Telefon

Czyli dyskusja o wszystkim i o niczym ;)
Locked
iam
Admin Mniejszy

Telefon

Post by iam »

Yo! Dawno nic nie pisałem (mimo że Was obserwuję, a co!), ale jako że na telefonach znam się jak Czub na kontaktach międzyludzkich wolę się dowiedzieć, niż kupić coś, co będzie badziewiem.

Otóż kończy mi się abonament i zastanawiam się nad nowym telefonem. Spodobał mi się Samsung S7530 (czyli Omnia M), fajna specyfikacja, wszędzie zbiera pozytywne opinie, ale mam parę pytań. Mianowicie:

- jak się sprawuje Windows Phone? Że jest ograniczony co do kopania w nim to wiem i jest to dobra rzecz, ale chodzi mi bardziej o to, czy po czasie użytkowania paru miesięcy się nie pieprzy, nie zacina, etc.

- czy warto brać telefon z Windows Phone 7.4 na progu wyjścia Windowsa Phone 8? Mając na uwadze, że babrać się w nim nie będę,

- jak jest z bazą aplikacji/gier, czy w Polsce są strasznie zawyżone ceny w stosunku do cen na rynku amerykańskim/europejskim, a nie krajów trzeciego świata (którym jest Polska)?

- podobne telefony z Androidem (z możliwością upgrade do Android 4.0 bądź takowym bazowym)? Z tego, co czytałem, aparaty z podobnego przedziału cenowego z systemem Android to przeważnie badziewia niewarte zachodu?

Z góry dzięki za odpowiedzi, jeśli ktoś ma ten telefon to czy mógłby się podzielić opinią - byłbym wielce wdzięczny ;)

Pozdrawiam Was wszystkich ciepło!
Key.
Admin

Telefon

Post by Key. »

Ave,

z tego co widzę (opierając się na Ceneo), za cenę Omnii M można kupić naprawdę przyzwoity telefon z Androidem. Sprecyzuj dokładnie, bo trochę tej części posta nie zrozumiałem, dlaczego ograniczenia (takie jak są w WP, nie mówię ogólnie o samej istocie tychże) są czymś dobrym.
Tak samo, sprecyzuj do czego będziesz używał telefonu - bo może się okazać, że kupisz naprawdę dobry telefon, ale dobry nie dla twoich potrzeb.
Image
iam
Admin Mniejszy

Telefon

Post by iam »

Ograniczenia są dobre w tym sensie, że nie chcę się w nim babrać, nie chce grzebać w systemie (na co pozwala właśnie Android), telefon ma służyć do dzwonienia, smsowania, przeglądania internetu, słuchania muzyki, a okazjonalnie pograć w jakieś pierdołowate gry do zabicia czasu ;)
Maniek.
V.I.P.

Telefon

Post by Maniek. »

Polecam HTC ONE V

(Dodano 20 października 2012, 12:37)
Tak w ogóle to ile możesz maksymalnie wydac na telefon?
Image

Image
iam
Admin Mniejszy

Telefon

Post by iam »

Niby nie mam ograniczeń budżetowych, ale chcę wydać tylko do 200zł, bo resztę kasy mam już przeznaczone na inne cuda - w abonamencie moim ta Omnia M kosztuje 159zł, a ten Twoj HTC One V 519zł, a różnica jest praktycznie tylko w jakości nagrywania video, co jest mi całkowicie nie potrzebne, więc nie warto ;)
Maniek.
V.I.P.

Telefon

Post by Maniek. »

Obawiam się że ta Omnia M będzie trochę mulić bo ma mało ramu
Image

Image
Key.
Admin

Telefon

Post by Key. »

Ajem, a ile w tym Twoim abonamencie kosztuje Samsung Galaxy S Advance i HTC Desire?

Co do sprawy RAMu - gdyby był to telefon z Androidem - to jest śmiech na sali. Ja mam w swoim HTC Wildfire tyle i się zacina, przy procku 528MHz. To co by było przy 1GHz...
Image
Vanitas / Lexiu
V.I.P.

Re: Telefon

Post by Vanitas / Lexiu »

iam wrote: - jak się sprawuje Windows Phone? Że jest ograniczony co do kopania w nim to wiem i jest to dobra rzecz, ale chodzi mi bardziej o to, czy po czasie użytkowania paru miesięcy się nie pieprzy, nie zacina, etc.
Mam blisko rok HTC 7 Mozart i jeszcze nie uświadczyłem ani jednego błędu, ani jednej zacinki, ani jednego przymulenia. Po prostu działa jak po pierwszym uruchomieniu, mimo iż mam około 50 zainstalowanych aplikacji, mnóstwo muzyki, trochę filmów i gier.
iam wrote: - czy warto brać telefon z Windows Phone 7.4 na progu wyjścia Windowsa Phone 8? Mając na uwadze, że babrać się w nim nie będę,
W twoim przedziale cenowym - tak. Windows Phone 8 będzie drogi pewnie jeszcze przez rok/dwa a budżetowe telefony wcale nie będą tak budżetowe. Poza tym po premierze WP8 będzie aktualizacja WP7 do wersji Apollo, czyli WP7.8 - taka namiastka WP8 z nowym ekranem głównym i paroma duperelami.
iam wrote: - jak jest z bazą aplikacji/gier, czy w Polsce są strasznie zawyżone ceny w stosunku do cen na rynku amerykańskim/europejskim, a nie krajów trzeciego świata (którym jest Polska)?
Cóż, niestety takie gry jak Angry Birds i im podobne są płatne, zwykle dwa-trzy dolary. Nie ma możliwości płacenia PayPalem, tylko kartą kredytową co jest wielkim minusem dla mnie. Co do bazy aplikacji - już jest całkiem zadowalająca, choć oczywiście nie jest to poziom Apple Store czy Android Market.
iam wrote: - podobne telefony z Androidem (z możliwością upgrade do Android 4.0 bądź takowym bazowym)? Z tego, co czytałem, aparaty z podobnego przedziału cenowego z systemem Android to przeważnie badziewia niewarte zachodu?
Z tych telefonów co ja widziałem, to nawet Samsung Galaxy S potrafił się ciąć na Androidzie. W przypadku WP7/WP8 jest unifikacja jednostek, telefony muszą spełniać minimalne wymagania systemowe ustalone przez Microsoft i nie ma mowy o żadnym przycinaniu animacji, zwiechach czy czegoś tam. Android, jako Open Source, żadnych wymagań nie ma i stąd wychodzą takie potworki jak HTC Wildfire /S.

//Edit

A co do RAMu - od Omni M mniej RAMu ma jeszcze Lumia 610 (256MB) i tylko ten telefon ma pewne ograniczenia w użytkowaniu aplikacji - reszta telefonów obsługuje WP7 bez żadnych problemów

WP7 jest dość specyficzny i możesz go polubić, albo znienawidzić. Ma swoje wady, ale mi osobiście przechodzą koło nosa, bo po prostu nie korzystam z tych wadliwych elementów, a najczęściej są to jakieś pierdolone wodotryski gadżeciarzy i bananowców z topowymi telefonami.
Discord: vanitasss
iam
Admin Mniejszy

Telefon

Post by iam »

Co do pytania Key'a: HTC Desire wyprzedany (poza tym mi się osobiście nie podoba), a Galaxy S Advance prawie osiem stówek, więc nijak mi to nie odpowiada ;p

Dzięki Lex za solidne wyjaśnienia, temat sam sobie zamknę jutro/pojutrze, może jeszcze ktoś się odezwie ;)
Tvn
Doświadczony driver

Telefon

Post by Tvn »

Podobnie jak Lexiu, też posiadam HTC Mozart (nawet po waszej nieocenionej pomocy :lol: ). Jak dla mnie WP7 jest baaardzo zadawalający. Prosty, przejrzysty i niezawodny system. Przez miesiąc użytkowania jeszcze nie zaznałem jakiejś przerwy w pracy, wszystko działa strasznie płynnie. Z aplikacjami naprawdę nie jest tak źle, baza cały czas się rozrasta. Polecam niezmiernie i nie czekaj na WP8, WP7 zostanie zaktualizowany do 7.8 i będzie miał dokładnie to samo co 'ósemka' oprócz kilku zbędnych pierdół.
Image
Key.
Admin

Telefon

Post by Key. »

Spoko Ajem, rozchodziło mi się o to, że telefony jednej marki mogą mieć inne upusty, a drugiej inne, choć w sklepie kosztują tyle samo.
Image
luka
Rudy

Re: Telefon

Post by luka »

iam wrote:jako że na telefonach znam się jak Czub na kontaktach międzyludzkich
ehehe dobre ;d
Image

Image
Image
oddowicz
Team Poland