Ranking teamów - tabela

Wszystko powiązane z klanami/drużynami
RaDuS
Lubi ostrą jazdę

Ranking teamów - tabela

Post by RaDuS »

mi się to podoba, chlopak przynajmniej ma checi i jest coś w tym prawdy Szynpol nie przejmuj się z krytyka a jeśli komus się nie podoba to niech nie pisze japierdole ale macie problem:F omin ten watek i elo
Image
;) ~FM~ just ~FM~ hate it or love it^^
IrRed
Emerytowany Admin

Ranking teamów - tabela

Post by IrRed »

Jak chcesz coś nazywać rankingiem to zacząć trzeba od systemu przyznawania punktów. Powinien być na tyle przejrzysty, aby każdy na podstawie ogólnodostępnych statystyk mógł dojść do tych samych wyników jakie Ty podajesz. Na przykład :

Code: Select all

Sposób przyznawania punktów

Ranking FIFA jest ustalany na podstawie wyników pierwszej reprezentacji kraju, który jest członkiem FIFA i rozgrywa mecze międzynarodowe. Nie bierze się po uwagę wyników reprezentacji juniorów i kobiet.

Przy klasyfikowaniu zespołów bierze się pod uwagę mecze:

* mistrzostw świata
    * eliminacji mistrzostw świata
    * mistrzostw kontynentów
    * eliminacji mistrzostw kontynentów
    * towarzyskie

Kolejność zespołów ustala program komputerowy, który klasyfikuje drużyny w oparciu o następujące kryteria:

* Liczbę zwycięstw, porażek i remisów
    * Liczbę zdobytych i straconych goli
    * Miejsce rozgrywania meczu (dom, wyjazd, teren neutralny)
    * Współczynnik wagi meczu
    * Siłę przeciwnika
    * Współczynnik poziomu sportowego federacji piłkarskiej

Wartości współczynników wagi meczu wynoszą:

* Mecz towarzyski - x1.00
    * Eliminacje mistrzostw kontynentu - x1.50
    * Eliminacje mistrzostw świata - x1.50
    * Mecz mistrzostw kontynentu - x1.75
    * Mecz mistrzostw świata - x2.00

Współczynniki poziomu sportowego federacji wynoszą:

* UEFA - x1.00
    * CONMEBOL (Ameryka Płd.) - x1.00
    * AFC (Azja) - x0.90
    * Strefa CONCACAF - x0.86
    * CAF (Afryka) - x0.84
    * OFC (Oceania) - x0.84
Tak jak już wcześniej wspomniałem jak chcesz coś tak szumnie nazywać to zrób to z rękami i nogami.

@Radus - dzięki ... gdyby nie Twoja podpowiedź nie wiedziałbym jak korzystać z forum ...
Image
Image
Image
h0lus 9:42:39
dobra ja ide kupic duży pokoj
LooKaSh
Team Poland

Ranking teamów - tabela

Post by LooKaSh »

wydaje mi się ze phantom jest mocniejszy od ff i ???
Szynpol
Pirat drogowy

Ranking teamów - tabela

Post by Szynpol »

@IrRed: Czyli chodzi ci o to zebym dokładnie pokazal wszystko zeby każdy mogl sobie obliczyc??

@Lok: Zobaczymy co pokaza na PL7 ;p. jeśli będą mocniejsi to z pewnością wyprzedza FF i PeXg bo dziela ich male roznice pkt
Psik
Pirat drogowy

Ranking teamów - tabela

Post by Psik »

zgadzam się z Radusiem ;)
IrRed
Emerytowany Admin

Ranking teamów - tabela

Post by IrRed »

Szynpol wrote:@IrRed: Czyli chodzi ci o to zebym dokładnie pokazal wszystko zeby każdy mogl sobie obliczyc??
Tak. Według mnie od tego powinieneś zacząć. Możesz nawet wrzucić plik excela. Wtedy rozmowa może być bardziej konstruktywna.
Image
Image
Image
Szynpol
Pirat drogowy

Ranking teamów - tabela

Post by Szynpol »

No wiec. Przedstaiwam wam supernacki i niezawodny plik excela by Fan. Jest latwy w obsludze. Przede wszyskim najpierwtrzeba wlaczyc makra. Gdzies tam powinno być na wierzchu. Na dole sa różne zakladki.

1. Ranking no to rankng wiadomo ;p. Aby go wysortowac trza wcisnac ctrl+l (nie dziala gdy makra sa wylaczone).

2. Przeglad teamów: Tu były sklady ale pewnego dnia coś skisilem i się dane pokasowaly. Nie chcialo mi się uzupelniac.

3. Nowy mecz. Tutaj wybieramy 2 druzyny ktore graja mecz. wpisujemy w zolte pola wynik meczu. Dalej wybieramy waznosc meczu, i czy jest to sparing czy zwykly mecz. POkazuje nam się wtedy ile jaka drużyna dostala pkt. Wciskamy ctrl+h aby dodac te pkt do rankingu (nie dziala gdy makra sa wylaczone) [rankning po dodaniu nie sortuje się automatycznie. Trzeba wrocic do zakladki ranking i wysortowac]

4. Kwalifikacje: Tutaj mamy takie fajne urzadzenie. Wybieramy druzyne. Wpisujemy miejsce w kwalifikacjach. Nastepnie na dole mamy 3 rubryki. kopiujemy jedna z rubryk (w zaleznosci jakie to sa kwalifikacje) i wklejamy w komorke B5. Wciskamy ctrl+d aby dodac do rankingu.

5. Baza Danych: Tutaj jest wszystko. Nazwy drużyn i TAGi mozna dowolnie zmieniac (wtedy w rankingu będzie pokazywana ta nazwa). W klomunie D nic nie zmieniamy!! W komorce E mozna wlasnorecznie wpisac ilosc pkt. Przydaje się to gdy chcemy dodac pkt za poszczegolne miejsca w turniejach. Jak pewnie zauwazylsicie sa takie ladne iksy ("XXXXX") w niektorych miejscach. Zamiast tego mozna wpisac tam sklad druzyny. Wtedy w zakladce "Przeglad teamów" pojawi się sklad. Jelsi chcemy dodac nową drużyne wpisujemy po prostu Nowa Nazwe i TAG. Wpisujemy tez w miejscu pkt 0. [drużyna aaa jest zrobiona dodatkowo. dzięki temu łatwo mi dodawac pkt za druzyny których nie ma w rankingu (np zagraniczne teamy)]

6. Wzory: Tutaj jest wszystko napisane. Ile za co się przyznaje pkt itd. Tam gdzie jest STC jest coś takiego jak "SIŁY". Jest to poprostu siła drużyny w STC. Aby za zwyciestwo w fazie pucharowej dostawalo się wiecej niz za zwyciestwo w grupach [jeśli polskie teamy graly przeciwko sobie licza się jako zagraniczne teamy].

Link: http://rapidshare.com/files/160270927/b ... .xlsm.html

Zycze milej zabawy ;p. jeśli sa jakieś pytania to proszę pisać ale nie predko odpowiem bo wlasnie zlaze z kompa.
Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Ranking teamów - tabela

Post by Jakub »

mi się tez podoba ta inyciatywa.
system punktowania tez calkiem ok.
oczywiście, to ma być zabawa, a nie cala prawda o mocnosci teamów, tymardziej nie rozumie, czemu na szynpola jedziecie, jeżeli pokazal chec do roboty.

phantom chyba za nisko, ale taka punktacja, już po pl7 może być inaczej.
Lox
Moderator

Ranking teamów - tabela

Post by Lox »

to tak jak chociażby ranking fifa, nigdy nie będzie dobrze odzwierciedlał rzeczywistej siły zespołów. ale dla zabawy, jak się szynce chce, czemu nie ;p
LooKaSh
Team Poland

Ranking teamów - tabela

Post by LooKaSh »

trzeba uwzględnić transfery zawodników, to też wzmocnienie lub osłabienie zespołu
envy
Osiwiał za kierownicą

Ranking teamów - tabela

Post by envy »

a zeby ustalic jak mocny jest zawodnik trzeba kolejna tabelke i tak do usranej smierci
h0lus
Pirat drogowy

Ranking teamów - tabela

Post by h0lus »

Po tym jak przeczytalem kto to robi to już nie będę komentowal dlaczego ESL się nie liczy. nie chce wywolywac zbędnej kłótni ale zastanówcie się czasami. za ESL nie przyznawane pkt bo mozna wygrac wpizdu meczów w tygodniu. OK ESL to tylko ladder team rounds etc ;) ok . pozdrawiam i ide spac.
IrRed
Emerytowany Admin

Ranking teamów - tabela

Post by IrRed »

Ja tam broń Boże nie 'jadę' na Szynpola. Ale skoro bierzecie pod uwagę tylko Polskie turnieje drużynowe to nie potrafię zrozumieć (oczywiście bez urazy chłopaki) czemu FF jest na 2 miejscu w tabeli. Wygrana w 2 lidze GRC to powiedzmy sobie szczerze była bułeczka z masłem dla Fabryki Strachu. Potem połowa punktów za STC. Nie rozumiem skąd wziął się taki score. Być może doszło dużo punktów za turnieje indywidualne, ale skoro to ma być ranking teamów to te powinny mieć mniejszą wagę, sporo mniejszą. To tylko moje zdanie. Nie piszę tego żeby komuś dopiec, ale skoro chcecie już robić coś takiego jak ranking teamów to według mnie trzeba jeszcze raz przemyśleć system naliczania punktów, bo zwyczajnie trudno się zgodzić z w/w tabelą.
Image
Image
Image
Ludwik
Zaczyna szaleć na ulicach

Ranking teamów - tabela

Post by Ludwik »

IrRed ma sporo racji, tym bardziej jak tabele przeglada ktos kto nie ma pojecia o tym, który team jest dobry a który nie. Sparingi sa rozgrywane z rozna czestotliwoscia i z roznymi drużynami. Wiec slabsi moga zdobyc wiecej punktów od np. PGS czy FF. Ten ranking jest trochę jak rank w TM. Niby nic waznego i przydatnego, ale każdy chialby być wysoko :)

P.S. każdy temat jest zakladany zeby pod nim pisać i wymianiac poglady. Wiec nawet jeżeli ta tabela to "g*wno" to każdy może się z tym nie zgodzic i jego swiete prawo :)
Last edited by Ludwik on 05 November 2008, 8:28, edited 1 time in total.
Bilus
Moderator

Ranking teamów - tabela

Post by Bilus »

Karzdy temat jest zakladany zeby pod nim pisać i wymianiac poglady.
Nie karzdy. mało tego, kaźdy tez nie ;D.
Być może doszło dużo punktów za turnieje indywidualne, ale skoro to ma być ranking teamów to te powinny mieć mniejszą wagę, sporo mniejszą.
IMO punkty indywidualne do rankingu druzynowego powinny się liczyc, poniewaz na druzyne się skladaja przeszczegolne osoby i to one stawiaja w dobrym bądź nie swietle druzyne.
Ranking jest IMO dobry, może się zmieni i phantom czy peXg (czy jak kto woli "???" ;p). pamiętaj, ze ranking jest robiony na przestrzeni tego co było, a nie tego co jest. [/code]
Image
[4 more]
09-11.07.10 | AGL Belldeco Cup 2010 Stęszew
[...?]
IrRed
Emerytowany Admin

Ranking teamów - tabela

Post by IrRed »

Bilus wrote:pamiętaj, ze ranking jest robiony na przestrzeni tego co było, a nie tego co jest.
i co w związku z tym :?: ... toż ja dokładnie mówię o tym co było

Nie mówię, że nie powinny się liczyć turnieje indywidualne, ale osiągnąć coś drużynowo to zupełnie inna bajka niż wygrywanie turniejów indywidualnych. Zatem jeśli ma to być ranking teamów to, według mnie, trzeba to przemyśleć jeszcze raz. I tyle.
Image
Image
Image
Szynpol
Pirat drogowy

Ranking teamów - tabela

Post by Szynpol »

LooKaSh wrote:trzeba uwzględnić transfery zawodników, to też wzmocnienie lub osłabienie zespołu
Taa. :)
Bilus wrote:IMO punkty indywidualne do rankingu druzynowego powinny się liczyc, poniewaz na druzyne się skladaja przeszczegolne osoby i to one stawiaja w dobrym bądź nie swietle druzyne.
dokładnie tak. Jak zaczynalem robić ten ranking to liczylem pkt boirac pod uwagę tylko turnieje druzynowe. Ale po glebszych ustaleniach doszlismy do wniosku ze warto tez policzyc turnieje indywidualne bo one tez swiadcza dobrze lub nie o teamie.
Ludwik' wrote:Sparingi sa rozgrywane z rozna czestotliwoscia i z roznymi drużynami. Wiec slabsi moga zdobyc wiecej punktów od np. PGS czy FF
Na jakiej podstawie tak sadzisz?? Z im mocniejszym teamem wygrywasz tym wiecej dostaniesz pkt. Za sparing dostaniesz kolo 0,1 pkt a za mecz np w PL^ dostaniesz jakieś 1,5. Roznica jest.
IrRed wrote:czemu FF jest na 2 miejscu w tabeli.
Tak wyszlo po tych wszystkich obliczeniach. Mysle ze najewiecej zyskali na takich turniejach jak: PL5 i turnieje indywidualne. Dostawlai tez pkt za inne turneije jak PL6, STC (mniej niz inni ale dostawali) i być może to zawazylo o tym na której pozycji się znalezli. Ja tu nie bronie FF tylko probuje wyjasnic dlaczego znalazlo się na zaszczytnym 2 miejscu.
Maybe.
Pirat drogowy

Ranking teamów - tabela

Post by Maybe. »

A ja myślę, że to tylko zabawa, a napinacie się, że wam zaraz żyłka w tyłku pęknie :P

Każdy udowodni swoją wartość na PL i TL i tyle.

Moim zdaniem i tak drużyny są poukładane w tabeli prawidłowo. Z tym, że RH jest przed P4G, bo w TL P4G nie grało. W dwóch ich sparach wygrało P4G, więc w praktyce jest lepsze, tia? No ale nie grali w TL i są niżej. Gdyby zagrali to by pewnie wygrali i byliby wyżej od F2K, bo są o niebo lepsi.

No i na tym przykładzie i na innych można gdybać bez końca tylko po co? Punkty są przyznawane jednakowo. Nikogo nie faworyzują przecież. Jeżeli jakiś Team nie brał w czymś udziału bądź gra mało sparów - jego sprawa.

A od kiedy to rankinkg Fifa odzwierciedla siłę drużyny?! Jakaś tam drużyna z Afryki zajmuje miejsce w top 10 bo sobie wygrywa mecze i zdobywa tytuły w Afryce ze słabiakami no i tak to już jest.
IrRed
Emerytowany Admin

Ranking teamów - tabela

Post by IrRed »

@Szynpol - próbuję Ci tylko pokazać, że coś z tym 'rankingiem' jest nie teges ... nie chcesz się nawet nad tym zastanowić to trudno 'whatever' ;)
Maybe. wrote:A ja myślę, że to tylko zabawa, a napinacie się, że wam zaraz żyłka w tyłku pęknie :P
Misiu Patysiu ... ja wiem, że lepiej jest na forum jeździć po newbies, pisać czego słuchasz w tej chwili, czy pokazywać jaki masz pulpit. Taki temat jak ten to najlepiej omijać i nic nie pisać. Jest różnica delikatna pomiędzy wymianą argumentów, a 'napinaniem się', więc proszę i błagam, oszczędźcie sobie tego typu tekstów.
Image
Image
Image
Maybe.
Pirat drogowy

Ranking teamów - tabela

Post by Maybe. »

OK. Dyskutować można, ale widzisz, podałem Ci argument dlaczego to nie ma sensu. Jeśli mi podacie choć 1 (słownie: jeden) ranking, który odzwierciedla faktyczne siły czegokolwiek i kogokolwiek na świecie w danej dyscyplinie lub dziedzinie to okej, masz rację, można gdybać. Ale widzisz, sprawiedliwości nigdy nie było, nie ma i nie będzie. Zawsze jeden z Teamów będzie czuł się pokrzywdzony, bo czemu tak, a nie inaczej? Tak jak w przypadku ESL, nie liczy się ona do rankingu, bo osoby tworzące ranking w niej nie grają. Gdyby ją tworzyli ludzie, którzy biorą w tym udział zapewne mielibyśmy punktację za te rozgrywki. I tak dalej i tak dalej. Rozwiązanie jednego problemu rodzi następny u kolejnej osoby. Bo jak narazie głównie Tobie to nie pasuje, i tylko dla Ciebie Szynpol to zmienia. Zaraz przyjdzie kolejna osoba i znowu potrzebne będą zmiany. Dyskusja na temat punktacji toczona była dawno temu, gdy plan powstania tegoż rankingu narodził się w główce Szynpola. Ta tabela, była tu już WCZEŚNIEJ! A wy dyskutujecie o niej na nowo? Dlaczego? Bo phantom jest 4? A w zamierzeniu Szynpola w tym temacie miała znajdować się tylko tabela, a nikt miał tu nic nie pisać. Heh... "Jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził." I to tyle ode mnie i już się tu nie będę udzielał ;)
Post Reply

Return to “Klany/Drużyny”