Mam taki mały dylemacik , jako że niedawno spaliła mi się karta graficzna [*] "GeForce GTX 260" , zmuszony jestem do zakupu nowej blaszki
PS: i've got AMD Phenom(tm) II X4 955

To nie karta graficzna ogranicza procesor, tylko procesor kartę graficzną. GPU poszło lata świetlne do przodu. Mam C2Q Q9400 (nieco niższy poziom co becksa Phenom) i kręconą MSI N560GTX-Ti (na poziom radeonów - HD7850). Wystarczyło podkręcić proca z 2,6GHz na 3,8GHz by "uwolnić" 20% mocy obliczeniowej w grafice. Sam nie wierzyłem i robiłem swoje benchmarki i wykresy. Dlatego też do proca becks'a nie proponowałbym nic ponad HD7850 choć to i tak pewno wykracza poza budżet, skoro pierwsze z brzegu nadmienił HD4850.misza0 wrote: Piana, HD7770 nie ogranicza phenoma, nawet bez podkręcania. Jak się phenoam podkręci to nawet HD7850 go nie ogranicza (aczkolwiek zdania na temat ograniczania karty przez procka są podzielone, ostatnie gdzie sczytalem czy to prawda czy nie, ale zapomnialem gdziepotem znajde).

Oglądałem te karty na allegro , dosyć ciekawe mają parametry , jednak która najlepsza?(którą ty byś wziął) Dziwi mnie trochę że "szyna" ma tylko 128 bitów , w poprzedniej miałem 448bit. Nie znam się na tym dobrze więc , prosiłbym o krótkie wytłumaczenie dlaczego jest lepszaHD7770 (nie polecam), HD6770 (lepiej), GTX 560
takowa kwota nie jest problememtakże spróbuj dorobić/uciułać do 450 zł
Podałem ją jako pierwszą z brzegu ponieważ znajomy mi ją poradził , mówił że jest w nie droga a dźwiga mu dotychczas wszystkie gierki w które pocina.[/quote]Dlatego też do proca becks'a nie proponowałbym nic ponad HD7850 choć to i tak pewno wykracza poza budżet, skoro pierwsze z brzegu nadmienił HD4850.

Czytaj ze zrozumieniem. Nie pisałem że seria 7xxx to g*wno, a seria 77xx. Jeśli nie obniżyli cen od lipca gdy kupowałem moją ukochaną GTX 560Ti, to jest to zakup kompletnie nieopłacalny i mało wydajny. Jak chcesz, to ci podeslę parę stron z testami i wykresami. Jedyna zaleta serii HD 77xx nad HD67xx to przyspieszone przeliczanie tesselacji (zdaje się czterokrotne), ale przy takim configu komputera i tak tesselacja i DX 11 od razu będzie wyłączana dla wydajności.misza0 wrote:Nie zgodze się. Seria 7xxx jest udana. Patrząc w przedziały cenowe to w swoim kategoriach prawie zawsze wygrywa AMD, szczególnie jeśli mówimy tutaj o przedziale do 600/700 zł. GTX560ti kosztuje ok. 800-900 zł, więc chyba ponad budżet Becksa, a do tego w testach wypada gorzej nawet od 7850 ;P

PSU: beQuiet PurePower l7 530Wpiana wrote:Jeszcze jedna uwaga odnośnie 560ti. Nvidie pobierają wyraźnie więcej prądu niż radeony. Do nich jest potrzebny naprawdę pożadny zasilacz. Jeżeli masz markowy zasilacz 500W to być może wystarczy, ale jeśli masz słabszy zasilacz to albo 560ti bo musiałbyś zapłacić około 200-250zł za zasilacz jeszcze