Detektywi, pomocy! :(

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Post Reply
ShaDDy
Emerytowany Admin

Post by ShaDDy »

Drodzy Detektywi,

zgłaszam się do Was z prośbą wyjaśnienia bardzo ważnej sytuacji. Co prawda nie uprowadzono mi psa, ani żako nie zabito, ale sprawa jest równie poważna. Przedstawiam wszystkie znane mi fakty.

Zarzut: Przerywanie pracy komputera od kilkunastu dni w najmniej oczekiwanym momencie

Główny podejrzany: Windows XP 32-bit z dodatkiem Service Pack 3

Przeprowadzone śledztwo: Komputer przerywa pracę niezależnie od tego, jaki program jest włączony ani od połączenia z Internetem. Przeprowadzono testy następujących podzespołów: karty graficznej, dysku twardego, procesora oraz RAM. Oto wyniki badań:

a. Karta graficzna NVIDIA GeForce 9800 GT - program Video Card Stability Test w 3-minutowym benchmarku wskazał wartość 511 FPS.

b. Procesor i RAM - 3535 punktów w teście Geekbench:

Image

c. Dysk twardy w teście ATTO Disk Benchmark:

Image

Wnioski wyciągnięte ze śledztwa: HÓIDÓPAHÓI, a Wasze?

Dziś komp ściął się 4 razy na przestrzeni... ja wiem, chyba 10 minut, a teraz już od ok. godziny śmiga bez zarzutu. FPS-y w TM i w CoD-zie mocno spadają, ale tylko raz komp się ściął podczas gry w CoD-a, za to bez przerwy wywala mi błąd iw3mp.exe (co 20 minut średnio), czyt. wyłącza grę, co wcześniej się nie zdarzało w ogóle.

Kompek złożony u Hacka za 2200 zł ma 3,5 roku i na Viście chodził idealnie, ino ostatnią jesienią trza było RAM przeczyścić i z powrotem śmiga jak ta lala. W Nowym Roku jakiś wirus się wjebał i musiałem (nie wiem jakim cudem, fizyczne bad sectory? jakoś się teraz nie rozprzestrzeniają) bezpowrotnie usunąć 120 GB dysku, a jedynym systemem pod ręką był właśnie nie-Szczęsny XP. Wkurwia mnie to.

HEEELP!
złozi
Junior ujeżdżacz

Post by złozi »

Sprawdź jakimś programem do dysków, czy masz sektory w porządku. Moim zdaniem, to wina dysku, może już próchno i się sypie.
Piotruś
Pirat drogowy

Post by Piotruś »

No właśnie, co masz za dysior bo nie wymieniłeś, a zakładam że to właśnie on się grzeje bo miałem podobną sytuacje - położyłem na nim default'owe chłodzenie od procka i jakoś ciągnie ale kiedyś padnie ;/
złozi
Junior ujeżdżacz

Post by złozi »

Weź zapuścć HDTune (darmowy), Error Scan i zobacz czy masz czerwone punkty.
Santacruz
V.I.P.

Post by Santacruz »

M$ << Linux ;-)
ShaDDy
Emerytowany Admin

Post by ShaDDy »

Emporia >>> Galaxy Note

HD Tune skanuje ze średnią prędkością 70-82 MBps, ale już ponad 3/4 dysku jest sprawdzone i wszystko ok, przy czym ja połowę mam skasowaną (czyt. wykrywa całą realną pojemność dysku i 3/4 tej całości jest przeskanowane). temperatura 33-34 celsiusa i jak pamiętam z Everesta, to rzeczywiście chyba wtedy było trochę poniżej 30, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby te kilka stopni robiło aż taką różnicę :)
Santacruz
V.I.P.

Post by Santacruz »

(skoro tak sądzisz ;) )

Przerywa pracę, czyli? Restart, zawiesza się, blue screen, strasznie spowalnia?

Jeśli nie reset:
- co z użyciem procesora, pamięci? (dysk "mieli"?)

Jeśli reset:
- co z temperaturami (cpu, gpu, ram, (hdd - podano); warto sprawdzić pastę na cpu)
- co z napięciami (cpu, gpu ram), czy są w dopuszczalnych granicach
- czy jest to tożsame z obciążeniem

Skoro sprzęt z 2008/9 roku dlaczego używasz systemu z 2001 (poprawki poprawkami...)? Win7 nie gryzie ;).
crowmaster_13
Pirat drogowy

Post by crowmaster_13 »

Santacruz wrote:Jeśli nie reset:
- co z użyciem procesora, pamięci? (dysk "mieli"?)
Może głupota, ale koledze jak kiedyś wieszał się komp to winny był zasilacz. Zamontowaliśmy mój na test i wszystko było cacy kilka godzin bo kolega zdecydował, że idzie po nowy :)
Santacruz wrote:Jeśli reset:
- co z temperaturami (cpu, gpu, ram, (hdd - podano); warto sprawdzić pastę na cpu)
W lecie tak miałem, że komp wyłączał się z gorąca. Stawiałem wiatrak i wtedy było dobrze. Znaczy prawie bo jego buczenie wkurzało siostrę i ostatecznie wymieniłem tę pastę. Całe 12zł na to poszło :D
Santacruz wrote:Skoro sprzęt z 2008/9 roku dlaczego używasz systemu z 2001 (poprawki poprawkami...)? Win7 nie gryzie ;).
No niby Win7 nie gryzie, ale ja mam kompa z lutego 2008 i też śmigam na XP SP3 :P
ImageImage
Image
C13
luka
Rudy

Post by luka »

Jeżeli chodzi o zasilacz to zagadaj do Grega Szad
Image

Image
Image
ShaDDy
Emerytowany Admin

Post by ShaDDy »

SpeedFan i 154 stopnie rox

Image

ale rzeczywiście, trochę zjebałem, odpalam TM a tam w 20 sekund temp. procka skacze powyżej 80 stopni :( wiatrak chodzi normalnie - odkręcałem go parę dni temu, ale hói wie, co z tą pastą? jeśli powinien być tak upierdolony jak tutaj...

Image

... no to u mnie nie ma jej praktycznie wcale;P
Belek
Jeździ konno

Post by Belek »

Temperatury sprawdź programem HW Monitor. ;)
Image
Piotruś
Pirat drogowy

Post by Piotruś »

jak masz chłodzenie aktywne to posmaruj sobie pastę na procek karty graficznej, najlepiej z domieszką srebra, to nie zaszkodzi. Mój dysk WD grzał się przy 40 stopniach latem, i też się resetował...
Post Reply

Return to “Off-Topic”