NASA

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Post Reply
iam
Admin Mniejszy

NASA

Post by iam »

Yo! Od wczoraj po południu nie potrafię wyzbyć się jednej myśli z głowy. Mianowicie: NASA przeprowadza dzisiaj o godzinie 20:00 polskiego czasu konferencję prasową na temat, że zacytuję stronę NASA
"astrobiology finding that will impact the search for evidence of extraterrestrial life"
W wolnym tłumaczeniu dla ludzi, którym się samym nie chce:
"odkrycie astrobiologiczne, które wpłynie na poszukiwania dowodów na życie pozaziemskie"

I tak się zastanawiam: co będzie tymże odkryciem? Kolejna "Super-Earth" (odkrycie wrzesień 2010, o ile się nie mylę), czy może kolejny meteoryt? A jak Wy sądzicie?

Dodam, że można oglądać transmisję na stronie nasa.gov :)
oddowicz
Team Poland

NASA

Post by oddowicz »

mysle ze znajda twojego lapka :D a tak serio to hmm

Mirkoby zostały odnalezione na dnie jeziora Mono w Parku Narodowym Yosemite w Kalifornii (USA). Z przeprowadzonych badań wynika, że organizmy te mogą wykorzystywać arszenik jako sposób na przeżycie w ekstremalnych warunkach. Fakt wykorzystywania trującej substancji do przetrwania potwierdza teorię, że istnieją na naszej planecie inne formy życia niż te, o których istnieniu dotychczas było wiadomo.

Naukowcy uważają, że te formy życia istniały na długo przed tym, jak pojawiły się pierwsze, prymitywne rośliny. Wynika z tego, że miliardy lat przed nami istniały formy życia, które mogły zamieszkiwać inne, do tej pory nieodkryte, planety.
Image Image
Bot 'timmy
Doświadczony driver

NASA

Post by Bot 'timmy »

ja myślę,że poza ziemskie istoty nie istnieją
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

NASA

Post by Vanitas / Lexiu »

timmy wrote:ja myślę,że poza ziemskie istoty nie istnieją
Pic it or didn't happen. W znanym wszechświecie mamy niezliczoną jeszczę liczbę ciał niebieskich (pewnie gogol liczba śmiesznie mała (10^100 - jedynka i sto zer) w porównaniu z ilością ciał niebieskich w naszym wszechświecie). Założenie że tylko na jednej z nich rozwinęło się życie wydaje mi się śmieszne.
Discord: vanitasss
Pyszo
Zaczyna szaleć na ulicach

NASA

Post by Pyszo »

Skoro przed chwilą słyszałem nawet w radiu o tej konferencji, to musi być coś istotnego... przynajmniej z punktu widzenia nasa. Ponieważ to odkrycie astroBiologiczne, to pewnie zostało odkryte na ziemi i pewnie tyczy się jakiś mikrobów... wrrróc, własnie na RMF jakiś koleś dopowiedział, że zostało to odkryte na ziemi i nie jest to aż taka rewelacja jak przypuszczenia na necie, ale jest to istotne ^^ Stawiam na to, ze znaleźli mikroby, które nie potrzebują wody lub jakąś asteroidę z czymś co wskazuje na to, że kiedyś znajdywało się na niej jakieś życie... Hmm... a może wreszcie udało im się ożywić związki organiczne za pomocą energii, bo wiem, że takie badania są aktualnie prowadzone.
Last edited by Pyszo on 02 December 2010, 15:16, edited 1 time in total.
Ksenuns0n
Pirat drogowy

NASA

Post by Ksenuns0n »

oddo wrote:mysle ze znajda twojego lapka :D
<33 haha

Dodam tylko, że jak będę w domu to obejrzę tą relacje. Więc rozgrzewaj już gadu ajem ^^
Image
Image
Post Reply

Return to “Off-Topic”