No a jutro matma rozszerzenie. Ciekawe co dadzą... ;]
Matura 2011
Matura 2011
Witam maturzystów. jak po polskim? Bo ja kurde się dowiedziałem, że chyba troszkę zje*** to wypracowanie. Znaczy się napisałem w jednym akapicie obraz Justyny z perspektywy Zenona... IMO chyba mam na temat i trochę punktów nabiję i będzie te upragnione 31%. 

Matura 2011
2. fragment? też tak napisałem ;o a co tam źle jest?chyba troszkę zje*** to wypracowanie. Znaczy się napisałem w jednym akapicie obraz Justyny z perspektywy Zenona

Matura 2011
no bo kurde napisałem jak Justyna jest postrzegana przez Zenona a podobno tak nie może być... i teraz myślę, że niby dlaczemu. ale uj z polskim. zdalem chyba i zapominam o tym ^^

- Vanitas / Lexiu
- V.I.P.
Matura 2011
Ja brałem pierwszy temat (wiadomo, tematy oniryczne i realistyczne to moja działka) i chyba też zjebałem. Albo i nie. Nigdy nie wiem czy trafiłem w klucz czy nie.
Pierdolić polski, jutro dwie matmy
Pierdolić polski, jutro dwie matmy
Discord: vanitasss
Matura 2011
http://www.edulandia.pl/Edulandia/1,983 ... iedzi.html
bardziej z czytania ze zrozumieniem byłem niezadowolony aniżeli "granicy", ale z tego co widzę to aż tak źle mi nie poszło ;o
bardziej z czytania ze zrozumieniem byłem niezadowolony aniżeli "granicy", ale z tego co widzę to aż tak źle mi nie poszło ;o

Matura 2011
No i opłaciło się nieczytanie "Granicy"... Wypracowanie napisałem na wymaganą objętość (3,5 strony), ale czuje się niepewnie.
- Vanitas / Lexiu
- V.I.P.
Matura 2011
Jako i ja, tylko wiesze nie "Granica".NBlast wrote:No i opłaciło się nieczytanie "Granicy"... Wypracowanie napisałem na wymaganą objętość (3,5 strony), ale czuje się niepewnie.
Matura 2011
Idioci piszą polecenia maturalne odc. 20123194...
odpowiedź:ZAD. 9.
Które z podanych niżej zdań wyraża poglądy autorki?
Zaznaczyliście jedną czy dwie? Bo jak mi k**wa zabraknie punkta do zdania to robię inwazję na OKE Poznań i będę się odwoływał... CKE znów dało plamy -.-Forma polecenia sugeruje jedną prawidłową odpowiedź, natomiast naszym zdaniem poprawne są dwie:
1. Empatia daje szansę wspólnego rozwiązania problemów.
2. Doradzanie drugiemu człowiekowi jest jedną z barier komunikacyjnych.

Matura 2011
lololololol byla "Granica" ?
k**wa szkoda ze teraz nie pisalem bo z Granica t jedyna ksiazka w ciagu 3 lat liceum która umialem ideanie i rozjebalbym wypracowanie na 2 tys slow. mialym ze 100% pewnie :< (na swojej mialem 71% ;f)
Matura 2011
Outsider. To zadanie z tego co pamietam było za 2pkt, wiec chyba trzeba było odszukać 2 odpowiedzi. Przynajmniej mi się tak wydaje.
Polski był bez znaczenia, tylko zdać, a to jest pewne, bo czytalem ta ksiazke i mysle ze opisalem dokładnie, razem z odwolaniem.
Teraz maraton 2 dni z rozszerzonymi ;p
Polski był bez znaczenia, tylko zdać, a to jest pewne, bo czytalem ta ksiazke i mysle ze opisalem dokładnie, razem z odwolaniem.
Teraz maraton 2 dni z rozszerzonymi ;p
Matura 2011
Ano zadanie za 2pkt.
Ale pisze tam wyraźnie: które z poniższych zdań WYRAŻA blablabla. I o ile do pierwszej części nie mam zastrzeżeń "Które z poniższych zdań..."(bo wtedy mamy wybór) o tyle forma "wyraża" odnosi się raczej bezpośrednio do liczby pojedynczej. I tu CKE dałą dupy. Jak zwykle. Pewnie jutro się jebną na matmie i im wyjdzie, że 2+2=6 i weź to udowodnij. żenua.
Ale pisze tam wyraźnie: które z poniższych zdań WYRAŻA blablabla. I o ile do pierwszej części nie mam zastrzeżeń "Które z poniższych zdań..."(bo wtedy mamy wybór) o tyle forma "wyraża" odnosi się raczej bezpośrednio do liczby pojedynczej. I tu CKE dałą dupy. Jak zwykle. Pewnie jutro się jebną na matmie i im wyjdzie, że 2+2=6 i weź to udowodnij. żenua.

Matura 2011
"W kontekście całej powieści wyjaśnij, jakie konsekwencje wynikają
z zestawienia odmiennych spojrzeń na bohaterów i relacje między nimi."
Ech... Coraz gorzej to widzę... W pośpiechu zapomniałem nieco bardziej opisać rys historyczny (napisałem, że XX lecie i że to powieść psychologiczna, ale czy to starczy?), dodatkowo moimi wnioskami było, że różne punkty widzenia bohaterów pokrywają się z przyszłymi wydarzeniami w powieści, że te punkty widzenia będą miały swoje konsekwencje -> Zenon - zaślepenie, amoralność = kariera oparta na "przekraczeniu granicy", Justyna - chętna wobec zalotów, nie widzi problemów, że jest w Zenonie w związku = niezrównoważenie psychiczne, nieprzystosowanie do życia w społeczeństwie. I, że wszystko kończy się tragedią (kwas).
Nie pomyślałem, że chodzi tu o stwierdzenie jak to czytelnik to wszystko widzi (że niejednoznaczni bohaterowie itp.)

Teraz to się wydaje proste, ale jak dostajesz wyżej wymienioną treść zadania na maturze to głupiejesz...
z zestawienia odmiennych spojrzeń na bohaterów i relacje między nimi."
Ech... Coraz gorzej to widzę... W pośpiechu zapomniałem nieco bardziej opisać rys historyczny (napisałem, że XX lecie i że to powieść psychologiczna, ale czy to starczy?), dodatkowo moimi wnioskami było, że różne punkty widzenia bohaterów pokrywają się z przyszłymi wydarzeniami w powieści, że te punkty widzenia będą miały swoje konsekwencje -> Zenon - zaślepenie, amoralność = kariera oparta na "przekraczeniu granicy", Justyna - chętna wobec zalotów, nie widzi problemów, że jest w Zenonie w związku = niezrównoważenie psychiczne, nieprzystosowanie do życia w społeczeństwie. I, że wszystko kończy się tragedią (kwas).
Nie pomyślałem, że chodzi tu o stwierdzenie jak to czytelnik to wszystko widzi (że niejednoznaczni bohaterowie itp.)
Teraz to się wydaje proste, ale jak dostajesz wyżej wymienioną treść zadania na maturze to głupiejesz...
Last edited by NBlast on 04 May 2011, 16:41, edited 1 time in total.
Matura 2011
Ja osobiście wybrałam temat z Granicy bo do poezji nie miała głowy jakoś. Temat cholernie mi się nie podobał, pytanie było jakoś dziwnie skonstruowane i tak do końca nie wiem czy napisałam dobrze.
Ale zdać, zdam. (a przynajmniej mam taka nadzieję...)
Bardziej mnie jutro przeraża. ^^
Matura 2011
a co to za problem? ^^Outsid3r wrote: Pewnie jutro się jebną na matmie i im wyjdzie, że 2+2=6 i weź to udowodnij. żenua.
Meg nie martw się jak coś pisz do mnie to ci zrobie zadanie ;o
- Vanitas / Lexiu
- V.I.P.
Matura 2011
A ja akurat mam już z górki. Wolę 6 godzin matmy niż 10 minut polskiego. Brrrr.HoT Meg wrote:Ja osobiście wybrałam temat z Granicy bo do poezji nie miała głowy jakoś. Temat cholernie mi się nie podobał, pytanie było jakoś dziwnie skonstruowane i tak do końca nie wiem czy napisałam dobrze.Ale zdać, zdam. (a przynajmniej mam taka nadzieję...)
Bardziej mnie jutro przeraża. ^^
Matura 2011
Wiesz 2+2=5 to jestem w stanie udowodnić, ale że już 6 to nie wiem co trzeba jeszcze zrobić ^^Kiciak wrote:a co to za problem? ^^Outsid3r wrote: Pewnie jutro się jebną na matmie i im wyjdzie, że 2+2=6 i weź to udowodnij. żenua.
Wiesz... jest to założenie z którego już wyszedłem przed maturą.... byle polski a potem luz.A ja akurat mam już z górki. Wolę 6 godzin matmy niż 10 minut polskiego. Brrrr.
Jedyne co mnie ciekawi to to, jakie dadzą słuchanie z ang roz... czy dadzą normalnie mówiącego Jankesa czy jakiegoś pijanego brytola...

- crowmaster_13
- Pirat drogowy
Matura 2011
U mnie na maturze (2005 rok) był typowy Anglik i dobrze się słuchało a siedziałem w ostatniej ławce. Zbyt poważny egzamin żeby odwalili fuszerkę.

C13
- Jack Bauer
- Moderator
Matura 2011
Wiecie co wam powiem? Matura z polskiego to jakaś kpina. Nie można niczego pisać, tak jak się rozumie, tylko tak, jak jest ustawiony klucz. Jak można uczyć kogoś kreatywnego myślenia, skoro trzeba maturę napisać i "trafić" w klucz? Chory system.
Jutro matma - brat zdaje. Będzie gorąco, nie jest on mocarzem. Trzymajcie za niego kciuki
Jutro matma - brat zdaje. Będzie gorąco, nie jest on mocarzem. Trzymajcie za niego kciuki
- Vanitas / Lexiu
- V.I.P.
Matura 2011
To nie egzamin. To gra w totka, bo i tyle możliwości odpowiedzi na te durne pytania jest.Zbakany wrote:Wiecie co wam powiem? Matura z polskiego to jakaś kpina. Nie można niczego pisać, tak jak się rozumie, tylko tak, jak jest ustawiony klucz. Jak można uczyć kogoś kreatywnego myślenia, skoro trzeba maturę napisać i "trafić" w klucz? Chory system.
Matura 2011
Lexiu wrote:To nie egzamin. To gra w totka, bo i tyle możliwości odpowiedzi na te durne pytania jest.Zbakany wrote:Wiecie co wam powiem? Matura z polskiego to jakaś kpina. Nie można niczego pisać, tak jak się rozumie, tylko tak, jak jest ustawiony klucz. Jak można uczyć kogoś kreatywnego myślenia, skoro trzeba maturę napisać i "trafić" w klucz? Chory system.
a duże ławki i mocne krzesła u was maja? bo jak nie to przejebane :/
btw. Tak sobie przeczytałem streszczenie tej Granicy, i to naprwade fajna ksiazka jest, tak wiec nie narzekać