Niniejsza strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje uzyskane za pomocą cookies wykorzystywane są głównie w celach statystycznych.
Masz możliwość wyłączenia ich w przeglądarce. Pozostając na stronie godzisz się na ich zapisywanie w Twojej przeglądarce.
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyZaloguj
Jaka grafika
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum TrackMania Poland Strona Główna » Vox Populi » Off-Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
auroxx
Jeździ konno

PostWysłany: 12 stycznia 2010, 18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

noo Jakubie ale za 200 złotych nie idze kupić dobrego Radeona 4670;) wiem bo sam go posiadam. Właśnie ten o którym pisałeś, zajebiście cichy (w ogóle go nie słychać) wiatraczek,świetne chłodzenie i do tego nie jest prądożerny (400W zasilacz wystarczy), jedyna wada to taka,że zajmuje 2 miejsca na obudowie(podwójny śledź) , dosyć dobre osiągi, póki co tylko na crysisie na full detalach miałem problemy;) reszta pomyka bez zarzutu.

Polecam zakupy w owym sklepie.
http://www.komputronik.pl/index.php/product/62502/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/Radeon_4670_HIS_512MB_2xDVI_PCI_E_IceQ_Turbo.html

1gb 4670 nie opłaca się kupować,jest strasznie nieefektywna.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
[POL] Jakub
Pradziad żuli - żywa legenda

Ostrzeżeń: 15

PostWysłany: 12 stycznia 2010, 19:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

ok, powiedzmy ze max 250 zlotych za dobra 4670.
mi chodzilo o gigabyte (nie o HIS, chodź ta auroxxa tez jest super), tutaj:

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
P4G tyta
Zaczyna szaleć na ulicach

Ostrzeżeń: 4

PostWysłany: 12 stycznia 2010, 21:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

karty HIS'a są dobre, mają dobre chłodzenie i są fabrycznie podkręcone...ale jednak kosztują trochę więcej od innych marek które nie sa kręcone i mają standardowe chłodzenie.
Co do karty to brałbym najtańszego producenta (no prawie) zazwyczaj karty niczym się nie różnią oprócz zawartości pudełka, długością gwarancji czy też fabrycznym OC a i naklejką na karcie :E

-skoro karta nie będzie podkręcana to po co dopłacać do lepszego chłodzenia?
-po co płacić za fabryczne OC skoro sami je sobie możemy zrobić....
-po co mi jakaś tandetna gra którą daje producent z kartą (pewnie i tak jej nawet nie odpakuje) a dopłacić do tego trzeba
-gwarancja Very Happy o jak najdłuższa :]

jak ja bym stanął przed takim zakupem to wybrał bym kartę raczej najtańszą z danej serii, zazwyczaj niczym innym się nie różnią niż W/W specyfikacje...ale tez czasem zdarzają się inaczej. Więc przed zakupem najlepiej poczytać fora o tej tematyce jak również różnego rodzaju testy

Powrót do góry
Jurek
Gangsta Mapper

PostWysłany: 12 stycznia 2010, 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Właśnie wróciłem z pracy i czytam Waszą lekturę i muszę powiedzieć, że otworzyliście mi oczy na te sprawy. Bardzo Wam dziękuję za cenne sugestie, żeby nie przepłacać. Byłem w błędzie myśląc, że Athlon 4800 jest w tym "górnym przedziale mocy". Dwa lata temu jak go kupowałem to może i miał zapas mocy nad Asusem 8800 i jego 2 rdzenie to było "COŚ" Very Happy. Jeszcze nie przeglądałem ofert, ale zrobię najpewniej tak jak mówicie. Stawiam na dobre i ciche chłodzenie, no i nie będę już wertował tych drogich kart z niepotrzebnie dużą ilością pamięci. Coś kupić muszę, bo jestem uziemiony Very Happy.
Powrót do góry
P4G Kinguś
Osiwiał za kierownicą

Ostrzeżeń: 6

PostWysłany: 12 stycznia 2010, 23:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

mnie nie ma to jest tyta,pcl jest wszedzie... Happy :]

Powrót do góry
floccus
Jeździ konno

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 11:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

nie czytałem wszystkiego więc wybaczcie. mogłeś napisać na jakim monitorze grasz i jaka rozdzielczość. imo nawet jak grasz tylko w trackmanie to bierz coś lepszego, żeby co chwilę nie wkurwiać się że coś przycina Ci np. w 1680x1050 na full detalach :-)
procesor w trackmanii nie będzie dużym spowolnieniem.

Powrót do góry
P4G tyta

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

floccus napisał:
nie czytałem wszystkiego więc wybaczcie. mogłeś napisać na jakim monitorze grasz i jaka rozdzielczość. imo nawet jak grasz tylko w trackmanie to bierz coś lepszego, żeby co chwilę nie wkurwiać się że coś przycina Ci np. w 1680x1050 na full detalach :-)
procesor w trackmanii nie będzie dużym spowolnieniem.

nie ma to jak fachowa wypowiedź :E

Powrót do góry
floccus
Jeździ konno

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 13:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

nabijamy posty, nabijamy -_- ostatnie zdanie w moim poście jest bardziej fachowe niż twoje pseudo porady kopiowane z uber purepc czy innych fór Very Happy
tyta` napisał:
to ja powiem żre zakup karty powyżej hd 4670 mija się z celem...dlaczego? bo masz za słaby procek do mocniejszych kart, po prostu procek może trochę zwolnić mocniejszą kartę i ją wykorzystasz tylko w ok 60%

często pomijam głupie i bezsensowne riposty, ale skoro już skomentowałeś to wytłumacz wielki fachowcu dlaczego tak się dzieje. i jak obliczyłeś że ok. 60% rotfl.
jeśli jurek gra głównie w trackmanie, to niech kupi sobie lepszą kartę. to nie gta4
edit: oczywiście sorry jeśli cie urazilem, ale twoj post odczytalem jednoznacznie

Powrót do góry
auroxx
Jeździ konno

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 14:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

floccus napisał:

jeśli jurek gra głównie w trackmanie, to niech kupi sobie lepszą kartę. to nie gta4

to teraz ja powiem parę słów, pierwsza odsłona trackmaniii nations forever ani nie powala grafiką ani nie jest aż tak wymagająca jak chociażby grid czy nfs shift więc mniej wymagająca karta też ją spokojnie pociągnie. Uważasz,że jak wydasz 500zł na grafikę to odczujesz różnicę grając tylko w trackmanię? Radzę dołożyć dodatkową ilość pamięci i przede wszystkim zainwestować w szybsze łącze internetowe-efekt murowany;)

Powrót do góry
floccus
Jeździ konno

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 14:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

auroxx napisał:
floccus napisał:

to teraz ja powiem parę słów, pierwsza odsłona trackmaniii nations forever ani nie powala grafiką ani nie jest aż tak wymagająca jak chociażby grid czy nfs shift więc mniej wymagająca karta też ją spokojnie pociągnie. Uważasz,że jak wydasz 500zł na grafikę to odczujesz różnicę grając tylko w trackmanię? Radzę dołożyć dodatkową ilość pamięci i przede wszystkim zainwestować w szybsze łącze internetowe-efekt murowany;)

no jeśli uwazasz granie w 640x480 z minimalnymi detalami zeby miec dobra plynnosc gry lub np. w 1280x1024 ze srednimi detalami i 20fpsami za ok, to winszuje Smile
każdy ma różne potrzeby i jeden nie potrzebuje mega efektow/drugiemu to przeszkadza. jeden nie widzi roznicy miedzy 20fpsami a 75stalymi fpsami na lcd... nie każdy ma 500zl zeby wydac na karte graficzna tylko po to zeby miec lepsza plynnosc/detale. ja jestem akurat czuly na takie rzeczy Very Happy wychodze z zalozenia ze skoro już trace kawalek zycia na napierdalanie przy komputerze, no to zeby to było zajecie raczej przyjemne.
wiec jeśli ja bym mial kupowac karte graficzna za ~400zl to wolałbym dolozyc te 150-200zl zeby miec conajmniej gtxa260, nawet jeśli mam slabego dwujajowca Smile
pozdrawiam

edit: jurek wiec polecam zainwestowac w gtxa260. ja mam wersje golden sample. gram na lcd z wymuszona synchronizacja pionowa przy 75hz, i jestem bardzo zadowolony ze stalych 75fps. z tego co patrzylem to Twoj procek 2.4ghz na rdzen + 1mb l2 cache na rdzen wiec porownywalny (lub ciut slabszy, trzeba jakieś benchmarki poszukac) z moim poprzednim c2d e6400. a jeśli chodzi o trackmanie to nie było praktycznie zadnej roznicy miedzy e6400 a e8400 (6mb cache). cheers

edit2: tutaj jakieś pierwsze lepsze porównanie (tylko 4600 i 5000) http://www.tomshardware.co.uk/forum/201211-10-core-6300-6400-athlon-4800-5000

Powrót do góry
[POL] mat154
V.I.P.

Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 14:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

floccus napisał:
auroxx napisał:
floccus napisał:

no jeśli uwazasz granie w 640x480 z minimalnymi detalami zeby miec dobra plynnosc gry lub np. w 1280x1024 ze srednimi detalami i 20fpsami za ok, to winszuje Smile
każdy ma różne potrzeby i jeden nie potrzebuje mega efektow/drugiemu to przeszkadza. jeden nie widzi roznicy miedzy 20fpsami a 75stalymi fpsami na lcd... nie każdy ma 500zl zeby wydac na karte graficzna tylko po to zeby miec lepsza plynnosc/detale. ja jestem akurat czuly na takie rzeczy Very Happy wychodze z zalozenia ze skoro już trace kawalek zycia na napierdalanie przy komputerze, no to zeby to było zajecie raczej przyjemne.
wiec jeśli ja bym mial kupowac karte graficzna za ~400zl to wolałbym dolozyc te 150-200zl zeby miec conajmniej gtxa260, nawet jeśli mam slabego dwujajowca Smile
pozdrawiam

edit: jurek wiec polecam zainwestowac w gtxa260. ja mam wersje golden sample. gram na lcd z wymuszona synchronizacja pionowa przy 75hz, i jestem bardzo zadowolony ze stalych 75fps. z tego co patrzylem to Twoj procek 2.4ghz na rdzen + 1mb l2 cache na rdzen wiec porownywalny (lub ciut slabszy, trzeba jakieś benchmarki poszukac) z moim poprzednim c2d e6400. a jeśli chodzi o trackmanie to nie było praktycznie zadnej roznicy miedzy e6400 a e8400 (6mb cache). cheers

Mam 8800gt, 2gb ramu ddr2, C2D e8400 i fpsy w TM(FullHD, detale max) nie spadaly mi poniżej 60 także nie mow, ze do TM potrzeba jakiegoś pro kompa.

Powrót do góry
floccus
Jeździ konno

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 14:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

ale ja gram przy stalych 75fpsow Smile
jak masz full detale, idz na serwer z 100+ osobami, i wlacz podlad przeciwnikow. powiedz ile wtedy masz fps Very Happy oczywiście trochę z dupy przyklad, wiec nie bierz tego na serio.

generalnie ja nie pisze ze do trackmanii potrzeba super-uber kompa, zreszta gtx260 to nie jest jakas cudowna karta przeciez. tylko chciałem zauwazyc w tych kilku postach, ze jak jurek chciał wydac ok. 500zl na karte. a drugi pisze ze mu lepsze karty będą zwalniac do 60% (bo procesor), gdzie jurek pewnie gra wiekszosc czasu w trackmanie głównie. to wychodze z zalozenia ze roznice cenowe przy kupnie nowej karty nie sa az tak duze, a wydajnosc wieksza. chcialbym także zauwazyc ze ten gtx260 nie jest mocno pradozerny oraz wentylatory u mnie generalnie pracuja z domyslna predkoscia ok. 60% maksymalnej predkosci, wiec sa ciche.

poza tym mam watpliwosci co do twoich max detali z Twoja karta graficzna. max to znaczy wszystko na mozliwie najwiekszych ustawieniach/suwakach - taka dygresja - sam nie gram na maxymalnych ustawieniach.

Powrót do góry
P4G tyta

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

floccus napisał:
nabijamy posty, nabijamy -_- ostatnie zdanie w moim poście jest bardziej fachowe niż twoje pseudo porady kopiowane z uber purepc czy innych fór Very Happy
tyta` napisał:
to ja powiem żre zakup karty powyżej hd 4670 mija się z celem...dlaczego? bo masz za słaby procek do mocniejszych kart, po prostu procek może trochę zwolnić mocniejszą kartę i ją wykorzystasz tylko w ok 60%

często pomijam głupie i bezsensowne riposty, ale skoro już skomentowałeś to wytłumacz wielki fachowcu dlaczego tak się dzieje. i jak obliczyłeś że ok. 60% rotfl.
edit: oczywiście sorry jeśli cie urazilem, ale twoj post odczytalem jednoznacznie

otóż Ty sobie wkładaj do słabego procka mocne karty...
napisze co napisałem na pierwszej stronie

"radek 4850 potrzebuje jakiegoś procka C2D ok. 3GHZ!! nie mówię już o 4870x2 ;o cze jeszcze lepszych kartach!! aby był w pełni wykorzystany.

przykład?
u mnie nowy cod działa dobrze na 4850 i C2D@3.5GHz, pomyśl sobie czy tak samo by działał na słabszym procku i tej samej karcie??jakimś amd 4000+?? nie sadzę, będzie spory spadek wydajności!! dlaczego? procek nie spełnia wymagań gry, jest wolny, jednoznacznie ma za małą moc obliczeniową i nie nadarzy przesyłać w bardzo szybkim czasie danych do karty, przez co karcie będzie się "nudzić" i nie zostanie w pełni wykorzystywana!! nie wiem czy to rozumiesz? "

Ty masz gtxa260 i do tego dobry procek...wyjmij te kartę i idź do kolegi który ma słabszy procek i podepnij do niego swoją kartę to sam zobaczysz!!
gry nie tylko są uzależnione od karty ale także od innych podzespołów min. procek, ram

edit: do gra4 gf 260 będzie dobry, ale do tego też bardzo mocny c2d!! wyobraz sobie jak by ta gra chodziła na gf 260 i amd 4800??...to teraz powiedz mi dlaczego ona będzie znacznie wolniej działać własnie na tym amd?

Powrót do góry
floccus
Jeździ konno

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 15:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

naucz się czytać każdą linijkę. przecież ja prawie w każdym poście zaznaczałem, że trackmania to nie gta4 czy inne gry wymagające dużej mocy obliczeniowej procesora... rozumiesz to? jak będzie chciał kupić dobrą kartę graficzną do innych gier, to nie odradzę kupowania jej, tylko zasugeruję dozbieranie dodatkowo na nową płytę+procesor, i sprzedanie starych na allegro Smile

takim 'fachowcem' jak ty, to może być mój 12-letni sąsiad co też czyta 'mądre' wypociny na forach starszych o 3 lata kolegów -_-

dlaczego tak ironizuję? bo odnoszę wrażenie, że uważasz się za sprzętowego 'guru', a takim nie jesteś. ja też nie jestem mimo że 'prawie'Smile ukończyłem informatykę na PWr. nigdy nie siedzę w nowinkach sprzętowych, nie mam czasu na to ani chęci.
pozdrawiam.

Powrót do góry
P4G tyta

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

nie jestem żadnym guru, a twój 12-letni sąsiad to raczej Ciebie bzdury opowiada!!! Ja wiem co piszę bo miałem z tym do czynienia
nie czytałem twoich postów (no może parę) i nie wiem co tam piszesz...
Jurek chce kupić kartę a nie całego kompa!! i też o tym jest topic, do TM'a w zupełności wystarczy w/w radek a w pierwszych twoich postach piszesz o gf 260? po co kupować taką kartę do tm? i tez o tym pisałem...

a i co mnie obchodzi ze skończyłeś informatykę?? może tak się składa że ja też ja skończyłem :E

edit: kiedyś lubiłem sobie potestować to i owo i mam trochę pojęcia o tym co pisze...nie to co ty....;/

Powrót do góry
floccus
Jeździ konno

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 16:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

on topic: wg mnie gtx260, 9800gtx lub coś podobnego jak najbardziej do tm, gdy chcesz pograć na wyższych rozdzielczościach z detalami i z dobrą płynnością.

@tyta: czytaj ze zrozumieniem, a nie pierdolisz głupoty... jak ty logikę i teorie mnogości/matematykę dyskretną/i inne podobne zaliczyłeś informatyku? w rybniku?-_-

wybaczcie za najeżdżanie i arogancję z mojej strony, ale jak sobie przypominam niektóre posty tyty to mnie skręca. ale już nie chce mi się bawić w komentowanie/cięte riposty. zawsze staram się olewać, ale dzisiaj nie wytrzymałem Mad już nie zamierzam ciągnąć z nim tej bezsensownej 'dysputy'.

jurek napisz kiedyś co tam kupiłeś itp. Smile pozdrawiam.

Powrót do góry
P4G tyta

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 16:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

gf 260, 9800...etc śa dobrymi grafikami do tm'a Smile ale nie dla procka 4800 Razz

Powrót do góry
Gobis
Lubi ostrą jazdę

Pochwał: 2
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

mat154 napisał:
Mam 8800gt, 2gb ramu ddr2, C2D e8400 i fpsy w TM(FullHD, detale max) nie spadaly mi poniżej 60 także nie mow, ze do TM potrzeba jakiegoś pro kompa.

Miałem Intel Core Quad CPU Q6600 2.40Ghz, 4GB RAM i GF 8600 512MB i TM nawet na średnich nie szła bo przycinało itd. itp. Więc nie piernicz że TM nie potrzebuje kopa.

Powrót do góry
[POL] mat154
V.I.P.

Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 20:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Leon napisał:
mat154 napisał:

Miałem Intel Core Quad CPU Q6600 2.40Ghz, 4GB RAM i GF 8600 512MB i TM nawet na średnich nie szła bo przycinało itd. itp. Więc nie piernicz że TM nie potrzebuje kopa.

Na Viscie odpalales??

Powrót do góry
P4G tyta

PostWysłany: 13 stycznia 2010, 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem  

Mat masz Xp?? bo ja na na viscie jak i na 7 nie mogę dac na full w 1920x1080...wiec albo trochę przesadziłeś albo grasz na mapach z 500ccc

Powrót do góry
Odpowiedz do tematu    Forum TrackMania Poland Strona Główna » Vox Populi » Off-Topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: