Turniej szkolny TMN
Turniej szkolny TMN
Witam po pewnej przerwie :)
Przyszedłem poradzić się Was (jako że znacie się zapewne o wiele lepiej ode mnie na tym temacie) w sprawie organizacji turnieju w TMN - w tym wypadku dla uczniów Liceum Ogólnokształcącego, w którym pracuję. Dokładnie chodzi mi o następujący zakres:
- system rozgrywek, który jest stosowany najczęściej w turniejach na największą skalę
- dobór tras turniejowych
- configi (o ile takie istnieją) do prawidłowego ustawienia serwera od A do Z
Organizowałem bardzo dużo turniejów, ale na zupełnie innej platformie jaką jest Quake III Arena. Dlatego proszę o wskazówki w wyżej wymienionych odnośnikach.
Pozdrawiam!
Przyszedłem poradzić się Was (jako że znacie się zapewne o wiele lepiej ode mnie na tym temacie) w sprawie organizacji turnieju w TMN - w tym wypadku dla uczniów Liceum Ogólnokształcącego, w którym pracuję. Dokładnie chodzi mi o następujący zakres:
- system rozgrywek, który jest stosowany najczęściej w turniejach na największą skalę
- dobór tras turniejowych
- configi (o ile takie istnieją) do prawidłowego ustawienia serwera od A do Z
Organizowałem bardzo dużo turniejów, ale na zupełnie innej platformie jaką jest Quake III Arena. Dlatego proszę o wskazówki w wyżej wymienionych odnośnikach.
Pozdrawiam!
Turniej szkolny TMN
Platforma - Track Mania Nations Forever
Tryb - Rundy
Trasy - PL5, PL6, STC
co do konfigow to się nie znam
Pozdro
Tryb - Rundy
Trasy - PL5, PL6, STC
co do konfigow to się nie znam
Pozdro
Turniej szkolny TMN
Serwer ustaw w trybie rund z jakimś limitem punktów, może być 59 albo 69 ^^ Nie ma jakichś specjalnych ustawień dla serwerów, tak jak to jest na przykład w wypadku cs-a, albo quake'a. Z tymi mapami pl5, pl6, stc to bym nie przesadzał. Przecież nie wiadomo jaki poziom prezentują Ci licealiści. Raczej wnioskują, że nie za specjalny. Będzie to raczej turniej for fun, więc ja bym wybrał kilka map standardowych od nadeo.
"Człowiek uczy się na błędach" - nie jestem człowiekiem
Turniej szkolny TMN
System rozgrywek - zależy ilu uczestników będzie brało udział. Jeśli więcej niż 32 (a tak zapewne będzie) polecam najpierw kwalifikacje na Time Attack, potem poukładać 8 pooli po 4 zawodników i rozgrywać mecze na rundach, dwie pierwsze miejsca idą dalej i tak do finału
. Taki system był w Razor Cup i spisał się doskonale.
Trasy - jeśli nie masz u siebie jakichś pro Trackmaniaków
to polecam wybrać jakieś mapki mini, wtedy będzie większa konkurencyjność zawodów i ogólnie fajna zabawa
. Ten system z kolei sprawdził się na LAN Party w Pyskowicach 
Jeśli turniej będzie LAN'owy to wystarczy stworzyć serwer przez samą grę na rundy ustawić limit np. 52 lub 72 pkt. I powinno grać
.
Trasy - jeśli nie masz u siebie jakichś pro Trackmaniaków
Jeśli turniej będzie LAN'owy to wystarczy stworzyć serwer przez samą grę na rundy ustawić limit np. 52 lub 72 pkt. I powinno grać

h0lus 9:42:39
dobra ja ide kupic duży pokoj
Turniej szkolny TMN
Wytłumaczcie mi tylko jeszcze na czym polega gra na rundy, bo w tym trybie nigdy nie zdarzyło mi się grać, jedynie time attack.
Turniej szkolny TMN
Chyba najlepiej będzie jak sam zobaczyszmove wrote:Wytłumaczcie mi tylko jeszcze na czym polega gra na rundy, bo w tym trybie nigdy nie zdarzyło mi się grać, jedynie time attack.
http://hstv.pl/video.php?vid=313

Turniej szkolny TMN
Jestem w pracy i nie za bardzo mam możliwość obejrzenia tego z dźwiękiem... Można wytłumaczyć słownie na czym polega na rozgrywka?
Turniej szkolny TMN
Chodzi o to że za każdym razem od startu jedziesz jak najlepiej do mety. Nie masz jak w time attak wielu prób tylko wszyscy w każdej rundzie startują razem. 1 Osoba 10 pkt, 2 osoba 6 pkt , 3 osoba 4 pkt, 4 : 3 pkt, 5: 2 pkt i kolejne osoby 1 pkt. Mapa się zmienia dopiero gdy ktoś osiągnie wyznaczony limit pkt.
Turniej szkolny TMN
Czyli mówiąc inaczej sezon Formuły 1 w pigułce kilku-wyścigowej, aż najlepszy osiągnie ileś pkt na danej mapie, tak? Fajna sprawa. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wykorzystam to ;)
Jeszcze na zakończenie pytanie takie, bo chciałbym nagrać finałowe starcia (pewnie nic to ciekawego dla doświadczonych graczy nie będzie, ale frajda dla uczniów na pewno), żeby z tego klip krótki zrobić. Czy z poziomu spectatora da się to robić, czy to musi każdy gracz z osobna zapisywać replaya?
Jeszcze na zakończenie pytanie takie, bo chciałbym nagrać finałowe starcia (pewnie nic to ciekawego dla doświadczonych graczy nie będzie, ale frajda dla uczniów na pewno), żeby z tego klip krótki zrobić. Czy z poziomu spectatora da się to robić, czy to musi każdy gracz z osobna zapisywać replaya?
Turniej szkolny TMN
co do zapisania mozesz uzyc frapsa program do nagrywania wideo z gry mozesz tez zapisac replaye z kazdej rundy chyba da się z pozycji spectatora;)

Turniej szkolny TMN
Ze spectatora nie wychodzą za dobre repy niestety ;/ ... bywa że się coś 'uwali' . Lepiej na pewno gdyby nagrał gracz.

Turniej szkolny TMN
tak btw. jak to organizujesz w szkole? na kolku jakos? czy w jakiś inny sposob
Turniej szkolny TMN
u mnie w szkole tez by mogli turniej tmn urzadzic... ;D

Turniej szkolny TMN
Wiesz Radus. Nie tylko u Ciebie 
Turniej szkolny TMN
chyba u każdego kto do szkoły chodzi^^
Masz 9889 postów na forum od ostatniej wizyty -.-
Turniej szkolny TMN
Po ustaleniach z Dyrekcją szkoły, w której pracuję, stwierdziliśmy że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie 1 wolnej godziny tygodniowo na rozegranie eliminacji klasowych, a na finały poświęcić jedną z sobót. "GDDW" lub WF będzie na to poświęcane. Wszyscy będą zadowoleni. Jeśli natomiast chcecie mieć taki turniej we własnej szkole, poczekajcie jak potoczą się losy naszego turnieju. Na bieżąco można śledzić wydarzenia na stronie LO: www.lowegorzewo.pl. Jestem w trakcie organizowania nagród i przygotowywania regulaminu rozgrywek, ale podejrzewam, że pierwsze eliminacje zaczną się jeszcze w tym miesiącu lub na początku przyszłego.[/url]
Turniej szkolny TMN
ale fajna inycjatywa.
jakby było wiecej takich, niedlugo cala polska bylaby jedna wielka scena trackmanii
fajna reklama dla tej gry.
niezapomnij zrobić zdiec, move, aby mozna było to zdokumentowac, może jakos będzie mozna to wykorzystac na dobre sceny.
jakby było wiecej takich, niedlugo cala polska bylaby jedna wielka scena trackmanii
fajna reklama dla tej gry.
niezapomnij zrobić zdiec, move, aby mozna było to zdokumentowac, może jakos będzie mozna to wykorzystac na dobre sceny.
Turniej szkolny TMN
Pomysł świetny jak Jakub powiedział. Kto wie jeśli wszytko pojdzie w dobra strone może za pol roku bedą organizowane mistrzostwa szkół ponadgimnazjalnych... hehe to by było coś..
Turniej szkolny TMN
Na pewno będą robione zdjęcia do kroniki szkoły.
Jeszcze jedno pytanie mam, bo dziś rano pisałem pełny regulamin wraz z systemem rozgrywek itd. Jak już wcześniej wspomniałem, nie miałem okazji grać na rundy i kwestia jest taka - w skrócie przedstawiając, system rozgrywek będzie składał się z 2 rund:
1) eliminacje na time attack w każdej z klas
2) finały w drabince SE16 w trybie rund
Jak pierwszy punkt jest wyjątkowo prosty do organizacji, tak o drugi mam pytanie: Czy istnieje jakiś podział na drużyny w rywalizacji rund? Bo będą jeździły po 3 osoby z danej klasy rywalizując między sobą do 2 wygranych "tras", a w finale do 3 wygranych. Chodzi o to czy coś mi automatycznie zsumuje osoby z jednej klasy i z drugiej. Może niezbyt precyzyjnie, ale inaczej nie wiem jak to wytłumaczyć. Proszę o pomoc.
Jeszcze jedno pytanie mam, bo dziś rano pisałem pełny regulamin wraz z systemem rozgrywek itd. Jak już wcześniej wspomniałem, nie miałem okazji grać na rundy i kwestia jest taka - w skrócie przedstawiając, system rozgrywek będzie składał się z 2 rund:
1) eliminacje na time attack w każdej z klas
2) finały w drabince SE16 w trybie rund
Jak pierwszy punkt jest wyjątkowo prosty do organizacji, tak o drugi mam pytanie: Czy istnieje jakiś podział na drużyny w rywalizacji rund? Bo będą jeździły po 3 osoby z danej klasy rywalizując między sobą do 2 wygranych "tras", a w finale do 3 wygranych. Chodzi o to czy coś mi automatycznie zsumuje osoby z jednej klasy i z drugiej. Może niezbyt precyzyjnie, ale inaczej nie wiem jak to wytłumaczyć. Proszę o pomoc.