Jak niektórzy wiedzą, organizuję turniej szkolny w TMNF i obecnie jesteśmy po fazie eliminacji w trybie Time Attack. Została do rozegrania drabinka finałowa (pucharowa), gdzie klasy będą ze sobą rywalizować w parach jako drużyna - 2/2. Pytanie jest następujące: Jak wyglądają rozgrywki klanowe w trybie Rounds? Chodzi mi o to, żeby był podział na drużyny, a jej punkty sumowane w dążeniu do limitu ustawionego na serwerze (przykładowo 71 pkt.).
Ktoś wie jak to skonfigurować? Proszę o pomoc, w najbliższą sobotę finały...
Zawody drużynowe - ustawienia serwera
Musisz ustawić tryb rozgrywki nie na Rounds, a na Team. I nie do 71pkt, bo za wygraną Team dostaje 1pkt.. więc byście trochę długo grali 
Musisz ustawić na Zespół do 7pkt i odhaczyć dodatkowo opcję Stosuj inne zasady i tam dodać dodatkowo 10pkt (lub 4 skoro gracie po 4). Najczęściej, a w sumie to zawsze gra się do 7pkt na jednej mapce. Ale możesz ustawić na więcej. Przy czym mówię - zespół za wygraną dostaje 1pkt, więc niech to nie będzie za wysoka liczba
Musisz ustawić na Zespół do 7pkt i odhaczyć dodatkowo opcję Stosuj inne zasady i tam dodać dodatkowo 10pkt (lub 4 skoro gracie po 4). Najczęściej, a w sumie to zawsze gra się do 7pkt na jednej mapce. Ale możesz ustawić na więcej. Przy czym mówię - zespół za wygraną dostaje 1pkt, więc niech to nie będzie za wysoka liczba
Właśnie chodzi mi o coś innego. O tym, że można w ten sposób ustawić grę drużynową - wiem. Ale taka gra drużynowa jest zupełnie bez sensu, bo wystarczy, że pierwszy przyjedzie gracz jednego teamu i już są dla nich punkty, czyli równie dobrze mógłby jeden gościu ciągle jeździć super-dobry, a drugi-beznadziejny. Jakie to teamy?
Reasumując chodzi mi o to, żeby to było tak samo jak w trybie Teams, ale żeby można było zdobywać takie ilości punktów przez poszczególnych graczy jak w trybie Rounds. Żeby 2 graczy z jednego teamu było wrzuconych do jednego worka punktowego.
Reasumując chodzi mi o to, żeby to było tak samo jak w trybie Teams, ale żeby można było zdobywać takie ilości punktów przez poszczególnych graczy jak w trybie Rounds. Żeby 2 graczy z jednego teamu było wrzuconych do jednego worka punktowego.
Nie, jeśli gracze z druzyny przyjezdzaja na 1(4pkt) i 4(1pkt) pozycji to jest remis i nikt nei dostaje punktu, 4+1=2+3 [pkt]move wrote:Właśnie chodzi mi o coś innego. O tym, że można w ten sposób ustawić grę drużynową - wiem. Ale taka gra drużynowa jest zupełnie bez sensu, bo wystarczy, że pierwszy przyjedzie gracz jednego teamu i już są dla nich punkty, czyli równie dobrze mógłby jeden gościu ciągle jeździć super-dobry, a drugi-beznadziejny. Jakie to teamy?
*... i wszystko jasne.
Wiem move, dlatego napisałem Ci, że:
1. 4pkt
2. 3pkt
3. 2pkt
4. 1pkt
I zależnie kto jakie zajmie miejsce wygra Team, który uzyska większą ilość zsumowanych pkt
Wtedy tak jak mor_olo pisze, będziecie dostawali:Maybe. wrote:Musisz ustawić na Zespół do 7pkt i odhaczyć dodatkowo opcję Stosuj inne zasady i tam dodać dodatkowo 10pkt (lub 4 skoro gracie po 4)
1. 4pkt
2. 3pkt
3. 2pkt
4. 1pkt
I zależnie kto jakie zajmie miejsce wygra Team, który uzyska większą ilość zsumowanych pkt
Może jest ktoś taki miły i podesłał mi settings.txt z takimi właśnie ustawieniami, żeby punktacja wyglądała tak:
1. 10pkt
2. 6pkt
3. 4pkt
4. 3pkt
O ile da się takie coś w teamach zrobić...
1. 10pkt
2. 6pkt
3. 4pkt
4. 3pkt
O ile da się takie coś w teamach zrobić...
Przy takiej punktacji za bardzo gra nie ma sensu. Zasady wyglądają tak:
W załóżmy, że grają 2 gracze z drużyny red i 2 z blue. Przyjeżdżają w takiej kolejności do mety:
1. Blue
2. Red
3. Blue
4. Red
Punktacja wygląda tak:
1. Blue + 4
2. Red + 3
3. Blue +2
4. Red + 1
Punkty są sumowane drużynowo. To jest:
Blue: 4+2, Red: 3+1
Wychodzi 6:4
Drużyna Blue dostała więcej punktów za rundę, tak więc zostaje przyznany jeden duży punkt dla drużyny. W takim momencie wynik wynosi 1:0 dla Blue.
Tak gracie do 7 dużych punktów jak Maybe powiedział. Mecz będzie ciekawy, i odpowiednio długi. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to dosyć klarownie ;d.
Żeby były takie zasady to w ustawieniach serwera przy typie rozgrywki musisz zaznaczyć "use alternative rules" bądź "use new rules", zależy w czym konfigurujesz serwa ;].
W załóżmy, że grają 2 gracze z drużyny red i 2 z blue. Przyjeżdżają w takiej kolejności do mety:
1. Blue
2. Red
3. Blue
4. Red
Punktacja wygląda tak:
1. Blue + 4
2. Red + 3
3. Blue +2
4. Red + 1
Punkty są sumowane drużynowo. To jest:
Blue: 4+2, Red: 3+1
Wychodzi 6:4
Drużyna Blue dostała więcej punktów za rundę, tak więc zostaje przyznany jeden duży punkt dla drużyny. W takim momencie wynik wynosi 1:0 dla Blue.
Tak gracie do 7 dużych punktów jak Maybe powiedział. Mecz będzie ciekawy, i odpowiednio długi. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to dosyć klarownie ;d.
Żeby były takie zasady to w ustawieniach serwera przy typie rozgrywki musisz zaznaczyć "use alternative rules" bądź "use new rules", zależy w czym konfigurujesz serwa ;].

[4 more]
09-11.07.10 | AGL Belldeco Cup 2010 Stęszew
[...?]