zasady meczow w PL i podobnych turniejach teamowych

Nieoficjalne drużynowe Mistrzostwa Polski
Post Reply
Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Post by Jakub »

chcialbym krotko napisac parę slow na temat meczow w PL i podobnych turniejach. chodzi mi głównie o to, ze sa pewne reguly i zasady, i również trzeba się zachowac fair.
poprostu zauwazylem przy kilku meczach, ze nie wszyscy wiedza, jak powinno wygladac zachowanie graczy, i jak mecz powinien być rozegrany.

pisanie na czacie
najbradziej przeszkada mi zachowanie pewnych graczy, ktorzy w meczu, jak np wypadna z trasy pisza "sorry", kiedy inni jeszcze jada.
takie zachowanie jest prosto mowiac chamskie, i chetnie wam wytlumacze dlaczego.
zakaz pisanie na czacie, jak mecz jest grany pewnie kazdemu jest jasny.
jak wyleciales z trasy, rozumie, ze jesteś nie zadowolony, ale pisaniem "sorry", kiedy inni jeszcze graja, przezkadzaz im.
nawet jak Tobie tak się nie wydaje, zepsules przejazd, i probujesz teraz innym psoc. to poprostu przezkadza, i jest nie dozwolone.
wytrzymaj wiec do konca przejazdu, i potem pisz twoje zale, a nie przezkadzaj innym, bo to jest poprostu NIE FAIR.

lagi
pewnie każdy wie, ze przed trasa gra się warm up (wu). jak masz lagi, mow to w warm up, nie pozniej, jak już trasa jest grana.
jakby jednak mialoby się tak stac, ze jakiś gracz nie wystartuje, i stoi na starcie bezruszajacy, etyka fair play kaze nam powtorzyc te runde. z wzgledu z tym, każdy gracz powinien nacisnac enter, i nikt nie powinien dojechac do mety.
coś innego jest oczywiście, jak jakiś gracz odjedzie, gdzie rabnie, i pisze stop. w takim wypadku gra się dalej, tu niema dyskusii.
tak samo, jak ktos w wyscigu ma lagi. to nie jest wina innych graczy, i nalezy się dojechac do konca. gracz z lagami może poprosic MIEDZY rundami o przerwe, ale nie ma prawa pisać na czacie, kiedy inni jada.

wybor graczy na dana trase
w najlepszym wypadku mecz powinien wygladac tak, ze gra się 2 wu, a potem trase na punkty. nastepna mapa, krotkie dogadanie się kto gra, 2 wu i znow gra na punkty.
powinno się dogadac wiec PRZED meczem, kto na której mapie ma grać, a nie zaczynac dyskusii w meczu.
nawet jak mecz jest zaciety (np 3 razy 7:6) nie powinien on trwac dluzej niz max godzine.

ustawienie serwera
serwer musi być ustawiony do 7 punktów (point limit).
max poitns musi być ustawione tyle, ile jest graczy, w wypadku PL jest 3 vs 3 = 6, na STC jest 4 vs 4 = 8.
trzeby zaznaczyc "use alternate rules", to jest bardzo wazne.

cuty
w wypadku, jak jest cut na trasie, NIE mozna jego uzywac.
uzywanie cuta może być karana walkowerem dla innej druzyny.

wiecej akurat mi nie wpadlo do glowy, wiec mysle, ze jak będziecie uwazac na te kilka zasad, nic nie będzie stalo w drodze, aby rozegrac ładny mecz na zasadach fair play.
Last edited by Jakub on 09 January 2008, 15:03, edited 2 times in total.
TRZ3CI
Pirat drogowy

Post by TRZ3CI »

Image
sry za spam ale akurat przyuwazylem ze ta liczba to moj rok urodzenia :mrgreen:
bax
ESWC.pl 2k7 winner

Post by bax »

moj tez :D

co do gadania to powiem tyle ze najwieksza gadula jest hack xD
NIE DOROŚLIŚCIE DO E-SPORTU !!!!!!!!!!!!!!!!!
Coof
Osiwiał za kierownicą

Post by Coof »

jakub nudzi Ci się chyba :P to, że to napisałeś nic nie zmieni. ludzie będą jacy byli.
Image
bulet
Pirat drogowy

Post by bulet »

a ja uważam ze to bardzo dobry temat i powinien być na 1 stronie przyklejony GJ Jakub

te zasady każdy gracz TMN powinien sobie wydrukować i powieść nad łóżkiem i recytować na pamięć

brawo Jakub :wink:
jakub: "u nas tshirty sa za darmo"
Jakub

Post by Jakub »

to, że to napisałeś nic nie zmieni. ludzie będą jacy byli.
ale chociaż będą wiedziec, ze sa chamy.
a ogolnie mozna się dogadac na jakieś ostrzezenia az do walkowera i dyskwalifikacji.
Coof
Osiwiał za kierownicą

Post by Coof »

tak jakub, w przypadku ostrzeżeń i dyskwalifikacji ludzie pewnie by się poprawili :P
Image
Maciuś
Lubi ostrą jazdę

Post by Maciuś »

U nas jedna pizda dostała ostrzeżenie za wyzywanie rywala :f GZ Jakub dałbym ci pochwałe gdybym mógł ;f
marrek13
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by marrek13 »

Nic dodać nic ująć. Szkoda tylko, że ktoś musiał to napisać i nie dla wszystkich jest oczywiste.
Wix
Pirat drogowy

Post by Wix »

poprostu "meczowe przykazania" ;)
GJ :)
Image
envy
Osiwiał za kierownicą

Post by envy »

zasady nigdy nie sa sztywno przestrzegane

coof pamietam, ze coś ci nie pasilo jak napisalem na czacie w czasie przerwy miedzy rundami
a jeszcze sprawa z minimem albo pablem (już nie pamietam), jak ktorys nie wystartowal to ktos z pol (już nie pamietam, może coof) stwierdzil, ze jedziemy dalej, wiec nie ma meczu, gdzie każdy by sztywno przestrzegal regul, to zalezy głównie od nastroju
Jakub

Post by Jakub »

my na meczach porozumujemy się na teamspeaku, i nie wazne kto co napisal, nie dojechalismy do mety, i dalismy enter.
trwalo to trochę dluzej, bo mi się wydawało, ze ten gracz jednak się ruszyl, ale nie jechal dalej.
jednak po krotkiej dyskusji na ts było wszystko jasne, i dalismy enter.

ten temat nie ma sluzyc na jakieś prywatne klutnie, i nie mialem na mysli zadnego teamu jego piszac, ale napisalem go ogolnie.
Coof
Osiwiał za kierownicą

Post by Coof »

Seque wrote:zasady nigdy nie sa sztywno przestrzegane

coof pamietam, ze coś ci nie pasilo jak napisalem na czacie w czasie przerwy miedzy rundami
a jeszcze sprawa z minimem albo pablem (już nie pamietam), jak ktorys nie wystartowal to ktos z pol (już nie pamietam, może coof) stwierdzil, ze jedziemy dalej, wiec nie ma meczu, gdzie każdy by sztywno przestrzegal regul, to zalezy głównie od nastroju
lag który widać jest ok

ale ten ktoś się poruszył -.- dla mnie to oczywiste, że jeśli to był błąd, to nie powinno być enterów
Image
szym
Team Poland

Post by szym »

To byłem ja. I naprawdę jakbym popełnił błąd to bym nie wołał o enteł. Po prostu miałem laga i stałem w miejscu. Jak już "odlagowało" no to już wystartowaliście a ja stałem na linii startu więc nawet nie ruszyłem
Ale zachowaliście się fair i wszystko dobrze się skończyło :wink:
Dobra koniec OFFTOPA!
Image
Coof
Osiwiał za kierownicą

Jak ustawic points limit na 7, a nie na 5?

Post by Coof »

Zauważyłem, że sporo osób ma problem z tym, aby ustawic limit punktów na 7 i team'y grają do 5, po czym dają restart. To dupne wyjscie, bo łatwo można sobie z tym poradzic.

Robimy meczowego configa i otwieramy plik konfiguracyjny notatnikiem.

Znajdujemy takie parametry i odpowiednio je zmieniamy jeśli standardowo liczba to 5 (a powinno być 7)

<team_pointslimit>7</team_pointslimit>
<team_pointslimitnewrules>7</team_pointslimitnewrules>
U mnie to działa.

Wiem, że to n00b poradnik i w ogóle, ale zauważyłem, że ludzie mają z tym problem a bardzo łatwo temu zaradzic, więc niosę pomoc.
Image
IrRed
Emerytowany Admin

Post by IrRed »

tak tylko nie każdy ma dostęp do pliku konfiguracyjnego ;)
Image
Image
Image
h0lus 9:42:39
dobra ja ide kupic duży pokoj
Gobis
Lubi ostrą jazdę

Post by Gobis »

IrRed wrote:tak tylko nie każdy ma dostęp do pliku konfiguracyjnego ;)
Masz racje Red.
Coff ale kotlet :o może dopisz innym jak to w panelu zrobić bo nema jeszcze sa na tym swiecie :D
Coof
Osiwiał za kierownicą

Post by Coof »

Co do panelowców to nie wiem :X

A kotlet niby tak, ale sądze, że ten temat nie powinien zostac zapomniany.
Image
Post Reply

Return to “Polish League”