JarOo wrote:A ja uważam, że niektórzy z was przesadzają pisząc, że całe serwisy/gazety są upolitycznione itd. Fakt niektóre artykuły mówią negatywnie o politykach, ale to nie znaczy, że cały serwis jest upolityczniony.
Błąd. Ludzie postrzegają świat przez swoje poglądy, czy to polityczne, czy obyczajowe, czy jeszcze inne. Siłą rzeczy to co produkują jest takie jakie oni to widzą, czyli zniekształcone przez pewną perspektywę. Nie mówiąc już o oczywistych sympatiach, układach, interesach etc. Dalsza cześć wywodu pod następnym cytatem.
Natomiast ja też sądzę, że polskie dziennikarstwo jest do dupy i nie jest nastawione naprawdę i informowanie, tylko na to co się dobrze sprzedaje, czyta.
Nie tylko polskie. Tak jest na całym świecie i to chyba od zawsze. Nie ma czegoś takiego jak obiektywna telewizja, obiektywne gazety, obiektywne środki przekazu. Wszędzie w cywilizowanym świecie to rzecz oczywista, tylko u nas w postkomunie niestety takie upiory straszą. U angoli jest gazeta daily telegraph który supportuje torysów, są liberalne economist i independent, jest również lewicujący guardian wspierający na swych łamach laburzystów. W stanach jest telewizja fox, która ma profil konserwatywny, tam gadają z takim republikańskim zadęciem, jęczą na wysokie podatki i na upadek moralności. Jest również cnn która wyraźnie sprzyja demokratom, profil publicystyki ma inteligencko-lewacki i tam boleją nad rozlaną ropą w zatoce. Każdy ma co chce i co lubi.
Czasy gdy w Polsze istniała Trybuna, która jako jedyna miała przedstawiać prawdę, jedyną, słuszną i robotniczą skończyły się już dawno. Obiektywne media to szklane domy.
Nigdy ich nie było i nie będzie, a myśleć niestety należy samodzielnie.
Powinny być takie i takie gazety/serwisy nastawione wyłącznie naprawdę lub na dostarczenie obłudnej rozrywki, bo społeczeństwo tego potrzebuje, jednak ja podczas czasu pisania tego posta nie znalazłem w głowie serwisu/gazety, która jest nastawiona na prawdziwy tylko przekaz informacji
A co to jest ten
prawdziwy tylko przekaz informacji?
Co do stron z rzetelnymi newsami, to zależy od gatunku tych newsów. Najlepiej szukać na tematycznych serwisach. Prawda, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, jest jak najbardziej aktualna.