[PORADNIK]: Jak uporać się z lagiem??
- czatowiec_POL
- Doświadczony driver
Wielu z was ma lagi. S uciążliwe. Ten prosty poradnik opisze jak wyeliminować lagi.
Są różne powody lagów, podam najczęszcze;
1. Dużo uruchomionych programów - pozamykaj wszystko, zostawo to co jest potrzebne.
2. Grafika - czasem ścinanie nie jest powodowane lagami, tylko masz za mało FPS. Żeby zwiękrzyć FPS w ustawieniach grafiki TMN odznacz pierwszą opcje od góry, na przeciwko nazwy twojej karty graficznej, grafika się pogorszy, ale zwiększy się FPS bo karta sama decyduje, naczym pujdzie grafa.
3. Wolny internet - Są dwie możliwości:
- poczekaj, aż na osiedlówce nie będzie tylu ludzi korzystało z neta
- podałeś inna prędkość łącza w ustawieniach TMN niż masz, TMN myśli, że masz wolniejsze lub szybsze łącze. Po prostu podaj prawdziwą prędkość łącza.
4. Antywirus- jak antywirus aktualizuje się, lub szuka wirusów to spowalnia neta, najlepiej wyłącz antywirusa bo TMN to bezpieczna gra i nie bój się ze wirus cię zaatakuje
Mam nadzieję, że komuś się przyda poradnik Proszę o odpowiedź w ankiecie.
Są różne powody lagów, podam najczęszcze;
1. Dużo uruchomionych programów - pozamykaj wszystko, zostawo to co jest potrzebne.
2. Grafika - czasem ścinanie nie jest powodowane lagami, tylko masz za mało FPS. Żeby zwiękrzyć FPS w ustawieniach grafiki TMN odznacz pierwszą opcje od góry, na przeciwko nazwy twojej karty graficznej, grafika się pogorszy, ale zwiększy się FPS bo karta sama decyduje, naczym pujdzie grafa.
3. Wolny internet - Są dwie możliwości:
- poczekaj, aż na osiedlówce nie będzie tylu ludzi korzystało z neta
- podałeś inna prędkość łącza w ustawieniach TMN niż masz, TMN myśli, że masz wolniejsze lub szybsze łącze. Po prostu podaj prawdziwą prędkość łącza.
4. Antywirus- jak antywirus aktualizuje się, lub szuka wirusów to spowalnia neta, najlepiej wyłącz antywirusa bo TMN to bezpieczna gra i nie bój się ze wirus cię zaatakuje
Mam nadzieję, że komuś się przyda poradnik Proszę o odpowiedź w ankiecie.
Last edited by czatowiec_POL on 09 April 2007, 21:47, edited 1 time in total.

Punkt czwarty trochę mnie rozwalił. Wyłączyć antywirusa bo TrackMania to bezpieczna gra. Są też inne źródła wirusów niż TM...
- czatowiec_POL
- Doświadczony driver
Ale jak niemasz nic innego internetowego włączonego poza TMN to co może cie zaatakować, bez zadnej drogi, np GG czy strony wirus cie nie zaatakuje 

Mnie cały poradnik rozwalił, nie skomentuje bo mi bana dadzą 
Tylko napisze ze mnie "sienieprzyda".
[ Dodano 09 Kwi 2007, 21:13 ]
Nie no k*rwa usuncie ten poradnik i dajcie mu bana mo aż żal!
Ort na orcie i na dodatek takie bzdury tam napisał i myśli, że coś odkrywczego.
Yard interweniuj!!! ^^
Tylko napisze ze mnie "sienieprzyda".
[ Dodano 09 Kwi 2007, 21:13 ]
Ale ty jestem nOObem...czatowiec_POL wrote:Ale jak niemasz nic innego internetowego włączonego poza TMN to co może cie zaatakować, bez zadnej drogi, np GG czy strony wirus cie nie zaatakuje
Nie no k*rwa usuncie ten poradnik i dajcie mu bana mo aż żal!
Ort na orcie i na dodatek takie bzdury tam napisał i myśli, że coś odkrywczego.
Yard interweniuj!!! ^^
- czatowiec_POL
- Doświadczony driver
Yard, najpier się zastanów, chciałem stworzyć swój poradnik, czy jest w nim coś gupiego i nie na temat ?? Zastanów się najpierw dwa razy zanim coś zrobisz

Nie dosc ze nie wszystko co napisales jest prawda to twoje informacje sa ogolnie znane. Uzyj słownika bo to naprawdę denerwujące.
*... i wszystko jasne.
Wszystko jest głupieczatowiec_POL wrote:Yard, najpier się zastanów, chciałem stworzyć swój poradnik, czy jest w nim coś gupiego i nie na temat ?? Zastanów się najpierw dwa razy zanim coś zrobisz
- czatowiec_POL
- Doświadczony driver
A ty się zamnkinij, z Yardem, to dopiero gadalem, nic nie na temat, ewn. poprostu poradnik mógł mi nie wyjśc, zdaża się, ale nic nie jest nienatemat . jeżeli ci się niepodoba to poprostu tu niezglądaj, kto ci karze

Ależ będę bo smieszne to jest ^^
- czatowiec_POL
- Doświadczony driver
może jakiś poczatkujący nie lubi szukać, a teraz ma wszystko ładnie opisane. Dla doświadczonych to to jest znane, a co z tymi co grają 2 dni w TMN ??!!!

Ty piszesz jakbys nawet 2 dni tam nie grał 
Małe rady z mojej strony:
Odciążenie połączenia
Przed przystąpieniem do rozgrywki, warto dociążyć nasze łącze. W tym celu wyłączamy wszelkiego rodzaju komunikatory, programy typu P2P, oraz inne aplikacje, które do poprawnego działania wymagają połączenia z Internetem.
Spyware
Pod pojęciem spyware, w ogólnym znaczeniu rozumiemy specjalne programy komputerowe, których celem jest śledzenie działań użytkownika. Po zebraniu odpowiedniej porcji danych, zazwyczaj są one wysyłanie (bez naszej zgody) do autora oprogramowania.
Jeśli w tym momencie myślisz, że problem Cię nie dotyczy, to się mylisz. Sam ostatnio padłem ofiarą, choć staram się używać w pełni sprawdzonych programów.
Lista „zwykłych” aplikacji, do których dołączone są „dodatki” jest bardzo duża. Tak jak w przypadku wirusów, tak samo w spyware, nie pozostaje nam nic innego jak podjąć walkę z wszelkiego rodzaju „zwierzakami”.
Na szczęście na placu boju, nie zostajemy sami, jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne aplikacje, których celem jest usuwanie programów szpiegujących.
Do jednych z nich należy w Spybot Search & Destroy, w pełni darmowy, z polska wersja językowa, oraz bogatą bazą szkodników. Program jest bardzo intuicyjny, dlatego nie będę rozpisywał na ten temat. Dodam tylko od siebie, że programy tego typu nie są w pełni doskonałe. Bardzo często, teoretyczne usunięcie szpiega, nie przekłada się na praktykę. W związku z tym należy manualnie usuwać wszelkiego rodzaju pliki, oraz wpisu w rejestrze, wskazane przez aplikacje. Bardzo często należy tego dokonać w trybie awaryjnym, (dostęp do niego w przypadku Windowsa XP uzyskujemy trzymając F8 podczas ładowania systemu).

Oczywiście Spybot Search & Destroy, nie jest tym „jedynym sprawiedliwym”. Tak jak już wcześniej wspominałem, w Internecie można znaleźć naprawdę sporą gamę inny programów przeznaczonych do tego celu, dlatego jeśli nie spełnia on Twoich wymagań, to nić nie szkodzi na przeszkodzie, aby zastąpić go bardziej zaspokajający nasze wymagania.
Odciążenie połączenia
Przed przystąpieniem do rozgrywki, warto dociążyć nasze łącze. W tym celu wyłączamy wszelkiego rodzaju komunikatory, programy typu P2P, oraz inne aplikacje, które do poprawnego działania wymagają połączenia z Internetem.
Spyware
Pod pojęciem spyware, w ogólnym znaczeniu rozumiemy specjalne programy komputerowe, których celem jest śledzenie działań użytkownika. Po zebraniu odpowiedniej porcji danych, zazwyczaj są one wysyłanie (bez naszej zgody) do autora oprogramowania.
Jeśli w tym momencie myślisz, że problem Cię nie dotyczy, to się mylisz. Sam ostatnio padłem ofiarą, choć staram się używać w pełni sprawdzonych programów.
Lista „zwykłych” aplikacji, do których dołączone są „dodatki” jest bardzo duża. Tak jak w przypadku wirusów, tak samo w spyware, nie pozostaje nam nic innego jak podjąć walkę z wszelkiego rodzaju „zwierzakami”.
Na szczęście na placu boju, nie zostajemy sami, jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne aplikacje, których celem jest usuwanie programów szpiegujących.
Do jednych z nich należy w Spybot Search & Destroy, w pełni darmowy, z polska wersja językowa, oraz bogatą bazą szkodników. Program jest bardzo intuicyjny, dlatego nie będę rozpisywał na ten temat. Dodam tylko od siebie, że programy tego typu nie są w pełni doskonałe. Bardzo często, teoretyczne usunięcie szpiega, nie przekłada się na praktykę. W związku z tym należy manualnie usuwać wszelkiego rodzaju pliki, oraz wpisu w rejestrze, wskazane przez aplikacje. Bardzo często należy tego dokonać w trybie awaryjnym, (dostęp do niego w przypadku Windowsa XP uzyskujemy trzymając F8 podczas ładowania systemu).

Oczywiście Spybot Search & Destroy, nie jest tym „jedynym sprawiedliwym”. Tak jak już wcześniej wspominałem, w Internecie można znaleźć naprawdę sporą gamę inny programów przeznaczonych do tego celu, dlatego jeśli nie spełnia on Twoich wymagań, to nić nie szkodzi na przeszkodzie, aby zastąpić go bardziej zaspokajający nasze wymagania.
- czatowiec_POL
- Doświadczony driver
Zapomniałem o tym bo nigdy nie padłóem ofiarąm aledzięki za rozwinięcie poradnika

- ADIo
- Zaczyna szaleć na ulicach
A ja uważam, że poradnik nie jest aż taki głupi. Tzn. ja i tak o wszystkim wiedziałem poza opcją, gdzie karta sama ustawia grafikę-to mi się przydało, bowiem nigdy nie zwracałem uwagi na tę funkcję :razz: .
Rip: przesadzasz.
"Ale ty jestem nOObem..." hehe
. I kto tu pisze poprawnie
czatowiec-faktycznie mógłbyś się bardziej postarać.
Rip: przesadzasz.
"Ale ty jestem nOObem..." hehe
czatowiec-faktycznie mógłbyś się bardziej postarać.
czyli Segregat0r
www.google.com/profiles/adamprucnal
www.google.com/profiles/adamprucnal
przynajmniej mamy jakiś punkt wyjscia, który rozwinal Tiggeri 
nie usune tego pod jednym warunkiem: popraw bledy ortogrficzne! (wklej do Worda, OO, albo Firefoxa 2 i edytuj swojego posta)
nie usune tego pod jednym warunkiem: popraw bledy ortogrficzne! (wklej do Worda, OO, albo Firefoxa 2 i edytuj swojego posta)
moja porada:
jak wchodzisz w gre, nastawiasz w ustawieniach modem 33k, i wylaczasz p2p (peer to peer) w advanced options, i już nie ma tyle lagow.
jak wchodzisz w gre, nastawiasz w ustawieniach modem 33k, i wylaczasz p2p (peer to peer) w advanced options, i już nie ma tyle lagow.
Szczerze to co napisałes bardziej pomoże niz porady czatowcajakub wrote:moja porada:
-
TheSvether
- Samochodowy prawiczek
wg. mnie ten poradnik może pomóc - jeżeli ktoś po raz pierwszy gra w jakąkolwiek grę sieciową, internet ma od 2 dni to na pewno mu się to przyda, oczywiści zakładając że wie że nienależy wyłączać antyvira 
[ladderbar]
czatowiec_POL wrote:Ale jak niemasz nic innego internetowego włączonego poza TMN to co może cie zaatakować, bez zadnej drogi, np GG czy strony wirus cie nie zaatakuje
boże człowieku powaliłeś mnie tym na kolana skąd wiesz że nie załapałeś wira wcześniej...