Kwalifikacje - nowe zasady!

Lox
Moderator

Post by Lox »

Jak już pisałem w wątku o F1 Classic, ze skutkiem natychmiastowym w obu ligach zmienione zostają zasady owej walki o dodatkowy punkt za "pole position". Wykorzystując pomysł mor_ola, rezygnujemy z całotygodniowej walki o 1 local, zastępując ją krótką sesją "kwalifikacyjną" w trybie time attack, bezpośrednio przed wyścigiem. Po wielu propozycjach dotyczących czasu trwania owej sesji zdecydowałem, że będzie ona trwała jedynie 8 minut - na tyle bez tankowań starcza "paliwo" w bolidach.

Dlaczego zmieniamy sposób rozgrywania "kwalifikacji"?

Po pierwsze - realizm. Jeżdżenie przez tydzień nijak ma się do prawdziwych sesji kwalifikacyjnych. Co niektórzy maniacy proponowali nawet rozgrywanie 3 rund, ale nie przesadzajmy :wink:

Po drugie - atrakcyjność. Chyba każdy zgodzi się, że to o wiele ciekawsze niż to, co było do tej pory.

Po trzecie - większe szanse dla nieco słabszych zawodników.

Co do dokładniejszych zasad - walkę o pole position zaczynamy o 20.20, 10 minut przed wyścigiem, tak że po jej zakończeniu będą jeszcze 2 minuty na przygotowanie się do wyścigu (który zresztą i tak przeważnie opóźnia się o parę minut ;p).

Uczestnictwo w kwalifikacjach nie jest obowiązkowe i konieczne do startu w wyścigu. Kto nie przyjdzie - jego strata. Kto przyjdzie w trakcie - ma mniej czasu.
Maciuś
Lubi ostrą jazdę

Post by Maciuś »

Bardzo fajny pomysł, GJ :p
mor_olo
RoKsTaR

Post by mor_olo »

No mi też się podoba ten pomysł :D
*... i wszystko jasne.
karo007
Doświadczony driver

Post by karo007 »

Wolałbym 3 rundy xDD
RH-New Wave of Polish Trackmaniacs
Image
Image
Szynpol
Pirat drogowy

Post by Szynpol »

Ja tez bym wolal 3 rundy. Wieksza frajde :D
CraDleS
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by CraDleS »

nie biorę udziału w lidze F1 ale fajne by były kwalifikacje gdzie za jedno miejsce niżej w kwalu jest +1 sek doliczonego czasu : P

1.+0sek
2.+1sek
3.+2sek itd. : P
Stal Rzeszów 64:28 Lokomotiv Daugavpils +2,+1 ;)
Image
Szynpol
Pirat drogowy

Post by Szynpol »

Ewentalnie pierwsze kolko jada wszyscy powoli za samochodem bezpieczenstwa, pod koniec kolka się zatrzymuja w takiej kolejnosci jak na kwalifikacjach byli (jak w f1 się ustawiaja ;p). I startuja w momencie gdy ruszy samochod bezpieczenstwa. Ale takie pomysly i tak nie wypalą bo na pewno znajdzie się osoba która uzasadni ze ten pomysl jest zly :P
Mtik333
Doświadczony driver

Post by Mtik333 »

Szynpol prędzej by ktoś mógł oszukiwać ;]

Cradles a co z tymi co nie biora udziału w kwali? ;e wtedy problema mamy ;e

Co do 3 rund, to jak by to zrobić? Sumować czasy ze wszystkich rund? Bo chyba nie zrobimy tak że ci najsłabsi potem nie jadą w następnych rundach bo znajdzie się taki niekumaty i zrobi czas ;]

Także niech zostanie ten wprowadzony pomysł na kwali, bójta się co za rok będzie jak ma nie być tankowania ;e
Szynpol
Pirat drogowy

Post by Szynpol »

Wystarczy osoba która będzie siedziec na specu i obserwowac z gory czy ktos się rusza :D. A co do 3 rund i ludzi ktorzy zrobia czas.... Wystarczy kartka, dlugopis i po problemie :P
Mtik333
Doświadczony driver

Post by Mtik333 »

W 2 sezonie to ja na specu siedziałem, teraz co najwyżej mógłby ktoś z tych którzy teraz sprawozdają relacje z wyścigów...
wasciu
Jeździ konno

Post by wasciu »

tankowania ma nie być ? w końcu jakiś dobry pomysł :)
Image
Image
Image
Szynpol
Pirat drogowy

Post by Szynpol »

No wlasnie w przyszlym sezonie nie będzie. Ale ja mimo to proponowalbym zostawic tankowanie w lidze bo to było przynejmniej jakie surozmaicenie
CraDleS
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by CraDleS »

@Mtik...wtedy nie jedzie,to przed sezonem się powinien zastanowić czy nie znajdzie godzinki-dwie tygodniowo na F1,w czasie 10-14godzin gry w Trackmanie tygodniowo :P a nawet więcej (kamilos) :P
Stal Rzeszów 64:28 Lokomotiv Daugavpils +2,+1 ;)
Image
Lox
Moderator

Post by Lox »

ale wy w science-fiction pojechaliście :mrgreen:
Kamilos
Team Poland

Post by Kamilos »

pomysl git

a tak btw kim TY k**wa jesteś cradles :O?
Image
Image
Fistashi
Pirat drogowy

Post by Fistashi »

Też sobe zadaje to pytanie Kamilos ;x O wszystkich wszystko wie a o nim nikt nic ;x
Image
Image
Image
[ladderbar]
NBlast
Moderator

Post by NBlast »

Szynpol wrote:No wlasnie w przyszlym sezonie nie będzie. Ale ja mimo to proponowalbym zostawic tankowanie w lidze bo to było przynejmniej jakie surozmaicenie
Mam pewien plan dotyczący nastęopnego sezonu. To prawda, że w prawdziwej F1 zakazene będzie tankowanie bolidów. Z tego powodu wpadłem na pomysł skonstruowania innego systemu, a mianowicie doboru opon:

Trasa F1 oparta na takiej zasadzie powinna mieć conajmniej 2 różne stanowiska pitstopów. W każdym z nich do samochodów będą "zakładane" inne mieszanki opon. "Zakładanie" opon z twardszej mieszanki trwa nieco dłużej niż w przypadku miększej mieszanki, ale za to twarde opony zapewniają lepszą trwałość. Miękka mieszanka "zakładana" jest szybciej, ale szybciej się niszczy na torze.

Niszczenie polega na konsekwetnym pogarszaniu się warunków jazdy w stosunku do czasu na torze. Im masz starsze opony tym bardziej obraz się trzęsie, migocze i rusza, co przeszkadza w szybkiej jeżdzie. Myślę nad usunięciem całkowitej eliminacji w przypadku braku zmiany opon - cały wyścig będzie można przejechać na starych kapciach, jednak komfort takiej jazdy będzie praktycznie żaden.

Na samym starcie wyścigu, wszyscy zawodnicy otrzymają opony ultramiękkie, które wystarczają tylko na 1-2 okrążenia. Slużyć to ma zróżnicowaniu taktyki przez zawodników.

Co sądzicie o tej koncepcji?
Image
Mtik333
Doświadczony driver

Post by Mtik333 »

NBlast, jesteś genialny.
karo007
Doświadczony driver

Post by karo007 »

Oo, taktyka. Niezle xD