Media Tracker - Basic Guide
@ ColinesX - Też się da.
PS. NOWY PORADNIK MT BY JA:
http://www.tmu.boo.pl/porad2.php
(Poradnik udostępniony w dniu: 19.08.08r)
Znajdziecie tutaj nową odsłonę mojego poradnika. Zdecydowanie mniej chaotyczną i bardziej ułożoną. Myślę, że to trafi do większej liczby ludu, którzy chcą się nauczyć coś o MT (Poradnik zaawansowany - WorkInProgress)
PS. NOWY PORADNIK MT BY JA:
http://www.tmu.boo.pl/porad2.php
(Poradnik udostępniony w dniu: 19.08.08r)
Znajdziecie tutaj nową odsłonę mojego poradnika. Zdecydowanie mniej chaotyczną i bardziej ułożoną. Myślę, że to trafi do większej liczby ludu, którzy chcą się nauczyć coś o MT (Poradnik zaawansowany - WorkInProgress)
-
Venomcsserwer
- Samochodowy prawiczek
Jest ktoś może w stanie (w sposób łopatologiczny) wyjaśnić mi jak zrobić efekt ubywającego paliwa, taki jaki jest na serwerze gdzie grana jest Liga F1?? Jakoś nie zauważyłem, aby ten efekty był tu opisany, a odesłano mnie do poradnika z Media Trackerem, bo podobno to dzięki niemu można uzyskać taki efekt.
mozna uzyskac ytaki efekt lecz wymaga to dosyc bardzo zaawansowanych umiejetnosci w MT
dobre mt robi chyba nblast i lox czy bilus?? czy się myle?
dobre mt robi chyba nblast i lox czy bilus?? czy się myle?

dla ligi f1 MT robi NBlast, a kiedyś zdaje się Foxy. ich pytać, ja się nie znam. ;d
Zaawansowanych umiejętności nie wymaga ;d
Wystarczy zrobić z tekstu suwak (np literka I) i wykonać 2 znaczniki, gdzie w każdym pozycja wskaźnika będzie skrajna, ewentualnie po miejscu "wykończenia się paliwa" dodać jeszcze czarne tło. No i w pit-stopach załadować nowy klip z tankowaniem. Zaawansowane funkcje MT są dopiero przy tworzeniu warunków, lub efektach FX, z wyszczególnieniem odległości od zjawiska dobrania koloru. Efekt na trasach F1 to prościzna
Wystarczy zrobić z tekstu suwak (np literka I) i wykonać 2 znaczniki, gdzie w każdym pozycja wskaźnika będzie skrajna, ewentualnie po miejscu "wykończenia się paliwa" dodać jeszcze czarne tło. No i w pit-stopach załadować nowy klip z tankowaniem. Zaawansowane funkcje MT są dopiero przy tworzeniu warunków, lub efektach FX, z wyszczególnieniem odległości od zjawiska dobrania koloru. Efekt na trasach F1 to prościzna
- crowmaster_13
- Pirat drogowy
Temat troszkę nieaktualny ale zapytam. Chciałbym dodać do intra dźwięk. Klikam więc ale przy wyborze jest tylko standardowa muzyczka. Gdzie dodać i w jakim formacie (pewnie .ogg?) plik z muzyką, żebym potem mógł go wstawić do intra?
------------------------------------------
Żeby nie offtopwać...
Dzięki Mike za pomoc, wkleiłem i działa
GR8 THX
------------------------------------------
Żeby nie offtopwać...
Dzięki Mike za pomoc, wkleiłem i działa
Last edited by crowmaster_13 on 18 August 2009, 13:03, edited 1 time in total.

C13
Moje Dokumenty/Trackmania/MediaTracker/Sounds/
Oczywiście w formacie .ogg
Oczywiście w formacie .ogg

- crowmaster_13
- Pirat drogowy
Ok, zrobiłem tak jak pisał Mike. Pliki były tam gdzie być powinny, ale po dodaniu muzyczki do intra nikt tego nie słyszy
Jak to zrobić, żeby potem inni usłyszeli? Dotyczy to również obrazków.

C13
One mają być zlokalizowane. Zobacz http://tmu.boo.pl/porad1.php , a zwłaszcza pkt.7

A skąd mogę to pobrać?
- ChelseaHubert
- Jeździ konno
co pobrać ?
Jasiu czeka z mamą na samolot.
Jasiu:
- mamo siku.
Mama na to:
- nie, bo zaraz przyleci samolot.
Po jakimś czasie:
- Mamo leci!
- Gdzie?!
- Po nogawkach........
Jasiu:
- mamo siku.
Mama na to:
- nie, bo zaraz przyleci samolot.
Po jakimś czasie:
- Mamo leci!
- Gdzie?!
- Po nogawkach........
Re: Media Tracker - Basic Guide
Jeśli o to ci chodzi.Sebik1992 wrote:Q: Skąd ściągnąć Media Trackera?
A: MT nie należy ściągać! Znajduje się w grze. Po prostu w edytorze tras na interfejsie kliknij na kamerę![]()
Człowiek banda
Jak to mawiali starożytni Egipcjanie o grze na gitarze - "Dopiero kiedy szarpniesz strunę na pełnej kurwie, z full pierdolnięciem, poczujesz 100% Szatana"
Jak to mawiali starożytni Egipcjanie o grze na gitarze - "Dopiero kiedy szarpniesz strunę na pełnej kurwie, z full pierdolnięciem, poczujesz 100% Szatana"
Sorry ale nie mogę znaleźć działu "Ulepszanie Efektów" gdzie to jest???
Czy ktoś wie, jak zrobić intro, w którym widać samochód w wybranych miejscach trasy? Próbowałem robić klip a potem go importować, jednak bez skutków. Tu przykład trasy z efektem, jaki chcę osiągnąć:
http://tmnforever.tm-exchange.com/main. ... id=2753378
http://tmnforever.tm-exchange.com/main. ... id=2753378
No niby tak by było najprościej, ale w intro w edytorze intro nie da się (wg. mojej wiedzy) ustawić samochodu w konkretnym miejscu, a jeśli zrobię klip osobno i go importuję do intro, to samochody jadą od startu. Próbowałem też robić klip w efektach w trakcie wyścigu i też po imporcie do intro wszystko szło w ***. Jeśli ktoś mógłby mi to łopatologicznie pokazać to będę wdzięczny 
- crowmaster_13
- Pirat drogowy
Czyli tak:
- ustawiasz samochód tam gdzie chcesz naciskając Enter,
- jedziesz kawałek, naciskasz S i zapisujesz replay,
- wchodzisz do MediaTrackera, wybierasz robienie intra,
- potem Importuj ducha lub replay (tam na górze, nigdy nie pamiętam które wybrać) i wczytujesz zapisany przed chwilą przejazd, na osi czasu powinien pojawić się biały pasek,
- wybierasz potem nową ścieżkę, kamera własna i ustawiasz ją dookoła samochodu. Możesz też ją zakotwiczyć (w opcjach po lewo) aby potem kamera "trzymała się" bolidu.
Na tym koniec. Jedyny mankament jest taki, że w MediaTrackerze w czasie testów nie widać, że samochód się porusza. Trzeba wrócić do edytora trasy i kliknąć Validate Track, wtedy samochód na pewno będzie się poruszał. Można zobaczyć czy ujęcia są odpowiednie, ewentualnie wrócić do robienia intra i je poprawić. Wiem, że jest to trochę uciążliwe, ale sam się kiedyś nad tym męczyłem i innej opcji nie znalzałem.
- ustawiasz samochód tam gdzie chcesz naciskając Enter,
- jedziesz kawałek, naciskasz S i zapisujesz replay,
- wchodzisz do MediaTrackera, wybierasz robienie intra,
- potem Importuj ducha lub replay (tam na górze, nigdy nie pamiętam które wybrać) i wczytujesz zapisany przed chwilą przejazd, na osi czasu powinien pojawić się biały pasek,
- wybierasz potem nową ścieżkę, kamera własna i ustawiasz ją dookoła samochodu. Możesz też ją zakotwiczyć (w opcjach po lewo) aby potem kamera "trzymała się" bolidu.
Na tym koniec. Jedyny mankament jest taki, że w MediaTrackerze w czasie testów nie widać, że samochód się porusza. Trzeba wrócić do edytora trasy i kliknąć Validate Track, wtedy samochód na pewno będzie się poruszał. Można zobaczyć czy ujęcia są odpowiednie, ewentualnie wrócić do robienia intra i je poprawić. Wiem, że jest to trochę uciążliwe, ale sam się kiedyś nad tym męczyłem i innej opcji nie znalzałem.

C13
Można utworzyć klip do intra w in-game (bo tam są aktualizowane zmiany pozycji pojazdów) a potem zapisać klip i zaimportować do intra.
Co do jazdy od startu - można zmienić numer z wartości albo pozycji startowej (nazwy nie pamiętam). Wtedy powtórka przewinie się o X sekund, względem początkowego znacznika... chociaż crowmaster dał lepszy sposób, bo do trasy przekazujesz fragment powtórki, a nie całą (dzięki czemu trasa ma mniej KB).
A co poradnika... stary jest, ale nie chce mi się pisać nowego.
Co do jazdy od startu - można zmienić numer z wartości albo pozycji startowej (nazwy nie pamiętam). Wtedy powtórka przewinie się o X sekund, względem początkowego znacznika... chociaż crowmaster dał lepszy sposób, bo do trasy przekazujesz fragment powtórki, a nie całą (dzięki czemu trasa ma mniej KB).
A co poradnika... stary jest, ale nie chce mi się pisać nowego.