[PORADNIK/TUTORIAL/Whatever] Jak DOBRZE mixować bloki?

Poradniki i tutoriale własne oraz tłumaczone
Post Reply
Key.
Admin

Post by Key. »

Witajcie w moim poradniku!

Postanowiłem poruszyć sprawę, która niesamowicie mnie drażni.

Wielu Polaków bierze się za blockmixing w swoich trasach. Jest to oczywiste - edytor uniemożliwia nam wstawienie bloku tam gdzie chcemy. Mixujemy go więc.

W zasadzie każdy dobry mapper potrafi bez problemu przekształcić to:

Image

w to:

Image

No właśnie. Tylko w TO:

Image

Ile razy skopaliście przejazd przez to wystające g* [1]? Ile razy je przeklinaliście?

A przecież, żeby zamienić sytuację na screenshocie wyżej w to:

Image

wystarczą dwa (no, może trzy) kliknięcia... Nie uważacie, że po prostu mapper odstawił klasyczną "manianę" i nie dopracował mapy?

Dlatego wychodzę mapperom z pomocą. Oto Tutorial/Poradnik/Jakkolwiek to nazwiecie na to, żeby pozbyć się wystającego łącznika.

Oto sytuacja, którą widzimy po wczytaniu trasy bezpośrednio po mixowaniu.

Image

Teraz usuwamy blok, który mixowaliśmy.

Image

A teraz klikamy przycisk "cofnij"

Image

I już!

Image

Sami powiedzcie: Czy to było takie trudne? :)
A teraz pomyślcie ile dobrych przejazdów na waszych mapach uratowaliście dzięki tej sztuczce?

Dziękuję za uwagę jeśli ktoś to przeczytał.

PS Prosiłbym moderatora o przyklejenie :wink:
PS2 Przepraszam za białe ramki przy skrinach nie z TM - jednak nie jestem mistrzem Painta ^ ^

Przyklejone
Image
Blade
Doświadczony driver

Post by Blade »

przyda się :D
Godd Job ;p
Image
cobham
Gangsta Mapper

Re: [PORADNIK/TUTORIAL/Whatever] Jak DOBRZE mixować bloki?

Post by cobham »

ok, wszystko fajnie. Jest jeszcze inny sposób. Najpierw usadowic zmixowany element, a dopiero pozniej dołączać do niego resztę trasy. Kto jak lubi.

Skoro wziąłeś się za robienie poradnika "Jak DOBRZE mixować bloki?, to możesz uzupełnic go o robienie niewidzialnej drogi, podnoszenie trawy itd. To też się komus może przydac.

Mi osobiście przydał się ten tutorial:
http://tutorials.mania-creative.com/tra ... ockmixing/

W szczególnosci punkty:
  • - Grass floating in the air
    - Invisible roads
Key.
Admin

Post by Key. »

podnoszenia trawy niestety nie umiem, o robieniu niewidzialnej drogi w wykonaniu amatora może też będzie ;p

jednak jakby nie patrzeć mój poradnik był pisany do autorów techów, więc o niewidzialnej drodze jak i podnoszeniu trawy nie było potrzeby pisać... :P

póki co nadal jestem amatorem w blockmixingu, lecz niesamowicie wkurzało mnie wystające łączenie bloku na prawie każdej mapie PL, w której był blockmixing.

a wiem, że mało kto z Polaków zagląda na zagraniczne fora, więc byłem zdesperowany i napisałem :)
Image
Blade
Doświadczony driver

Post by Blade »

pisz pisz o tym co cobham napisal, chetnie poczytam
Image
Sebik
Gangsta Mapper

Post by Sebik »

Podnoszenie trawy jest proste - po prostu w to samo miejsce zabuguj 2x trawę. Gdy położysz jedną warstwę prawdopodobnie zrobi się dziura, druga (najlepiej z edytora do mixów nie kraść trawy z sąsiedniej pozycji ale przerobić jakiś klocek na trawę) warstwa i masz w pełni funkcjonujący klocek :)
Raczej ten chwyt nie ma prawa nie działać, bo zastosowałem go w moich dwóch poprzednich trasach RPG.
cobham
Gangsta Mapper

Post by cobham »

@Sebik

Tak przy okazji. To co Ty odwalasz w trasach RPG to istna masakra. Ile czasu poswiecasz na MediaTracker? Przeciez musisz dodac od cholery ścieżek. Czy może istnieje jakiś mniej pracochlonny sposob?
Key.
Admin

Post by Key. »

Właśnie, dla mnie też jest nie pojęte jak Tobie może się chcieć (np. w Connectorze) robić 204 strony ścieżek MT? :shock:
Image
Sebik
Gangsta Mapper

Post by Sebik »

1. Jakiś anonim na GG (nie chciało mi się w katalogu publicznym sprawdzać ^^) poprosił, abym wytłumaczył robienie podwyższonej trawy. Sprawa jest prosta - musisz zmixować dwa bloki 'StadiumGrass' w jednym miejscu (np. koordy 10, 10, 5).
PS. Dobra, zapomniałem, że trawy raczej nie ma w spisie bloków mixujących edytorów. W tym przypadku wystarczy po prostu 2 dowolne bloki ustawić na tej samej pozycji oraz nadać im typ 'StadiumGrass', efekt:
Image
PPS. Tego efektu nie można wykonać w TM Unlimiterze. Potrzeba do tego TrackInfo, ChallengeEdit albo innego programu bugującego.
2. Przecież w MediaTrackerze można kopiować i wklejać klipy do innych. Podczas pracy nad trasą miałem zapisanych dużo takich 'template', które wklejałem i modyfikowałem na swoje potrzeby. A w connectorze nie ma 204 stron ścieżek tylko (chyba) 21. Co daje koło 130 klipów. Czyli całkiem zgrabnie to spakowałem :)
Jurek
Gangsta Mapper

Post by Jurek »

Ciekawy problem tu poruszyłeś Key. Jednak rozwiązanie, które proponujesz - klawisz "cofnij" - nie zawsze się sprawdza. Wszystko jest dobrze i cacy jeśli masz zaledwie kilka zbugowanych bloków na mapie. W sytuacji, jeśli masz ich znacznie więcej, a zwłaszcza po umieszczeniu bloków wodnych (water) po wciśnięciu przycisku "cofnij" często-gęsto się zdarza, że wywala na pulpit z gry, co może się wiązać z utratą całej włożonej pracy. Niekiedy, przy odrobinie szczęścia bug się uda, ale z kolei w innych trzeba "podwajać" bloki dirtu czy trawy, bo powstają dziury. Ja osobiście staram się unikać tego przycisku, bo wiem czym to grozi.
W przypadku miksowania tylko kilku bloków jest to jak najbardziej dobra metoda!
Key.
Admin

Post by Key. »

Jak już mówiłem, poradnik był głównie pisany do techmakerów, a w mało którym techu pojawia się około 10 mixów... :wink:
Image
Jurek
Gangsta Mapper

Post by Jurek »

Aha, jeszcze jedno mi się przypomniało w związku z tym przyciskiem "cofnij". Taka mała porada.

UWAGA !
Jeśli mamy jakieś zmiksowane bloki na trasie i wycofamy kasując jakieś bloki, to pod żadnym pozorem nie wolno stawiać żadnych bloków w tej przestrzeni, w której kasowaliśmy bloki. Efekt będzie taki , że po zapisaniu - edytor nie wczyta trasy.
Dantes
Jeździ konno

Post by Dantes »

zawsze można zrobić backupa, czyli zwyczajnie gdzieś skopiować nasza trasę przed blockmixingiem
Image
Key.
Admin

Post by Key. »

TrackInfo automatycznie robi backup.
Image
Post Reply

Return to “Poradniki”