Zasady turnieju ? - sami wymyślcie, bo to wasz turniej

Polish Individual TrackMania Cup -
pierwszy polski turniej z nagrodami, zapraszamy!
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych, chyba najlepszym Polskim turniejem w TMN. Turniej jest organizowany przez Polska społeczność gry TrackManii Nations oraz z dużą uprzejmością sponsorów, przygotowaliśmy dla was dużo wspanialych nagród i nie obejdzie się bez mocnych wrażeń.

proszę was tutaj o to, abyście wymyślili zasady turnieju :)

Po pierwsze załóżcie takie możliwości :
- kwalifikacje na Time Attack na 3 mapach
- oraz 4 kolejne etapy po których 10 osob zawalifikuje się do pierwszej 10 do finałów.
- Załóżcie ze w kwalifikacjach wystartuje (1000,500,200,100) i napiszcie jakby to mialo przebiegać, w zależności od osób.

Myśle że się zainteresujecie i wymyślicie coś konktretnego :) boście konkretni ludzie :P

po prostu wymyślcie coś do tego :) i będzie bajka :)

Na waszepropozycje czekamy do 15.12.2006

pozdro...
Last edited by wiadp1 on 09 December 2006, 21:56, edited 1 time in total.
hack
Team Poland

Post by hack »

No to myśleć ludziska wytężać umysly :)
siekiera
Zaczyna szaleć na ulicach

Post by siekiera »

Przez tydzien niech stoi server tylko dla polaków i aseco by zapisywało czast. rundy by byłu po minimum 1h (1 mapa na tydzen) zeby nie przerywało w połowie.
Siekiera=Siekierka
Dziękuje naszym administratorom za to że od miesiąca czekam na zdjęcie niesprawiedliwego zakazu pisania.
Khasius
ESWC.pl 2k8 winner

Post by Khasius »

No wymyslac te zasady ludzie, tylko jakieś konkretne i szczegolowe.

Moje pewnie wiad już ma, bo obmyslalem je razem z hackiem, ktoremu przeslalem ostateczna wersje. 8) (ustalic tam tylko terminy i nagrody, reszta w zasadzie jest). Jednak może coś od was ciekawszego wyjdzie, wiec do roboty.
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

No, więc tak

Najpierw poczekałbym na zakończenie zapisów, a potem podzielił kwalifikacje na tury tak jak w turnieju Verizona. Z każdej tury awansowałaby np. połowa zapisanych graczy. Na jedną mapę byłyby np. 3 bądź 2 dni

Mielibyśmy np. 3 takie tury kwalifikacyjne, a później lecieli systemem ROUNDS po 10 graczy na serwer, z których połowa awansuje dalej

I tak aż do wyłonienienia najlepszej 5 albo 10 która spotka się w finale

Co do map to będę je robił ja, jako, że nie biorę udziału w tych zawodach :P
A będą udostępniane tuż przed rozpoczęciem danej fazy turnieju tak, żeby nikt nie był faworyzowany

Uważam że taki system kwalifikacji będzie bardziej pasjonujący wi wymagający, ponieważ jeżeli ustalimy limity czasowe do awansu to część graczy pobije je w ciągu 30 minut i już beżie po zabawie, a jednak taka walka z czasem do awansuspowoduje większe zaangażowanie i emocje
Wally.

Post by Wally. »

Ja się zgadzam, kwalifikacje ze każdy przesyla swoje czasy, dalej jak już będzie najlepszych 40 graczy to roundsami i polowa przechodzi dalej az najlepszych 10 wylonimy. Wtedy to rozegra się final ale mysle ze nie tylko na 1 mapie zeby było sprawiedliwie, chodź jak wolicie.
Wiadp licze na Ciebie ze zrobisz dobre mapy i pamiętaj zeby w nich bylu tez takie bajerki jak i drifty i normalne zakrety i ostre i lagodne itdf zeby jak najlepiej to wsyztsko oddalo :) A mapy na final musza miec 0% farta, same na skill

to ja wally, nie loglo mnie :p
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

Trzy mapy na kwalifikacje są już gotowe

Starałem się żeby były dość urozmaicone. Troszkę ostrych technicznych sekcji, trochę typowo speedowych momentów, troszkę interesujących skoków oraz sekcji offroadowych

Stosując się do mojej propozycji reguł, im dalsza faza kwalifikacji tym troszkę trudniejsza mapa, tak, żeby rywalizacja nabrała dodatkowego kolorytu.

Ja osobiście jestem z nich bardzo zadowolony
Mam nadzieję, że wy też będziecie.
Jak chcecie mogę umieścić animacje flashowe pokazujące mój przejazd na poszczegółnych mapach :)
Majak
Doświadczony driver

Post by Majak »

no to myśle tak:
Przy założeniu że wystartuje 200 osób dałbym do kwalifikacji 3 mapki.
np jeśli rekord na niej by był z 1:03:xx(czas np Wallego czy Hacka) to do next rundy 1:05:00 powinien styknąć tak aby słabszych graczy wyeliminować i tak na 3 trasach.
w drugiej rundziee jeśli zostało by ze 50 graczy to podzieliłbym ich na 5 grup (poprzez losowanie) i z każdej grupy 5 osób awansuje dalej.
tak więc zostałoby 25 graczy którzy graliby w trybie runds w dwóch grupach półfinałowych. z każdej grupy wyszłoby 5 najlepszych (w jednej grupie byłby jeden zawodnik więcej) .
No i tych 10 najlepszych ściagałoby się o tytuł najlepszego w Polsce w trybie Rund oczywiście na jakims serwie powiedzmy do 50 punktów, aby jednak pokazać że potrafia jeździć :P
każda runda rozgrywana byłaby co 3 dni (chyba że trafilibyśmy z terminarzem na jakieś święto to 2 dni).
To mój pomysł na to :)
Peace 4 all
hack
Team Poland

Post by hack »

Moja propozycja wygląda tak :

Przy założeniu 1000,kwalifikacje odbywają się na 6 serwerach, na każdym serwerze po 3 mapy, limit czasowy na każdej 10 minut.

Aby przejść kwalifikacje należy pobić rekord autora, na byle której trasie z tych trzech tras, wtedy jest się automatycznie w dalszej części rozgrywek.
Przy założeniu 1000 osob w kwalifikacjach, załóżmy że przeszło dalej 500 osób, Zakładanych jest 5 serwerów z jedną mapką na której trzeba pojechać już w miarę swoich możliwości i czasy, które się uzyskało będą ukazane na stronie internetowej i z TOP 500, 250 osób przechodzi do TOP 250.

Dalsza część rozgrywek wyglądać będzie następująco :

Dla TOP 250 zostaną przygotowane 3 serwery z jedną mapką.Czasy tak samo będą mierzone i ukazywane na stronie internetowej :) .
Z TOP 250, 100 osob awansuje do TOP 100 :) .

Wszystkie powyższe etapy będą oczywiście rozgrywane w trybie Time Attack.

Dalsza część turnieju stawia na regularność każdego z graczy gdyż tryb w jakim dalsze etapy będą rozgrywane nazywa się Rounds.Będziemy grać do 50 pkt . Jeden z graczy musi osiągnąć 50 pkt aby przejść dalej.
Z Top 100 zostanie "rozstrzelanych" 10 grup po 10 osób. Z Każdej grupy awansują 3 pierwsze osoby, które osiągną najwięcej pkt na danej trasie. Jeździmy na jednej trasie w roundsach.

Tak więc powstaje nam TOP 30, i tak samo będzie jedna mapa na której jeden z graczy musi osiągnąć 50 pkt. Do TOP 10 awansuje 3 najlepszych graczy z danej grupy. Tak więc powstaje nam Top 9, coś tu nie gra :P tak więc postanowiłem, że będzie tak, że jedna osoba, z tych trzech grup z najlepszy czasem dochodzi do tego Top 9 :) (LUCKY LOOSER:) ). Tak więc powstaje nam Lista TOP 10 :).

Top 10 będzie rozgrywane na jednej mapie do 60 PKT. !!

Oczywiście te 10 osób już ma zagrwarantowaną nagrodę. Ale wiadomo, że za pierwsze będzie zdecydowanie najlepsza :).

Jeszcze jedno Przez wszystkie etapy w całym turnieju osoba która pod koniec danego etapu osiągnie najlepszy czas na tracku, będzie miala stosowny upominek :) (nagrode :P ).

To dotyczyło 1000 zainteresowanych :)
Wiadomo że jeżeli będzie 500 osób w kwalifikacjach i zakwalifikuje się 250 osób to od razu będzie rozpoczęty etap TOP 100 itd.

Pozdrawiam i myśle, że te zasady są idealne :) Może jeszcze ktoś coś wymyśli, ale to już jest raczej profesjonalny system :)

P.S Jeszcze jedna prośba, do całej społeczności TMN, Powiedzcie swoim kolegom i koleżankom o tej wspaniałej grze. Zainteresujcie ich tym turniejem, może im się ta gra spodoba i wezmą w tym turnieju udzial.

Pamiętajcie im więcej weźmie osób udzial w turnieju tym większe będą nagrody :)

pozdrawiam
Guest

Post by Guest »

Ja może nie na temat, ale czy mapki już sa znane? :P
hack
Team Poland

Post by hack »

Będą znane już niedlugo :)
RaDuS
Lubi ostrą jazdę

może nie na temat

Post by RaDuS »

gdzie się zapisac?:>
Image
;) ~FM~ just ~FM~ hate it or love it^^
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

Zapisy jeszcze się nie rozpoczęły,alespokojnie na pewno nie ominie was ten moment :)

Zapisy rozpoćzną się 14 grudnia i będą trwać do 24 grudnia 2006
czatowiec_POL
Doświadczony driver

[SMD] startuje

Post by czatowiec_POL »

zapiszcie mnie i gracza [SMD] zoozol
Image
Image
Image
Image
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

Zapisywać będziecie się sami od 14 grudnia
Guest

Post by Guest »

Tak mhm sami :)

Wszystko zostanie podane wieczorem 14 grudnia :) Ale najpierw doparcujmy zasady co ?:)
Powiedzcie czy te zasady co wymyślilem są dobre i może coś jeszcze wymyślicie.

poz
dro...

Tu Hack jakby co :)
wiadp1
Pirat drogowy

Post by wiadp1 »

Jeśli chodzi o mnie to mi odpowiada twój system
Żeby nie zniechęcać tych początkujących graczy, których być może trochę się zapisze osiągnąłem dośc mizerne Author Times, tak, żeby mieli motywację do gry w kwalifikacjach.

Poza tym mogę załatwić tzw nagrodę specjalną, która zostanie podarowana losowo wybranej osobie spośród tych , które nie awansują do fazy finałowej ROUNDS. To na pewno zachęci wielu słabszych graczy do gry :)
hack
Team Poland

Post by hack »

NO ładnie :)

:P
Wally
Team Poland

Post by Wally »

ja mam pytanko co do finalu :) Czy gramy na 1 mapie czy na np 3...
Bo jak na 1, to jest pewien maly problem w postaci tego ze komus może nie podpasowac... wiec... najlepiej jakby mapa finalowa liczyla okolo 100 sekund i aby zawszec w niej wszystkie ciekawe elementy. Ale to do waszej dyspozycji pozostawiam ;) 60pkt? Hmmm wydaje się w sam raz ;) Pozdro
Image

Siłą sportu jest siła zespołu, lecz pięknem sportu są indywidualności...
komandos Poland
Jeździ konno

Post by komandos Poland »

Ja mam taką propozycję:

Przechodzi np. 32 graczy (może być dużo więcej ) i podzielić ich na np. 8 grup po 4 graczy. Gramy rounds. 2 z największą ilością pkt przechodzi dalej. Potem zasada:1 na 1,przegrywający odpada. Zwycięzcy ćwierćfinału będą grać w finale tak samo jak na początku.
Post Reply

Return to “PITMC”