rFactor 24h @Nordshleife 27/28 sierpień

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

Post by Kiciak »

a czemu ja nie gram? gram gram ;p
Image
Image
Image
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Słuchajcie, jeśli nadal gracie (z tego co właśnie czytam to tak) to nastąpiła mała zmiana na korzyść (kiciak pewnie będzie zadowolony ;p) mianowicie Clio odchodzi w niepamięć. Zastąpiło je (również z grupy nr4 i z podobnymi osiągami) Porsche 964 RS, a dokładniej (żeby było wiadomo, które wziąć) #669(B) Porsche 964 RS V-H2 / Edgar Doeren Motorsport. Jak każde porsche w tym modzie (a mod ma fizykę bardzo dobrze dopracowaną jeśli chodzi o RWD) nie lubi kerbów :P Przy nieumiejętnym operowaniu gazem i kierownicą potrafi wykręcić smacznego pączka na kerbach. Samo prowadzenie auta jest bardzo przyjemne, chociaż dlatego, że jest dość wolne to nie zarzuca tyłkiem zbytnio, co ułatwia tylko jazdę.

Co do czasów okrążeń to w Clio mój rekord to było 9:42.999 natomiast w Porsche zrobiłem na 2gim okrążeniu (wliczając okr. instalacyjne) 9:32.501.
W grupie 4 (najwolniejsza grupa) jest to jeden z szybszych pojazdów, których jeszcze żaden zespół (oprócz mojego) nie zarezerwował.
Key.
Admin

Post by Key. »

to chyba mamy limit kierowców? ;p

tak patrzyłem, to potrzebny jest klucz do rfactora, ma ktoś może? :p
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Jak na razie 2 miejsca stoją otworem. Do 27 czerwca mam czas aby zgłosić zespół. Oczywiście mile widziani posiadacze kierownic i ci którzy znają tor chociaż w jakimś stopniu ;p

Hmm ja nie pamiętam abym do swojego wpisywał jakiś klucz :P
Key.
Admin

Post by Key. »

może jakiś zły ściągnąłem.... co do kierownicy to mam Logitecha Driving Force GT, a objechane na Nordschleife mam jakieś dwie godziny... co prawda w FM3 na padzie, ale zawsze :P
Image
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Więc mamy takie same kierownice :P Wracając do tematu, jeśli o klucz prosi przy włączaniu to sprawę rozwiąże pewnie crack. (miedzy piracką wersją a oryginałem nie ma żadnych różnic w działaniu, chociaż niektórzy mówią, że auta potrafią gasnąć, pękać opony :P Osobiście nic takiego u nikogo nie widziałem).
Chociaż wgłębiając się w temat klucza do rfactor.. z pewnością ma to głębszy związek z twoim nickiem :D
Key.
Admin

Post by Key. »

Szrama wrote:Chociaż wgłębiając się w temat klucza do rfactor.. z pewnością ma to głębszy związek z twoim nickiem :D
:D

fakt, mój brat odpalał, może jak ja włączę to będzie git ^_^
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Jest info o 1wszym wyścigu testowym
Odbędzie się 18 lipca:

Briefing: 20:15 - 20:30
Kwalifikacja: 20:30 - 20:50
Warm-Up: 20:50 - 21:00
Start: 21:00 – 24:00

Także zapoznawajcie się a autem i torem będzie parę godzin dobrej zabawy i dobrego ścigania. Przed terminem ostatecznym wybiorę kogoś do mojego teamu :D (27 czerwiec)
Key.
Admin

Post by Key. »

wydaje mi się, że to Porsche w ogóle nie skręca, ale pewnie po prostu coś z ustawieniami zjebałem... Szrama, masz jakieś rady dla nowicjusza? :P
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Na ciasnych zakrętach wchodzisz zupełnie bez gazu ;p dopiero przy wyjściu przyspieszasz :P Jak się nauczysz toru to będziesz wiedział o ile zahamować żeby bez gazu dość szybko pokonać zakręt bez podsterowności :P Ogółem łatwo jest wyczuć granicę podsterowności. Z resztą na nordzie są chyba tylko ze 3 sekcje zakrętów, które się jedzie na pełnym gazie :P reszty się zbytnio nie da i lepiej odpuścić gazu nieco.

Martwa strefa w ustawieniach sterowania domyślnie jest ustawiona na 1% ale nadal niewygodnie się z tym jedzie, dlatego ustaw na 0% (mnie drażniło, że auto od razu się nie słuchało). Co do samego setupu auta to jeżdżę na domyślnym, ale z czasem coś ogarnę jak zawieszenie ustawić i resztę.

Co do kąta obrotu kiery w profilerze to mi się najwygodniej jedzie na 540* chociaż akurat to jest rzecz gustu.

Jak chcesz żeby w samej grze kierownica kręciła się tak samo jak twoja to wchodzisz w UserData\nazwa twojego profilu\Controller.ini i odszukujesz linijkę Steering Wheel Range= i między cudzysłów wpisujesz kąt obrotu jaki masz ustawiony w profilerze (czy gdzie tam ustawiasz :P)
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Ktoś jest zdecydowany już wstąpić do teamu ?
Jeśli tak to podam co trzeba zrobić dalej.

Wyścig testowy jednak dzisiaj będzie a nie tak jak pisałem za miesiąc. I tak nie ma co startować bo praktycznie tylko ja jestem przygotowany na norda :P

Także pisać jak się ktoś zdecydował to się przećwiczy zmiany kierowcy (i powiem jak trzeba grę przygotować do tego).
Key.
Admin

Post by Key. »

ja jestem zdecydowany, tylko rf musze naprawic. :p
Kiciak
Lubi ostrą jazdę

Post by Kiciak »

no ja mogę wstapic do teamu, ale tak jak mowie, termin odlegly wiec nie gwarantuje na 100% ze zagram, ale trenowac będę.
Image
Image
Image
Bartzor
Doświadczony driver

Post by Bartzor »

Key. wrote:ja jestem zdecydowany, tylko rf musze naprawic. :p
ty to kolego niby masz kare ? ;/ jednak nie ! lub rodzice zabraniaja Ci trenować w trackmanie !
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Dobra, ja jednak zdecydowałem się wystartować w wyścigu testowym.
Oczywiście do końca nie dotrwałem bo nie było sensu jechać w 4 auta, gdzie ja byłem 1 okrążenie w plecy z powodu posiadania auta z najniższej grupy, nikogo z grupy 4 nie było.. znaczy się na briefingu jak byłem na serwerze to ktoś śmigał tamtym Clio, którym na początku śmigałem, lecz na kwalifikacje nie został.
Udało mi się w miarę komfortowo śmigać nieco ponad 2 godziny (średnia czasów 9:30.xxx), z 1 przerwą na pit-stop z powodu rozpierdolenia auta (dachowanie, 2 bandy podczas 2giego okrążenia ;f na pocieszenie.. jak się ktoś wyłoży na dach to po jakiś 3 sekundach gra stawia na koła furmankę automatycznie czyli teoretycznie żeby zaliczyć DNF musiałby się zdarzyć DC albo coś w tym rodzaju).

Key i Kiciak podajcie jak wasze profile w rFactor się nazywają (elegancko by było jakbyście zrobili nowe z pełnym imieniem i nazwiskiem, chociaż niemcy jeżdżą na nickach niektórzy.. ogólnie w simracingu używa się pełne imie i nazwisko lub pierwszą literę imienia i pełne nazwisko.. ale to tak na marginesie już :] nic nie narzucam).

Zróbcie konto na niCe team i zastosujcie się do Config rFactor dot. zmiany kierowców

W razie co mój numer gg, który jest wkomponowany do tmpl jest aktualny.
Key.
Admin

Post by Key. »

Bart, kocham cie. g*wno wiesz, a oceniasz po jednym poscie.

Nazwa w rf: Maciek Janaszewski
Szrama
Pirat drogowy

Post by Szrama »

Dienstag, 05.07.2011 - 1. Trainingrennen ab 19 Uhr im TS, ab 19.30 Uhr Rennen, 3 STD Rennen inkl Fahrerwechsel. (Freiwillig), fliegender Start

*20 Min Quali

Samstag, 23.07.2011 - 2. Trainingrennen ab 19 Uhr im TS, ab 19.30 Uhr Rennen, 4 STD Rennen inkl Fahrerwechsel(Freiwillig). Fliegender Start

*20 Min Quali

Samstag 06.08.2011 - 3. Trainingsrennen ab 19 Uhr im TS, ab 19.30 Rennen, 6 STD Rennen inkl Fahrerwechsel. Fliegender Start

*Serverwechsel nach 3 STD
*20 Min Quali

Samstag 20.08.2011 - 4. Trainingsrennen ab 19 Uhr im TS, ab 19.30 Rennen, 6 STD Rennen inkl Fahrerwechsel. Fliegender Start

*20 Min Quali

Czyli czekają nas 4 wyścigi treningowe po 3, 4 i dwa razy po 6 godzin. W trzecim wyścigu będzie zmiana serwera (z tego co się orientuję w wyścigu głównym będą 2 takie zmiany, ale dobrze by było, gdyby ktoś to potwierdził)

tekst użyczony z simracing.pl

Także trzeba się sprężyć nieco, w razie jak ktoś nie ma konta na niCe team to k**wa zrobić :D i musimy wbić całym teamem na jakiś serwer i popróbować zmiany kierowców (wpierw musimy cfg rFactora zrobić, ja wszystko na gg wytłumaczę)
Post Reply

Return to “Off-Topic”