prawej stronie (np. na czerwony) i najedź na bolid. przy odrobinie szczęścia zamalujesz całą powierzchnię pod-obiektu, najwyżej przemaluj brakujące elementy następną kopią pędzla.
Uff. to tyle. miłej lektury
Bierzesz bolid Polski, otwierasz w Lakierni TM a.k.a. Edytor pojazdów...
Jak już wejdziesz, po prawej zmieniasz kolor (np. czarny)
Potem wybierasz Stencils (pędzel) z menu po lewej stronie. (skrajnie prawa ikona)
Wtedy na górze pojawiają ci się dwie ikonki dodatkowe (malowanie symetryczne i wybór pod-obiektu)
Klikasz symetrię jeśli chcesz sobie zaoszczędzić pracy, wybierasz pod-obiekt (np. Detale - lusterka, wydech i takie tam pierdółki)
Ze środka wybierz dowolny pędzel, suwakiem powyżej zmieniasz parametry (matowość, przezroczystość, wielkość). Przeciągnij suwak wielkości do oporu, zmień kolor po prawej stronie (np. na czerwony) i najedź na bolid. przy odrobinie szczęścia zamalujesz całą powierzchnię pod-obiektu, najwyżej przemaluj brakujące elementy następną kopią pędzla.
Uff. to tyle. miłej lektury
O to chodzi, że jak to robię to nic się nie dzieje
Kombinowałam z tymi suwakami ale nic...Zobaczę potem może się da coś zrobić 
Dziękuję za lekturę
Pozdrawiam
O to chodzi, że jak to robię to nic się nie dzieje
Dziękuję za lekturę
Pozdrawiam
- [K&D]sonny
- Doświadczony driver
bo jak zmienisz sobie pod obiekt który chcesz pomalowac, musisz znowu wybrac pendzel który chcesz
a na poczatek sprawdz czy po wyborze podobiektu SPOILER maluja ci się spojlery w samochodzie
a na poczatek sprawdz czy po wyborze podobiektu SPOILER maluja ci się spojlery w samochodzie
Przepraszam za pomyłkę, nick kaktus nie skojarzył mi się z płcią piękną
Nie spotkałem się z takim problemem, więc mały eksperyment: na samym końcu listy jest stadium o nazwie "CAR". Spróbuj malować na nim.
A ty, sonny, nie traktuj wszystkich dookoła jak idiotów
Nie spotkałem się z takim problemem, więc mały eksperyment: na samym końcu listy jest stadium o nazwie "CAR". Spróbuj malować na nim.
A ty, sonny, nie traktuj wszystkich dookoła jak idiotów
A nic się nie stało nikomu się to nie kojarzy z tą płcią
Ale nicki od mojego imienia są co najmniej głupie i nudne 
Dzięki za rady
Pozdrawiam
Cappy masz u mnie dużego +
(Dodano 21 sieprpnia 2010, 14:20)
A takie jeszcze małe pytanie..
Jak zrobię na maluj jakiś detal to dlaczego nie mogę na pomalowany dać np napisu albo pędzlem jakiegoś znaczka?
Dzięki za rady
(Dodano 21 sieprpnia 2010, 14:20)
A takie jeszcze małe pytanie..
Odpowiedziałem Ci w drugim temacie:

Nikt się tutaj nigdy nie zgłaszał z takimi problemami, więc nie wiem co poradzićNajlepiej reinstaluj grę (ściągnij z http://www.trackmania.com ), bo sporo anomalii wokół skinów Ci się pojawiło![]()
Tak wiem
Dziękuję
A z tego tematu już wszystko naprawione
A z tego tematu już wszystko naprawione