Abszt wrote:@Jakub
Ranking z kickera jest nieaktualny - z końca tamtego sezonu UEFA.
tu mi także coś nie pasuje.
przyszly sezon to 12/13
jak nie będzie brany 07/08, to mamy tylko 4 sezony:
08/09, 09/10, 10/11, 11/12
+ sezon 12/13 który wtedy będzie grany na bieżąco.
Tutaj jest aktualny ranking UEFA zarówno krajowy jak i klubowy uaktualniany na bieżąco:
http://www.90minut.pl/ranking_uefa.php?id_sezon=79
jeszcze raz powoli i spokojnie.
po co mi aktualna lista, kiedy ta na kickerze i wiki wlasnie byla decydujaca na wystawienie drużyn w obecnym sezonie?
na niej widzimy ile punktów maja kraje po zkonczonym sezonie 10/11, wedlug których były wlasnie dzielone miejsca startujacych w pucharach europy 11/12, wiec teraz.
tak samo wiadomo, ze na aktualnej liscie drużyna na 15. miejscu ma mniej punktów, niz będzie miala na koncu sezonu, bo skreslono jej punkty z sezonu 06/07 (który oczywiście był zakonczony), a dodalo punkty z trwajacego sezonu 11/12, w ktorym druzyny jeszcze nazbieraja kupa punktów (tymbardziej, ze punkty z kwalifikacji licza się tylko 1/2 tyle w porównaniu do fazy glownej).
tak samo jak moga wyniki z roku 12/13 być brane pod uwagę na rok 12/13?
czy my się wiec rozumiemy dobrze, kiedy ja mowie, ze na ten obecny sezon 11/12 pod uwagę były brane wyniki 5 ostatnich lat, wiec 06/07, 07/08, 08/09, 09/10 i 10/11?
i czy rozumiemy się dobrze, ze aktualna tabela jest o tyle malomowiaca, ze skreslono wyniki z roku 06/07 i dodano aktualne wyniki trwajacego sezonu 11/12, czemu wlasnie liczby punktów drużyn sa w sumie mniejsze, bo sezon dopiero się zaczal i jest jeszcze kupe punktów do pozbierania?
ja pisze calkiem serio, ze nie rozumiem, co pisze abszt.
fajny by było, jakby ktos inni się udzielil i pokazal jednemu z nas, jaki robi blad, bo komus coś się chyba miesza.
wcale bym się nie obrazil, jakbym mial to być ja.
smialo!