Hamachi to bardzo symptyczny programik, który umożlwia nam grę za pośrednctwem sieci LAN i jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mogą hostować.
Program możecie pobrać TUTAJ
Po instalacji wystarczy go skonfigurować, podłączyć się do odpowiedniego kanału i już możecie tworzyć serwery w sieci LAN, niezależnie od tego czy macie FIREWALL'a, router itd.
Dzisiaj dokłądnie testowałem ten software i działa bez zarzutów. Mam router z wbudowanym firewallem i mogłem bez problemu tworzyć serwery, do których można się było dołączyć
Plusem tego programu jest także to, że zapisując się na odpowiednik kanał będziesz mógł szybko i sprawnie umawiać się na meczo z jego użytkownikami. Ja już stworzyłem taki kanał dla uczestników naszego ladderka w ESL, jednak ze względu na to, że dostęp do tego tematu ma pratkycznie każdy hasło do niego mozecie zdobyć pisząc do mnie prywatną wiadomość na tym forum.
Mam jeszcze jedną uwagę dotyczącą tego programiku.Ma on jedną wadę. Mimo tego, że jesteście na LANIE i jakaś osoba stworzyła serwer może on nie być widoczny. Wtedy osoba,która nie widzi danego serwera mui wyjść z TMN i uruchomić grę ponownie. Teraz serwer będzie już widoczny. To taka mała uwaga, żebyście się w razie czego nie denerwowali
Jeżeli macie jakieś problemy z konfiguacją tego programu piszcie
HAMACHI - czyli coś dla tych co nie moga hostować
No znam ten program tak jak i wiele osób 
lol a po co ta prywatna wiadomość? czy jak jakiś obcy wejdzie na kanal to zrobi nam takeovera? 
No bo jak podam na FORUM i nagle zacznie zwalać się straszna liczba osób to nie starczy miejsca, bo program ma ograniczoną liczbę slotów. To będzie miejsce tylko i wyłącznie dla osób biorących udział w TMN ESL 1on1 Timeattack Ladder
:/
Hm, powiem tak, kiedyś nie moglem hostowac bo mialem zablokowany ten dziwny port uzywany przez gre... jednak wiedzac ze mam odblokowany pewien port (27960) zmienilem w opcjach port serwa na wlasnie taki. każdy ma odblokowany jakiś port... wiec zamiast kombinowac wystarczy 10 sekund roboty na zmianę w opcjach :[
Tak się tylko mówi. Gdyby to było takie proste to tak naprawdę wszyscy mogliby hostować. Ja robiłem z moim routerem wszystko, ale i tak mi się nie udało tego ustawić.
Re: :/
nie, nie to zdecydowanie nie o to chodzi, u Ciebie to zadzialolo, ale nie u wszystkich musi (pomijajac fakt, ze zamiast zminiac port dużo lepiej jest przekierowac standardowy), bo jest wiele rodzajow sieci i niemozliwosc hostowania może być uwarunkowana roznymi czynnikam: głównie chodzi o to, ze u nas w przeciwienstwi do krajow zachodnich rozpowszechnione sa tzw. sieci osiedlowe, w których, szczegolnie jeśli sa duze, po prostu nie ma mozliwosci hostowania (nie będę się zaglebial w szczegoly techniczne), chyba, ze poprosisz admina, zeby ci przekierowal port gry na komputer i dopiero niedawno (przynajmniej u mnie w Lublinie) coraz czestsze sa publiczne IP w takich sieciach, co rozwiazuje problem. Niektorzy rzeczywiście nie potrafia sobie sieci skonfigurowac, ale to inna sprawa i tak czy siak hamachi jest niezla alternatywa, a nie jakims specjalnym kombinowaniem.wildcat wrote:Hm, powiem tak, kiedyś nie moglem hostowac bo mialem zablokowany ten dziwny port uzywany przez gre... jednak wiedzac ze mam odblokowany pewien port (27960) zmienilem w opcjach port serwa na wlasnie taki. każdy ma odblokowany jakiś port... wiec zamiast kombinowac wystarczy 10 sekund roboty na zmianę w opcjach :[
wia masz roter więc musisz porty po przekierowywać żebyś miał zewnetrzene IP kupa roboty;/wiadp1 wrote:Tak się tylko mówi. Gdyby to było takie proste to tak naprawdę wszyscy mogliby hostować. Ja robiłem z moim routerem wszystko, ale i tak mi się nie udało tego ustawić.
Trackmania Nations ESL Admin
-
Adhddowiec
- Samochodowy prawiczek
Problem
A ja mam taki problem. kiedyś już grałem przez hamachi w TMN i wszystko było dobrze, żadnych problemów. Ale teraz jakoś po roku przerwy chciałem sobie z kolegą pograć znowu i nie widzimy się na LANie w TrackManii. Ja widze tylko siebie on tez tylko siebie. Jesteśmy podłączeni oczywiście do tej samej sieci w Hamachi. O co może chodzić, jakiś port trzeba odblokować na routerze może czy coś?
Hamachi 1.0.2.5 PL
TrackManiaNations 1.7.9 EN
Hamachi 1.0.2.5 PL
TrackManiaNations 1.7.9 EN